Pressmeddelande
Från (None)
2009-10-14 08:00


Mindre väntan och bättre vård för höftfrakturpatienter


- nu införs Raka spåret!

 

Den 15 oktober kortas vårdkedjan för patienter med höftfraktur på Södra Älvsborgs Sjukhus. Patienter med en misstänkt höftfraktur kommer att köras direkt till röntgen utan att behöva ta vägen via akutmottagningen. Målet är bland annat att förkorta väntetiden till operation.

- Vi strävar efter att nå målet att operera 75 procent av höftfrakturpatienterna inom 24 timmar, säger överläkare Mirek Pawlowski som är processägare för höftfrakturprocessen. 

Omkring 400 personer med höftfraktur tas om hand på Södra Älvsborgs Sjukhus varje år. Den genomsnittliga patienten är en benskör kvinna i 80-års åldern. Det nya arbetssättet innebär en bättre vård för dessa patienter, som redan i ambulansen anmäls och förbereds för röntgenundersökning. I ambulansen tas även de prover som behövs och samtidigt görs en anmälan för inläggning på vårdavdelning.

- Genom att arbeta på detta sätt kommer patienten direkt till vårdavdelning och slipper ligga på akutmottagningen och vänta på röntgenundersökning och plats på vårdavdelning. När mycket förberedelser sker i ambulansen hoppas vi kunna korta väntetiderna för patienterna, säger överläkare Mirek Pawlowski.

Det nya sättet att arbeta har utvecklats genom ett samarbete mellan de enheter som är berörda i vårdkedjan på sjukhuset, från ambulanssjukvården till ortopedavdelningen. Erfarenheter från andra sjukhus i landet som arbetar på liknade sätt har visat att det ger goda resultat. Universitetssjukhuset i Lund har lyckats korta den totala vårdtiden för höftfrakturpatienterna eftersom de inte behöver vänta lika länge på röntgen och operation. Södra Älvsborgs Sjukhus hoppas nu se liknande resultat.

- Vi har sett i jämförelser att detta arbetssätt medfört en rad fördelar för patienterna såsom färre komplikationer, mindre smärta samt mindre risk för förvirring. Dessutom mår patienterna bättre efter operationen och kan snabbare återgå till sitt boende där de även klarar sig bättre i jämförelse med patienter som inte gått "Raka spåret", säger ambulanssjuksköterskan Markus Johansson.

 



Kontaktperson: Mirek Pawlowski, processägare för höftfrakturprocessen och överläkare ortopedkliniken, 033-616 10 00 (vxl)
Markus P Johansson, ambulanssjuksköterska, 033-616 10 05 Inger Lundqvist, sjuksköterska kliniken för bild- och funktionsmedicin, 033-616 10 00 (vxl) Kerstin Holmqvist, sjuksköterska akutmottagningen, 033-616 28 28, Agneta Sandberg, sjuksköterska ortopedkliniken, 033-616 11 01


Läs meddelandet som PDF