Pressmeddelande
Från (None)
2010-04-01 15:30


Kirurgkliniken vid SÄS inför rekommendation om rökstopp i samband med operation


Patienter som slutar röka eller gör ett uppehåll på minst 4 veckor före och 6 veckor efter operation får ökade förutsättningar för ett gott operationsresultat och en minskning av komplikationsrisken.

Den 1 april påbörjar kirurgklinkens kärlsektion vid SÄS införande av rekommendation om rökstopp i samband med operation. Patienter som röker och ska opereras kommer att informeras muntligt och skriftligt om vikten av att göra ett uppehåll i sin rökning i samband med operationen.

- Vi tror att rökstopp inför operation kommer att gagna alla patienter. Vi vet bland annat att det ger mindre risk för komplikationer som till exempel sårinfektioner, säger Lars Rex, verksamhetschef på kirurgkliniken.

Flera studier visar att risken för komplikationer minskar betydligt vid ett rökstopp. Komplikationer kan vara av olika slag t.ex. långsam sårläkning, sårinfektioner eller ökad ärrbildning. Det kan också röra sig om allvarliga skador i hjärta, blodkärl eller lungor.

Att påbörja införande av rekommendation om rökstopp i samband med operation är ett självklart utvecklingsområde för SÄS som är ett rökfritt och hälsofrämjande sjukhus.*

En plan för införande av rekommendation om rökstopp inom övriga opererande verksamheter vid sjukhuset kommer att tas fram.

Lars Rex
Verksamhetschef kirurgkliniken

Jan-Erik Varildengen    
Överläkare lungmedicin och ansvarig för temagrupp tobaksprevention

Agneta Olofsson
Hälsokoordinator

För mer information kontakta informationsenheten via tfn växel 033-616 10 00.

 

 

*SÄS är medlemmar i det nationella nätverket Hälsofrämjande Sjukhus och Vårdorganisationer, HFS. Nätverk har till syfte att stötta medlemsorganisationerna i utvecklingen av en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Inom nätverket bedrivs bland annat ett aktivt tobakspreventivt arbete där nationella erfarenheter av arbetet med rökfrihet i samband med operation förmedlas.

Informationsbroschyr om tobaksstopp i samband med operation



Kontaktperson: Lars Rex, verksamhetschef kirurgkliniken


Läs meddelandet som PDF