SÄS tar ytterligare steg uppåt i den årliga AT-rankningen som görs av SYLF, Sveriges yngre läkares förening. Av 69 bedömda sjukhus hamnar SÄS på plats 27, en fortsatt förbättring av de senaste årens utveckling.
Rankningen omfattar ett flertal frågor om utbildningen men själva listplaceringen bygger på endast en fråga: Vilket sammanfattande betyg vill du ge din AT? På en sexgradig skala får SÄS i år betyget 4,73. Förra året hamnade SÄS på plats 36 med betyget 4,58, också det ett kliv uppåt jämfört med åren närmast före. Elsa Bona är övergripande AT-studierektor på SÄS.
AT-studierektor Elsa Bona. Foto: Miriam Carlsson.
Klicka för högupplöst bild.
Vad betyder den här rankningen som du ser det?
– Jag ser den som ett av flera verktyg för utvärdering, och delar SYLF:s uppfattning att den kan användas som informationskälla för blivande AT-läkare och också motivera arbetsgivare att förbättra utbildningen. Jag delar också deras syn på vad som gör en AT-ort framgångsrik, till exempel att man får en gedigen introduktion, har väl fungerande handledning och strukturerad uppföljning. Däremot är det svårt att dra alltför stora slutsatser av årets resultat. Omdömena om de olika utbildningsblocken skiljer sig inte mycket från året före.
Vad bedömer du ligger bakom AT-läkarnas uppfattning om SÄS?
– Vi arbetar sedan flera år med ett ständigt förbättringsarbete, inte minst vad gäller utvärdering och sytematisk kvalitetsgranskning. I det arbetet är vår egen webbenkät ett viktigt verktyg, liksom flera andra interna insatser. En annan viktig del är att SÄS fastslår att utbildning jämställs med produktion. Vi ser en väl fungerande AT som en del i sjukhusets kompetensförsörjning och arbetar för att så många AT-läkare om möjligt så småningom ska bli specialister här. Vi vill att de ska känna sig som en i gänget och se SÄS som ett attraktivt sjukhus att stanna kvar vid efter utbildningen.
Vad finns mer att göra för att förbättra AT?
– För oss som arbetar med AT på SÄS är nästa veckas SPUR-granskning en stor och viktig insats. Den inspektionen görs av externa granskare från specialistläkarnas utbildningsråd (SPUR) inom Sveriges läkarförbund. Under två dagar granskar de bland annat strukturen på AT-verksamheten, den teoretiska utbildningen, utbildningsklimatet, handledningen och kvalitetssäkringen. Det görs genom utvärderingsenkäter i förväg och intervjuer och granskning på plats. Senaste AT-SPUR gjordes 2008 så det blir intressant att se vad de kommer fram till. Detta är ett mycket viktigt verktyg för att ytterligare förbättra AT:n på SÄS.
Fakta AT-rankningen
• Rankningen görs av SYLF, Sveriges yngre läkares förening, en yrkesförening inom Sveriges läkarförbund. Årets rankning är den fjortonde sedan starten 2000. Det är SYLFS: medlemmar som svarar på frågorna. Rapporten bygger på svar från 1218 personer. Förstaplatsen intas av Gällivare sjukhus.
• SÄS har närmare 70 AT-läkare i tjänst varje år. 30 av dem har i år svarat på SYLF:s enkät.
• Förutom det sammanfattande betyget får AT-läkarna även bedöma kvaliteten på placeringarna inom medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin. För varje placering har introduktion, handledning, den formaliserade medicinska utbildningen och det kollegiala stödet bedömts.
• Undersökningen bygger på AT-läkarnas egna erfarenheter och ger också svar på frågor kring lönesättning, arbetsmiljö, inställningen till chefsuppdrag, intresset för att forska, upplevd diskriminering och annat.
• AT-läkarna har dessutom fått ge ett sammanvägt betyg för placeringen. De har också fått svara på frågan om de skulle rekommendera sin AT-ort till en kollega eller vän.
• Tanken är att rankingen ska vara en informationskälla för blivande AT-läkare och motivera arbetsgivarna till att förbättra allmäntjänstgöringen.
Fakta AT
• AT (allmäntjänstgöring) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort sin utbildning på läkarprogrammet. Tjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare. AT ska göras i block fördelade mellan kliniskt arbete inom medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.
• Fullgjord allmäntjänstgöring eller utländsk legitimation är en förutsättning för svensk läkarlegitimation.
• Socialstyrelsen ansvarar för de nationella föreskrifterna om vad som ska ingå i AT gällande kunskaper, färdigheter och förhållningssätt för att erhålla läkarlegitimation. Utöver det finns regionala riktlinjer och viss möjlighet för varje sjukhus att forma AT-tjänstgöringen utifrån egna mål och lokala förutsättningar.
SYLF:s AT-ranking 2013