Rena händer är en av de viktigaste insatserna för att minska spridningen av bakterier och virus inom vården. För personalen är god handhygien ett måste - men också patienter och anhöriga kan göra en insats. Måndag 6 maj kan man testa hur rena - eller smutsiga - händerna är i huvudentrén på SÄS Borås. Vi tipsar också om hur man ska tvätta händerna på rätt sätt.
Även den som är frisk bär på bakterier och de överförs från person till person genom allt man tar i. Eftersom många patienter är känsligare än normalt för infektioner har svensk sjukvård högt satta mål om god vårdhygien. Också patienterna själva och de som besöker sjukhuset kan bidra för att hålla virus och bakterier borta i möjligaste mån.
Elisabeth Berglund Kristiansson och Maria Werner. Foto: Pernilla Lundgren.
Klicka för högupplöst bild.
Vårdrelaterade infektioner - ett globalt problem
Dessvärre är vårdrelaterade infektioner (VRI) vanliga på sjukhus över hela världen, både i fattiga och rika länder. Infektioner som uppstår i samband med vård och behandling drabbar miljontals människor varje år. Några orsaker till utvecklingen är ett onödigt bruk av antibiotika och katetrar som förs in i kroppen, svår sjukdom, dålig kunskap om hygien, brist på vatten och avlopp och överfulla sjukhus. I Europa beräknas 37000 personer avlida på grund av dessa infektioner. Vanliga vårdskador är sårinfektioner efter operationer, urinvägsinfektioner och lunginflammationer.
– Dessa infektioner kan behöva behandlas med antibiotika men vi står just nu inför ett globalt hot då bakterier i allt högre grad utvecklat motståndskraft mot de sorters antibiotika som används, säger Maria Werner, infektionsöverläkare. Det är det som kallas multiresistenta bakterier. Även på SÄS ser vi alltfler patienter med svårbehandlade infektioner på grund av sådana bakterier. Men vi kan förebygga genom att inte sprida bakterierna vidare och där är god handhygien vår bästa metod.
Rena händer räddar liv
Vårdrelaterade infektioner orsakar onödigt lidande, ibland handikapp och onödiga dödsfall, och leder också till ökade kostnader för vården bland annat genom förlängda vårdtider. På Södra Älvsborgs sjukhus är ökad patientsäkerhet därför ett av de närmaste årens fem fokusområdena i verksamhetsplanen, och en del i det är att säkra den vårdhygieniska standarden för att minska VRI.
"Handcheck" som belyser händerna med ultraviolett ljus och avslöjar
mängden bakterier. Foto: SÄS. Klicka för högupplöst bild.
För att öka kunskapen om vikten av rena händer är SÄS ett av många sjukhus som ställer sig bakom Världshälsoorganisationen WHO:s arrangemang Handhygienens dag 5 maj som har temat Rena händer räddar liv. På grund av att det i år är en söndag förlägger vi vår aktivitet till måndag 6 maj. Klockan 10-14 finns personal som arbetar med vårdhygien på SÄS på plats i huvudentrén i Borås.
Där kan patienter, anhöriga och andra besökare testa hur rena - eller bakteriefulla - händerna är i en så kallad ”hand check” där ultravioletta strålar avslöjar det som inte syns för ögat. Vi tipsar också om hur var och en själv kan bidra till att människor inte blir sjuka i onödan av bakterier och virus genom att tvätta händerna på rätt sätt.
– Vi kan alla bidra till att minska spridningen av virus och bakterier, säger hygiensjuksköterskan Elisabeth Berglund Kristiansson. För allmänheten räcker det för det mesta att tvätta händerna med tvål och vatten om man gör det tillräckligt noga och vid vissa viktiga tillfällen som efter toalettbesök och före maten, och förstås vid besök på sjukhuset. Genom handtvätt kan vi alla göra skillnad och bidra till minskningen av vårdrelaterade infektioner.