Pressmeddelande
Från SÄS
2014-06-25 08:00


Grönt ljus för SÄS medicinska resultat


Som enda sjukhus når SÄS alla medicinska mål i regionens kvalitetsjämförelse mellan sjukhus i Västra Götalandsregionen, Kvartalen. För första kvartalet 2014 lyser SÄS grönt - färgen som visar att vi når målen enligt kriterierna i ett antal nationella kvalitetsregister för vanliga sjukdomar.

Thomas Wallén.
Thomas Wallén. Foto: Miriam Carlsson, SÄS.
Högupplöst bild.

– Detta är förstås väldigt glädjande, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén. Framförallt kan vi konstatera att våra patienter får vård av mycket hög kvalitet på de områden som ingår. Att mäta hur vi uppnår kvalitetsmål är bland de viktigaste vi gör för att säkerställa att det vi gör är rätt.

Kvartalen är ett webbaserat system som gör det möjligt att jämföra kvalitet i vården på sjukhus i VGR. Syftet med jämförelserna är att förbättra vården. Statistiken kommer till största delen från nationella kvalitetsregister, register som täcker hela Sverige och som finns för olika diagnoser och olika typer av ingrepp och behandlingar.

I kvalitetsregistren samlar vårdpersonal information på ett systematiskt sätt om så många patienter som möjligt i en viss grupp. I många fall går det att avgöra vilka arbetssätt, behandlingsmetoder, läkemedel och medicintekniska produkter som ger bra resultat och vilka som inte bör användas längre.

Databasen är fortfarande under uppbyggnad och utveckling. De register som i nuläget ingår håller i sig god kvalitet: anslutningen är hög, de uppdateras regelbundet och omfattar stora patientgrupper. De medicinska områdena i den publika delen av Kvartalen är diabetes, hjärtinfarkt, stroke, höftfraktur, ljumskbråcksoperationer och diagnossättning inom psykiatri.

Patientprocesserna viktig förklaring till hög kvalitet

– Att få grönt i Kvartalen innebär att vi arbetar efter vetenskaplig kunskap och vedertagna arbetssätt och metoder, säger Thomas Wallén. För SÄS del betyder resultaten att vi är rätt ute med våra patientprocesser. Det är också ett kvitto på den höga kompetens och högt satta ambitioner hos våra medarbetare.

– För patienterna innebär mätningarna att vi har god kontroll på olika symptom och sätter in rätt åtgärder. Att vi når högt uppställda mål innebär minskade risker för komplikationer, minskad risk för återinsjuknad och mindre slutenvård. Många gånger innebär vård av hög kvalitet att man som patient orkar mer trots sin sjukdom. Sjukskrivningstiden kan bli kortare i många fall.

Sjukhusdirektören lyfter fram resultaten inom den akuta strokevården som extra positivt. För några år sedan låg SÄS betydligt sämre till, men når nu bland annat målet om hur många patienter som får trombolys, ett blodproppslösande läkemedel som gör att skadorna efter blodpropp i hjärnan minskas. Behandlingen måste sättas in inom några timmar efter stroken och den akuta vården är därför oerhört viktig. Även flera andra viktiga delar i strokevården har förbättrats.

Den primära målgruppen för Kvartalen är sjukhusledningar och andra som arbetar övergripande med kvalitet på sjukhusen. Sedan några veckor tillbaka presenteras måluppfyllelsen på en offentlig webbplats i de delar som är lätta att tolka också för vårdanställda i stort och för allmänheten.

Högt satta nivåer för att få grönt i Kvartalen

Förutom de medicinska målen mäts också väntetiden på akutmottagningarna, ett område där SÄS inte ligger lika bra till men där målet i verksamhetsplanen 2014 är att nå "grönt ljus". Och även om sjukhusdirektören nu gläds åt de goda medicinska mätetalen behåller han en realistisk syn på saken.

– Målnivåerna är högt satta för att få grönt, säger han. Små skillnader för ett fåtal patienter kan göra att man halkar ner till gult som innebär att målet är nästan uppnått. Men fördelen med Kvartalen är att uppgifterna tas fram ofta. Det är viktigt att kunna göra snabba uppföljningar. På det hela taget ser jag goda trender för SÄS.

Detta mäts i Kvartalen just nu

  • Diabetes: blodsocker god kontroll, blodsocker medelgod kontroll, blodtryck, blodfett
  • Hjärtinfarkt: akuta åtgärder, kranskärlsröntgen, blodfettssänkande läkemedel, blodproppshämmande läkemedel, blodtryckssänkande läkemedel
  • Stroke: vård på strokenhet, blodproppslösande behandling, förebyggande, blodförtunnande behandling
  • Höftfraktur: väntetid till operation
  • Ljumskbråcksoperationer: dagkirurgi
  • Psykiatri: diagnossättning
  • Väntetid på akutmottagning: tid till läkarbedömning, tid tills besöket är avslutat

Länk: Kvartalen 




Kontaktperson: Thomas Wallén, via pressjouren tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF