Pressmeddelande
Från (None)
2010-12-08 11:30


Målningar minskar rädsla och oro hos cancerpatienter som strålbehandlas


I ett av rummen på strålbehandlingen på Södra Älvsborgs Sjukhus har det sedan 2009 funnits fem stora målningar i taket att fästa blicken på för patienter som genomgår behandling. Hundratals patienter har sedan dess fått behandling i rummet. En studie, där 16 av dessa intervjuats, visar att patienterna upplever att målningarna har en lugnande effekt och att de skingrar tankarna och tar fokus från känslor av oro.

- Att genomgå en strålbehandling är en psykiskt svår situation, som påminner patienten om den cancersjukdom som drabbat dem. Målningarna är för de flesta ett uttryck för omsorg och omvårdnad och gör att patienterna känner sig mindre rädda och utsatta, säger Carina Mannefred, kurator och en av projektledarna.

 
Klicka för högupplöst bild på Lisbeth Bengtsson, Ulla Zimmerman
och Carina Mannefred.

En strålbehandling sker i en steril vårdmiljö med mycket teknisk utrustning, som i sig kan upplevas skrämmande. Själva behandlingen tar ungefär 10 minuter och upprepas varje dag. För många patienter pågår den under lång tid. Målningarna har varit ett försök att förbättra vårdmiljön och upplevelsen under strålbehandlingen.

De fem målningarna har valts med utgångspunkt i den forskning som finns om hur konst påverkar patienter i en vårdmiljö. Grundläggande principer är att använda konkreta motiv, framförallt bilder av natur, vyer och husdjur. På målningarna finns träd, himmel, hav och flera djur som exempelvis får och katt. I studien framgår att de flesta patienter tycker bäst om  målningen med en segelbåt på ett stort blått hav, eftersom den för tankarna till gemenskap, fritid och frihet.

- Alla som vi intervjuat säger att det var en positiv överraskning att kunna fästa blicken på ett konstverk samtidigt som de fick sin strålbehandling. Målningarna fick dem att känna sig sedda och mer omhändertagna som patienter, säger Carina Mannefred.

De intervjuade patienterna, lika många kvinnor som män, behandlades för bröstcancer och prostatacancer och strålbehandlades under fem veckor. Målningarna är skapade av konstnären Ulla Zimmerman, som fick idén om att förbättra miljön när hon själv genomgick en strålbehandling och låg och tittade på takets vita rutor.

- Tanken har varit att påverka upplevelsen av behandlingen. Genom målningarna kan patienterna släppa sina tankar på behandlingen och stimulera fantasin så att rädsla och utsatthet minskar, säger konstnären Ulla Zimmerman.

Projektet har finansierats genom 75 000 kronor ur Walter Anderssons stiftelse.

Pressbilder

Fotograf Miriam Carlsson, Södra Älvsborgs Sjukhus

Klicka för högupplöst bild på målningarna.

Klicka för högupplöst bild på konstnär Ulla Zimmerman
som ser målningarna ur ett patientperspektiv.

 



Kontaktperson: Carina Mannefred, kurator och projektledare, 033-616 48 52
Lisbeth Bengtsson, kurator och projektledare, 033-435 47 37 SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF