Pressmeddelande
Från SÄS
2010-12-29 13:00


Landets första sjukhus som redovisar hållbarheten


Som första sjukhus i Sverige, och som ett av de första i världen, har nu Södra Älvsborgs Sjukhus redovisat sitt hållbarhetsarbete. I hållbarhetsredovisningen, som gjorts enligt GRI, Global Reporting Initiativ, redovisas ekonomiska frågor, sociala frågor, arbetsmiljöfrågor och miljöfrågor tillsammans.

Klicka här för högupplöst bild på Mikael Süld, miljöchef.
Foto: Bo Haglund, Södra Älvsborgs Sjukhus.

– Begreppet hållbarhet förknippas oftast med miljö. Men det är viktigt att visa att miljöfrågorna är integrerade i de övriga stora frågorna på sjukhuset. Hållbarhet handlar såväl om god ekonomi och minskad energi- och kemikalieanvändning som om friska medarbetare, säger Mikael Süld, sjukhusets miljöchef.

Ge en mer rättvis bild

Genom att ta fram en hållbarhetsredovisning som rör arbetsåret 2009 vill sjukhuset förtydliga hur allt hänger samman. Och också ge en mer rättvis bild av vad som händer under ett arbetsår i organisationen än vad rena ekonomiska redovisningar kan göra.
– Det är lätt att tro att inget gott har hänt om de ekonomiska resultaten inte är goda, säger Mikael Süld.
Han beskriver rapporten som ett uttryck för ett arbetssätt man utvecklar på Södra Älvsborgs Sjukhus och en vilja att öppet redovisa sitt arbete på många olika fronter. Den första hållbarhetsredovisningen ska ses som starten på att långsiktigt kunna följa hur sjukhuset arbetar mot olika mål. Fokus denna gång har legat på att sätta alla data på pränt för att ha något att jämföra med i det fortsatta hållbarhetsarbetet.

Systematiskt miljöarbete en strategisk fråga

För att åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling arbetar Södra Älvsborgs Sjukhus bland annat med att systematiskt reducera miljöpåverkan från användningen av farliga kemikalier. Ett arbete som är gemensamt för hela Västra Götalandsregionen och som syftar till minskade risker för patienter, medarbetare och miljö. På sikt ska 35 kemiska produkter fasas ut och målet fram till 2012 är att minska användningen i volym och antal med 25 procent. För att uppnå detta skapar varje avdelning egna åtgärdsplaner för sina listade ämnen.

– Vi arbetar med att ta fram ett miljöledningssystem enligt ISO 14001 och ser tydligt hur hållbarhetsredovisningen kompletterar det arbetet. Att visa hur vi arbetar med dessa frågor och att redovisa våra resultat, har också lyft miljöfrågan som en strategisk fråga inom vår organisation, förklarar Mikael Süld.

I den första hållbarhetsredovisningen utkristalliseras flera områden som särkilt viktiga för sjukhusets hållbarhet. Ett sådant är den uppmärksammade vårdbyggnaden Tehuset som stod klar 2009 och som invigdes i januari 2010, med enkelrum åt alla patienter bland annat för att förhindra spridningen av vårdrelaterade infektioner.

– Att lyckas med detta är, förutom minskat lidande för patienten, en stor och viktig ekonomisk fråga för sjukhuset, men också en miljöfråga. Färre vårddagar innebär bland annat minskad användningen av kemiska produkter och minskat avfall, säger Mikael Süld.

Tehuset är också Sveriges mest energieffektiva vårdbyggnad som genom sin konstruktion drar 60 procent mindre energi än andra vårdbyggnader, och har för detta tilldelats utmärkelsen ”Green Building”. 
I hållbarhetsredovisningen lyfts även sjukhusets avfallshantering fram, något som 2009 gav Södra Älvsborgs Sjukhus ett hedersomnämnande från Borås Energi & Miljö.

Ytterligare ett exempel där ekonomi, miljö och sociala frågor hänger samman är sjukhusets samarbete med Västtrafik för en fungerande kollektivtrafik till och från sjukhuset. Förutom minskad miljöpåverkan om fler medarbetare ser bussen som ett attraktivt resealternativ, innebär förbättrade tidtabeller som är anpassade till arbetspassen på sjukhuset mer tid hemma före och efter jobbet.

Friska medarbetare

En viktig del i sjukhusets långsiktiga hållbarhet är friska medarbetare. Genom en satsning på hälsofrämjande arbete, förebyggande friskvård och ständiga förbättringar av arbetsmiljön vill Södra Älvsborgs Sjukhus stärka medarbetarnas hälsa. Friska medarbetare innebär minskat antal sjukskrivningsdagar, vilket i sin tur påverkar sjukhusets ekonomi i positiv riktning.
Friska medarbetare skapar också större kontinuitet i mötet med patienten.

Och som ett led i att skapa engagemang och delaktighet har sjukhuset ett teambaserat arbetssätt. Det innebär bland att arbetsmiljöfrågorna finns med som en naturlig del i verksamheten och som en viktig del i sjukhusets förändrings- och förbättringsarbete.

– En av tankarna bakom att lägga tid och kraft på en årlig hållbarhetsredovisning är att om man är tydlig utåt så blir man det också inåt, vilket har stor betydelse för sjukhusets framtida satsningar för en hållbar utveckling för både patienter, medarbetare och miljö, avslutar miljöchef Mikael Süld, som ligger i startgroparna för att ta tag i sjukhusets hållbarhetsredovisning för 2010. En redovisning som han ser fram emot då det på alla punkter finns data att jämföra med.

Läs hela rapporten: Hållbarhetsredovisning 2009, Södra Älvsborgs Sjukhus (pdf).

Fakta hållbarhetsredovisning:

• GRI, Global Reporting Initiativ, är en organisation som utvecklat ett regelverk för hållbarhetsredovisning som är den mest använda i världen. Hållbarhetsredovisning enligt GRI kan göras på olika nivåer. I den första redovisningen gällande 2009 har Södra Älvsborgs Sjukhus valt den lägsta tillämpningsnivån, nivå C, med egen bedömning av innehållet utan extern granskning.
• Enligt efterforskning som Södra Älvsborgs Sjukhus gjort har ytterligare två sjukhus i världen publicerat hållbarhetsredovisning enligt GRI, ett i Singapore och ett i Saudiarabien.
• Exempel på andra organisationer i Sverige som gett ut hållbarhetsredovisningar enligt GRI är Hennes & Mauritz, Volvo, Apoteket och Swedbank.
• Läs mer om GRI på www.globalreporting.org, sök svenska resultat.


 



Kontaktperson: Mikael Süld, miljöchef, tfn 033-616 18 18, 0767-93 18 18, mikael.k.suld@vgregion.se
SÄS pressjour 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF