Pressmeddelande
Från SÄS
2014-12-08 15:30


Lättare att söka vård vid ätstörningsproblematik


Vid årsskiftet blir det lättare för personer med ätstörningsproblematik att söka vård på SÄS. Södra Älvsborgs sjukhus får då ansvaret för en samlad ätstörningsvård oberoende av ålder. Det kommer inte att krävas remiss för att söka sig till sjukhuset, utan man kan själv ta kontakt för att få prata med någon eller söka hjälp.

Stina Claesson och Louise Östgaard

Sjuksköterskan Stina Claesson och sjukgymnasten Louise Östgaard är koordinatorer på den nya ätstörningsmottagningen. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS. Högupplöst bild.

Ätstörningsvården kommer också att utökas med ett mobilt team som ny arbetsmetod. Teamet ska arbeta utåtriktat och ha ett nära samarbete med bland annat elevhälsovården, och kommer också att kunna träffa patienter i deras hem om det finns ett sådant behov.

- Det är vanligt inte minst bland unga med övervärdering av vikt, kroppsform och svårigheter kopplat till mat och ätande och visar sig genom olika symptom, säger Louise Östgaard, sjukgymnast och koordinator på ätstörningsmottagning vuxna.

Enkelt, nära och samlat - ledstjärnor i ätstörningsvården

Tidigare har vården varit utspridd på olika öppenvårdsmottagningar och dagvård på sjukhuset i Borås. Nu samlas båda delar på sjukhuset och samma tvärprofessionella team arbetar med patienterna oavsett om man går i öppenvård eller dagvård. Det ger möjlighet att individanpassa behandlingen på ett nytt sätt.

– Vi tror på att vara tillgängliga för de som behöver vård, säger Maria Svensson, vårdenhetschef på ätstörningsmottagning vuxna. Vi kommer inte att krav på remiss utan den som vill kan kontakta oss direkt genom att ringa eller skicka in en egenanmälan med posten.

Ungdomar och vuxna som lägger mycket tid på att tänka på figuren, som har bekymmer kring ätande, kroppsuppfattning och vikt är välkomna att höra av sig, men också anhöriga och vänner som är oroliga för någon i sin närhet. Ätstörningar debuterar ofta i tonåren. Det börjar ofta med en till synes oskyldig önskan om att gå ner i vikt som sedan utvecklas till en process som utmynnar i ätstörning. Tidig upptäckt och snabba insatser ger en god prognos för tillfrisknande.

Föräldrarna viktiga i behandlingsarbetet när barn drabbas

– Att ha ett barn som drabbas av en ätstörning påverkar hela familjen. Vi ser föräldrarna som den viktigaste resursen i tillfrisknandet, säger Stina Claesson, sjuksköterska och koordinator på BUP ätstörningsmottagning. Därför lägger vi stor vikt vid att stötta föräldrarna i behandlingsarbetet.

Ewa Hedström
Ewa Hedström, verksamhetschef barrn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS. Högupplöst bild.

Den nya ätstörningsvården, där barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och vuxenpsykiatrin samarbetar på nytt sätt för att skapa en helhet i vården, ingår i sjukhusets uppdrag för 2015. I praktiken innebär det bland annat att SÄS kommer att ta över ansvaret för de som tidigare gått till Närhälsan ätstörningsmottagning i Borås - före detta Vågen - som stänger vid årsskiftet.

– Vi ser fram emot vårt nya, breddade uppdrag och hoppas att de som söker hjälp kommer att känna att det är lätt att få kontakt med oss, säger Ewa Hedström, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatriska kliniken.

Fakta om ätstörningar och den samlade vården

• Övervärdering av vikt, kroppsform och svårigheter kopplat till mat och ätande är vanligt särskilt bland unga människor och visar sig genom olika symptom. I grunden finns nästan alltid en känsla av att inte duga som man är
• Vårduppdraget innebär möjlighet att upptäcka och behandla sådan ohälsa tidigt, oavsett ålder
• Ätstörningsmottagningen ska förutom vård och behandling ha fokus på hälsa. Det innebär ett förebyggande och hälsofrämjande arbete genom nära samarbete med ungdomsmottagningar, elevhälsa, idrottsföreningar och gym
• Vårdkvaliteten säkras genom vetenskapligt beprövade metoder i linje med regionens medicinska riktlinjer för behandling av personer med ätstörning, som kom i somras
• Uppdraget är en överenskommelse mellan SÄS och hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad



Kontaktperson: Pressjouren tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF