Pressmeddelande
Från SÄS
2014-05-12 08:30


Ovanlig arbetsmetod i fokus på nordisk kongress om åldrandets sjukdomar


SÄS äldrepsykiatriska team kommer att uppmärksammas vid en nordisk kongress om gerontologi (läran om åldrandets sjukdomar) i Göteborg i slutet av maj. Dessutom presenteras nu på torsdag en forskningsrapport om teamets arbetssätt, Det måste få ta tid. Den ovanliga arbetsmetoden - att utreda och behandla patienter i hemmet – är ett sätt att nå patienter som annars inte skulle ha så lätt att ta sig till sjukhus.

Thomas Floxmo.
Thomas Floxmo. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Högupplöst bild.

– Det är förstås roligt att vårt arbetssätt blir synliggjort och profilerat, säger Thomas Floxmo, psykiatrisjuksköterska och samordnare i teamet. Jag hoppas att vi kan sprida kunskap om verksamheten både genom seminariet i Borås på torsdag och presentationen vid kongressen i Göteborg.

Det äldrepsykiatriska teamet inom vuxenpsykiatrin på SÄS startade i liten skala för drygt tio år sedan och har vuxit allteftersom. Enheten vänder sig till äldre över 70 år som nyinsjuknat i psykisk ohälsa som kräver specialistpsykiatriska insatser. Oftast handlar det om depressioner som hos äldre ofta visar sig genom andra symptom än hos yngre. Arbetssättet bygger huvudsakligen på hembesök, kompletterat av uppföljning per telefon.

– För många är det lättare att öppna sig och prata om hur man mår på djupet när man inte är i sjukhusmiljö, säger han. Graden av tillfrisknande och förbättring är mycket stor hos våra patienter och vi bidrar i hög grad till en bättre livskvalitet. Genom att ta hand om denna patientgrupp kan vi spara resurser i andra änden av vården. Många åker in och ut på sjukhus med kroppsliga uttryck som egentligen handlar om psykiska besvär.

Inte normalt vara deprimerad endast på grund av ålder

Ofta söker den äldre vård för diffusa kroppsliga besvär som kommer smygande, och de är inte sällan återkommande som patienter både på vårdcentraler, akutmottagningen och vårdavdelningar. Det finns därför risk för att depressionen inte upptäcks utan förklaras som att ”det hör åldern till”. Av de 12-15 procent av äldre över 65 år som insjuknar i depression upptäcks endast en tredjedel. Men det är inte normalt att vara deprimerad bara för att man är gammal, menar Thomas Floxmo.

– Vårt mål är att patienterna genom samtal och medicinering ska komma tillrätta med livet här och nu. Vi fokuserar inte huvudsakligen på vad som hänt bakåt i tiden, men tar förstås också upp det förflutna eftersom det påverkar nuet. En del av behandlingen är så kallade summerande samtal, om hur livet varit och gestaltat sig. Vi skriver en slags levnadsberättelse som ger oss och förhoppningsvis även den äldre en förståelse för de tankar och känslor personen har idag.

Arbetssättet bidrar till vård på lika villkor

Forskningsstudien, Det måste få ta tid, är gjord av Lars Lönnmark vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet och projektledare vid FoU Sjuhärad Välfärd. Den presenteras vid ett seminarium vid Högskolan i Borås på torsdag 15 maj. Dessutom presenteras rapporten – och arbetssättet – vid Nordisk gerontologisk förenings kongress i Göteborg 25-28 maj.

– Genom studien har vi tydliggjort vårt arbetssätt och värdet av det, säger Thomas Floxmo. Metoden är som vi ser det ett sätt att ge en god vård på lika villkor. Inte bara den som kan ta sig till vårdcentral eller sjukhus har möjlighet att få träffa utbildad personal och därmed få tillgång till vård. Vi hoppas att rapporten bidrar till att äldre med psykisk ohälsa blir en mera uppmärksammad grupp och att vårt arbetssätt kan tas tillvara i anpassade former i andra verksamheter.

Fakta om teamet och deras arbetssätt

• Äldrepsykiatriska teamet startade i liten skala i början av 2000-talet. Allt eftersom åren gått har verksamheten fått växa. Nu finns sedan 2009 förutom öppenvårdsteamet även en liten vårdenhet för äldre vid psykiatriska kliniken.
• Äldrepsykiatriska teamet arbetar med äldre över 70 år som nyinsjuknat i psykisk sjukdom. Upptagningsområdet är samma som för SÄS i stort, det vill säga kommunerna i Sjuhärad plus Lerum och Alingsås.
• Teamet får årligen ungefär 200 remisser, företrädesvis från primärvården.
• Teamet består av en psykiater (40 procents tjänst) och fem psykiatrisjuksköterskor. Arbetsmetodiken består bland annat av hembesök, telefonuppföljningar och en nära samverkan med närstående och andra vårdgivare som primärvård, hemsjukvård och hemtjänst.
• Hembesöken består bland annat av utredningsarbete, behandling, samtal och uppföljning av ordinerade läkemedel. Tiden för samtalen med den äldre är ungefär en timme per gång. Utöver det görs uppföljande telefonsamtal.
• Forskningsrapporten, Det måste få ta tid, finns också med som referenslitteratur i de vägledningar till socialtjänst, kommunal hälso- och sjukvård samt primärvård som Socialstyrelsen nyligen gett ut. Vägledningarna är till för att uppmärksamma äldre med psykisk ohälsa.



Kontaktperson: Thomas Floxmo, tfn 033-616 2707
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF