Pressmeddelande
Från (None)
2010-09-22 07:30


Hjärtinfarktvården på SÄS i topp i landet för femte året i rad


Södra Älvsborgs Sjukhus placerar sig på en delad andra plats i Swedehearts kvalitetsindex, som mäter hur väl sjukhusen följer Socialstyrelsens riktlinjer för den akuta hjärtinfarktvården. I indexet poängsätts sjukhusens hjärtinfarktvård från 0 till 9 poäng. Södra Älvsborgs Sjukhus får 8 poäng av 9 möjliga.

Hans Tygesen, kardiolog och överläkare, Södra Älvsborgs Sjukhus

Högupplöst bild på Hans Tygesen, kardiolog och överläkare, SÄS.
Fotograf Miriam Carlsson, Södra Älvsborgs Sjukhus.
 
- Vi har legat i Sverigetoppen i dessa kvalitetsmätningar sedan 2005, då vi fick hjärtjournalen att fungera. En av de viktigaste faktorerna till framgången är vårt IT-stöd, som är unikt i Sverige, och som påminner läkarna om de insatser som ska göras, säger Hans Tygesen, kardiolog och överläkare på hjärt- lungkliniken.

Det nationella kvalitetsregistret, Swedeheart, tar varje år fram ett kvalitetsindex över hur väl sjukhusen följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer för den akuta hjärtinfarktvården . Indexet baseras på nio åtgärder som rekommenderas i behandlingen enligt nationella riktlinjer. Många av åtgärderna handlar om att patienterna ska få rätt behandlingsmetoder och läkemedel. Sju av nio åtgärder bedöms individuellt för varje sjukhus, medan två åtgärder bedöms på landstingsnivå.

Årets jämförelse utgår från uppgifter för 2009 och visar att Södra Älvsborgs Sjukhus förbättrat sitt resultat från 2007 med 1,5 poäng. Enligt Hans Tygesen är förklaringen att samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen förbättrat sina resultat när det gäller de två åtgärder som bedöms på landstingsnivå. Det har gjort att Södra Älvsborgs Sjukhus fått fler poäng, trots att vårdkvaliteten varit lika hög som tidigare år.  

- Av tradition så är vi duktiga på att ge god vård för patienter med hjärtinfarkt och har väl inarbetade rutiner för uppföljning och förbättring. Det som gör att vi inte når upp till full poäng är att vi har svårt att klara målsättningen att 90 procent av patienterna ska behandlas med akut ballongvidgning inom 90 minuter. Där har vårt geografiska område med långa avstånd i ytterområdena betydelse, säger Hans Tygesen.

Sedan i somras finns all hjärtsjukvård på SÄS i Borås. Men när mätningarna gjordes vårdades även hjärtinfarktpatienter i Skene och även SÄS i Skene visar goda resultat. Hjärtinfarktvården i Skene har förbättrats med 4 poäng sedan senaste mätningen 2007 och hamnar på en åttonde plats i landet.

Landets högsta resultat, 8,5 poäng, har Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm.


Fakta Swedeheart

Nationellt register för hjärtintensivvård, kranskärlsröntgen, PCI hjärtkirurgi och sekundärprevention. I Swedeheart ingår registren RIKS-HIA (registret för hjärtintensivvård), SEPHIA (Sekundärpreventiva HIA-registret), SCAAR (Svenska Coronarangiografi och angioplasuk registret) samt Hjärtkirurgiregistret.

Syftet är att stödja kontinuerligt förbättringsarbete av akut kranskärlssjukdom och hjärtinterventioner på alla deltagande enheter. Det långsiktiga målet är att bidra till en minskad dödlighet och sjuklighet hos patienter och att öka kostnadseffektiviteten i vården.



Kontaktperson: Hans Tygesen, kardiolog och överläkare hjärt- lungkliniken, 033-616 10 67
SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF