AT-läkarna på SÄS är överlag mycket nöjda med sin utbildningstid på sjukhuset, både vad gäller det medicinska arbetet, den teoretiska delen och organisationen kring utbildningen. Det visar den externa kvalitetsgranskningen AT-SPUR vars slutrapport nu är klar.
Elsa Bona och några av AT-läkarna. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Högupplöst bild.
– Rapporten visar att vi har en riktigt bra utbildningsstruktur och en robust organisation för AT-läkarna, säger Elsa Bona, sjukhusövergripande AT-studierektor. Detta är en seriös granskning av externa experter.
SPUR-granskningarna är en läkarledd inspektionsverksamhet av AT- och ST-utbildande enheter och görs av ett dotterbolag till Svenska läkarförbundet. Syftet är att granska och höja kvaliteten på AT- och ST-utbildningarna. Frågorna fokuserar på verksamheten inom de fyra utbildningsblocken, läkarstaben, lokaler och utrustning, tjänstgöringens upplägg, utbildningsklimatet, handledningen och den teoretiska utbildningen.
Intervjuer och rundvandring på sjukhuset
Inspektionerna består dels av förberedande enkäter, dels intervjuer med AT-läkare och medarbetarna i AT-kollegiet på plats på SÄS under två dagar i september. Då ingick också en rundvandring på sjukhuset och besök på två av de vårdcentraler där AT-läkarna gör sin tjänstgöring inom blocket allmänmedicin. Föregående AT-SPUR på SÄS var 2008.
Sammanfattningsvis visar granskningen att SÄS har en bred klinisk verksamhet med en ambitiös organisation kring AT-utbildningen. De teoretiska utbildningsprogrammen är genomgående bra och AT-läkarna är överlag mycket nöjda. Några av de områden som lyfts fram som välfungerande i stora drag är de teoretiska delarna av utbildningen, kvalitetssäkringen och lokaler och utrustning.
Några ämnen som tas upp som förbättringsområden är stödet vid viss jourtjänstgöring, kvaliteten i handledning som varierar och utbildningskvaliteten inom psykiatrin. Enligt SPUR-granskningen har den stora omorganisationen inom vuxenpsykiatrin och hyrläkarstoppet 2013 varit kännbart även för AT-läkarna.
Inom kort lämnar Elsa Bona uppdraget som övergripande AT-studierektor och återgår till arbetet som läkare på heltid. Hon hoppas att SPUR-granskningen kommer att ligga till grund för fortsatt förbättringsarbete.
– Det viktigaste är att arbeta framåt, säger hon. Detta är en seriös genomlysning av experter, saklig och lättanvänd. Nu gäller det att alla, både AT-teamet, sjukhusledningen och verksamheterna själva jobbar vidare med de delar som rapporten lyfter fram och steg för steg förbättrar AT:n ytterligare.
Fakta AT
- AT (allmäntjänstgöring) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort sin utbildning på läkarprogrammet. Tjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare. AT ska göras i block fördelade mellan kliniskt arbete inom medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.
- SÄS tillsätter årligen 33 AT-tjänster fördelade på fyra olika startdatum. Samtliga tjänster omfattar 21 månaders tjänstgöring med möjlighet till en valfri månad på områden även utanför basplaceringarna. Söktrycket är högt med ungefär tio sökande per tjänst.
- Socialstyrelsen ansvarar för de nationella föreskrifterna om vad som ska ingå i AT gällande kunskaper, färdigheter och förhållningssätt för att erhålla läkarlegitimation. Utöver det finns regionala riktlinjer och viss möjlighet för varje sjukhus att forma AT-tjänstgöringen utifrån egna mål och lokala förutsättningar.
- Fullgjord allmäntjänstgöring eller utländsk legitimation är en förutsättning för svensk läkarlegitimation.