Pressmeddelande
Från (None)
2010-11-26 11:00


Hur mycket påverkar rummet patienters tillfrisknande i intensivvården?


Frågan ska få svar i ett unikt forskningsprojekt på intensivvårdsavdelningen på Södra Älvsborgs Sjukhus, där effekterna av patientrummets interiör och utformning ska undersökas.

- Vi vill få kunskap om vad i utformningen av den fysiska miljön som kan vara hälsobringande för svårt sjuka patienter och deras närstående, som vistas i dessa tekniktäta vårdmiljöer, säger Berit Lindahl, projektledare och lektor på Högskolan i Borås.

Specialinrett patientrum på intensivvårdsavdelningen, SÄS

Högupplöst bild på det specialinredda patientrummet.
Högupplöst bild med Berit Lindahl, forskningsledare, Peter Geiger, överläkare och Bodil Hjort, vårdenhetschef i det specialinredda patientrummet.

Forskningen är unik i landet

Forskningsprojektet är det första i sitt slag i Sverige. Det saknas liknande studier, som tar ett helhetsgrepp på intensivvårdsmiljön för att skapa en bättre balans mellan teknisk utrustning och omsorg och närhet i vården. Projektet är  ett samarbete mellan Södra Älvsborgs Sjukhus, Högskolan i Borås och Göteborgs universitet.

Två tvåbäddsrum kommer att studeras och jämföras. Det ena förblir orört medan utformningen av det andra baseras på den forskning som finns om exempelvis ljud, ljus och färger i vårdmiljöer samt vissa grundprinciper från Feng Shui. Förstärkt belysning, extra ljudisolering i tak och vägg, färger i ljust grönt och vitt samt en fin utsikt mot naturen utanför ska förmedla en känsla av lugn och trygghet. All medicinteknisk utrustning, som vanligtvis finns inkopplad bakom patienten, har flyttats till pendlar i taket på båda sidor om sängen för att skapa en bättre balans i rummet. För att minska oroskänslor ska en sänggavel, som går att skjuta åt sidan vid behov, skapa en fredad zon bakom patientens huvud.

- Vi hoppas att dessa åtgärder ska visa resultat som gör skillnad för våra patienter. Vi vet ju att intensivvårdsmiljön i sig, med mycket teknisk utrustning som bidrar till höga ljudnivåer, kan framkalla ohälsa, säger Bodil Hjort, vårdenhetschef på intensivvårdsavdelningen.

Viktig kunskap för framtidens intensivvård

Patienterna ska placeras slumpvis i rummen. För att jämföra effekter och upplevelser i de olika rummen kommer forskarna bland annat att göra intervjuer och enkäter samt studera olika fysiologiska mätvärden. De kommer till exempel att undersöka påverkan på andnings- och hjärtfrekvens, behovet av smärtstillande och lugnande medel, upplevelsen av stress och oro samt vårdtidens längd. Forskningsresultaten kan därmed komma att visa på kostnadseffektivitet i form av kortare vårdtider.

- Det är oerhört intressant för oss att få svar på hur vi kan förbättra vårdmiljön inom intensivvården. Våra nuvarande lokaler planerades på 80-talet och är i behov av en upprustning. Det är viktig kunskap som vi får med oss när vi ska planera för framtidens intensivvårdsavdelning på Södra Älvsborgs Sjukhus, säger Bodil Hjort.

Studierna startar i januari 2011 och ska pågå under fyra år och leda fram till tre avhandlingar. De genomförs av två forskningsledare och tre doktorander med stöd av chefer och personal på intensivvårdsavdelningen på Södra Älvsborgs Sjukhus. I projektet deltar även en rad olika företag som sysslar med exempelvis ljudmiljö, inredning och belysning. Avsikten är även att utveckla hållbara metoder och produkter som kan ligga till grund för framtidens patientrum.



Kontaktperson: Berit Lindahl, projektledare och lektor, Högskolan Borås, 0703-294964
Bodil Hjort, vårdenhetschef intensivvårdsavdelningen, 033-616 30 33 Peter Geiger, överläkare intensivvårdsavdelningen, 033-616 10 00 (vxl) SÄS Pressjour 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF