Pressmeddelande
Från SÄS
2013-01-14 17:00


Fortsatt goda resultat för förlossningsvården


I den senaste jämförelsen av vårdkvalitet mellan landsting, Öppna jämförelser, ligger SÄS fortsatt bra till i förlossningsvården. Också när patienterna bedömer vården får kvinnokliniken gott betyg.

Rapporten ”Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och resultat” är Socialstyrelsens och Sveriges kommuners och landstings (SKL) gemensamma jämförelse av vården. Den sjunde upplagan kom i slutet av 2012 och gäller resultaten 2011. Den täcker in stora delar av sjukvårdens verksamhet och redovisar både resultat ur olika kvalitetsregister och i vissa fall hur patienterna själva upplevt vården och bedömt resultatet. 

Precis som tidigare år visar resultatet att SÄS håller hög kvalitet på kvinnosjukvården, inte minst vad gäller förlossningar. Andelen kejsarsnitt är knappt 13 procent i genomsnitt och knappt sju procent bland förstföderskor, något som är lägre än både övriga sjukhus i Västra Götalandsregionen och genomsnittet i Sverige. Andelen förstföderskor som får allvarliga bristningar i bäckenbotten är också låg, både i en regional och i en nationell jämförelse.

Serney Bööj, verksamhetschef kvinnokliniken. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Serney Bööj, verksamhetschef kvinnokliniken. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Klicka för högupplöst bild.

– Vi håller traditionellt en hög kvalitet inom förlossningsvården, säger verksamhetschefen Serney Bööj. Förlossningar är på sätt och vis ett hantverk där barnmorskan ska kunna tekniken inte minst för den sista delen av förlossningen för att undvika bristningar. Vi har också duktiga förlossningsläkare som finns tillgängliga och som snabbt kallas in vid behov.

Antalet förlossningar ökar år för år

2011 föddes 2669 barn på SÄS Borås. Antalet förlossningar har successivt ökat de senaste åren. Kvinnoklinikens mål är att bibehålla den låga andelen kejsarsnitt som annars ökar generellt sett i Sverige. För att göra det är det viktigt att de blivande mammorna - och deras partners - känner sig väl omhändertagna, trygga och delaktiga.

SÄS egna patientenkäter visar på mycket stor patientnöjdhet inom kvinnokliniken i allmänhet, och nationella resultat vad gäller just förlossningar visar att cirka 95 procent av de som svarat på enkäten är nöjda eller mycket nöjda med bemötande, har känt trygghet och stöd under sin förlossning. Samma nivå av de som svarat på enkäten på BB upplever ett gott bemötande och en god vård.

– Upplevelsen av en förlossning bär man med sig resten av livet, säger Serney Bööj. Personalen är mycket viktig för att skapa trygghet och bidra till en bra erfarenhet av att föda barn, oavsett på vilket sätt det blir. Vårt mål är att varje mamma ska tas omhand av en och samma barnmorska som ger den födande kvinnan ett stöd under hela processen.

En annan del av kvinnosjukvården där SÄS har goda resultat är "Operationer mot inkontinens". Varje år opereras över 3000 kvinnor i Sverige för urininkontinens. Andelen som själva uppger sig vara komplikationsfria och inte haft oväntade besvär efter sin operation är i genomsnitt 81 procent. SÄS resultat är 84 procent. 89 procent av operationerna på SÄS gjordes 2011 som ett dagkirurgiskt ingrepp. Det innebär att sjukhuset ligger väl framme med operationsmetoder som innebär kortare vårdtider.

Andra exempel på goda resultat för SÄS

  • Hjärtsjukvård. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.  SÄS har under flera år haft hög kvalitet inom hjärtsjukvården, enligt olika mätningar. Ett exempel ur senaste Öppna jämförelser är dödligheten efter PCI-behandling (vidgning av blodkärl) vid förträngning i kranskärlen. I Sverige avled drygt fyra procent av patienterna inom ett år, medan siffran för patienterna på SÄS är knappt två procent (1,7).
  • Diabetes.  SÄS ligger bra till jämfört med riket vad gäller andel patienter med typ 1-diabetes som har ett medelblodsockervärde (HbA1c) på mindre än 52 mmol/mol, som är ett rekommenderat målvärde och en viktig faktor i vården av diabetespatienter. Vi har förbättrat oss i måluppfyllelse på Hba1c men även på andra indikatorer som blodtryck och BMI jämfört med senaste rapporten, bland annat genom en satsning på standardvårdplaner och kontinuerlig blodsockermättning (CGM) för patienter med svår diabetes. För den gruppen har det lett till ökad livskvalitet och minskad risk för komplikationer som stroke, hjärtinfarkt, amputation, njursvikt och blindhet.

Hela rapporten Öppna jämförelser 2012 finns på Socialstyrelsens webbplats.



Kontaktperson: Serney Bööj, verksamhetschef kvinnokliniken, tfn 033-616 1000
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF