Pressmeddelande
Från SÄS
2011-11-21 08:00


Nu gör patienter rökstopp med hjälp av SÄS rökavvänjningsstöd


Under vecka 47 är det dags för den tobaksfria veckan, en nationell uppmärksamhetsvecka då SÄS informerar om olika stöd för att minska användningen av tobak. Under veckan pågår utställning och olika aktiviteter i de båda sjukhusentréerna i Borås och Skene. Torsdagen den 24 november hålls föreläsningen ”Ett litet bloss har väl ingen dött av” i Borås.

Sedan tre månader tillbaka finns ett rökavvänjningsstöd på lung- och allergimottagningen, där sjuksköterskor ger kvalificerad rådgivning. Stödet finns till för alla patienter som vill sluta röka.

Annette Persson är en av dem som får hjälp av rökavvänjningsstödet. Hon bestämde sig för att sluta då hon, på grund av sin sjukdom, fick mycket svårt att orka gå kortare sträckor. Hennes läkare tyckte också att det fanns stora vinster med att sluta att röka i samband med den behandling hon fick på sjukhuset.

Anette Persson

Annette Persson. Foto Miriam Carlsson, Fotomedia.

- När jag gick ut genom dörren efter mitt läkarbesök så sa jag till mig själv, att nu slutar jag. Jag vet ju att rökningen inte är bra för mig och jag vill ju inte genomgå behandlingen igen därför tackade jag ja till stödet, säger Anette Persson. Detta är ju ett sätt att må bättre.

För att minska suget efter en cigarett rekommenderades hon att använda nikotinläkemedel. Hon kommer successivt att trappa ner användningen av läkemedlet under några veckor framöver. Nu är det snart tre månader sedan Anette slutade att röka. Hon mår nu bättre, har bättre ork och bättre kondition som ett resultat av behandlingen och rökstoppet.

- Nu orkar jag gå 6 km vilket var en omöjlighet tidigare. Förut fick jag stanna och vila efter några steg. Jag har heller inte lika ont som tidigare, säger Anette Persson.

Anette försöker att bryta gamla vanor och hitta andra aktiviteter i stället för att röka. Att vara ute och promenera med sin hund har blivit en viktig rutin framförallt för att inte gå upp i vikt. Hon har lärt sig att avstå att röka trots att hon är i sällskap där andra röker.

-Cigaretten har ju varit min ”kompis” särskilt vid festliga tillfällen. Nu tänker jag att det hade varit gott, men det räcker med att känna cigarettdoften en stund sen är jag nöjd, säger Anette.

Annette Persson kommer göra allt för att inte börja röka igen. Hon fortsätter med sina besök och telefonkontakter med rökavvänjningsstödet. Maken och dottern är också ett stöd för Anette mot målet att bli rökfri.

- Min dotter brukar vara lite tuffare mot mig, men det är bara bra att hon säger till mig ibland. Som det känns nu kommer jag inte att falla tillbaka till rökningen, avslutar Anette.

Framöver kommer en uppföljning kring om patienters rökstopp att göras. Men det är för tidigt att presentera några resultat i nuläget.

Jan-Erik Varildengen


 -Det är glädjande att vi under den korta tid sedan rökavvänjningsstödet startade har kunnat stötta några patienter att göra rökstopp.

Vi fortsätter enträget att motivera alla som röker, att sluta att röka, säger Jan-Erik Varildengen, överläkare inom lungmedicin, hjärt- lungkliniken och ansvarig för temagrupp tobaksprevention. Intressant blir ju att längre fram se hur många som lyckas sluta för gott.


 

Föreläsning 24 november kl 18.00-19.30 vid SÄS Borås

”Ett litet bloss har väl ingen dött av”
Om tobakens påverkan på kroppen. Innerst inne vet de flesta att tobak inte är bra för hälsan, men vad vinner du på att sluta röka? Du får möjlighet att testa hur dina lungor mår och känna på hur en astmatiker har det.

Föreläsare: Jan-Erik Varildengen, överläkare och Solveig Svensson, sjuksköterska
Lokal: Elin Odencrantssalen, Ingång 29, SÄS Borås.

 

Korta fakta om SÄS rökavvänjningsmodell

Består av tre faser

  • Förberedande fas med kartläggning av tobaksvanor, val av läkemedel för rökavvänjning och planering för rökslutardag.
  • Avvänjningsfas med rökslutardag, diskussion om hur man bryter vanor och lär in nya, identifiering av hinder och svårigheter samt summering av vad som hänt sen första besöket. Regelbundna kontakter och fortsatt stöd i rökavvänjningsprocessen.
  • Uppföljningsfas med kontakt 3, 6 och 12 månader efter avslutad behandling. 


Kontaktperson: Agneta Olofsson hälsokoordinator, tfn 033-616 1236
Anna Cavrak metodutvecklare, tfn 033-616 2450 Jan-Erik Varildengen, tfn 033-616 1000 Pressjouren 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF