Pressmeddelande
Från SÄS
2012-10-30 17:30


Vårdöverenskommelse, budget och månadsrapport godkändes av styrelsen


Styrelsen godkände månadsrapporten för september månad. Prognosen för 2012 är minus 150 mkr och sjukhusets resultat till och med september är minus 111, 8 mkr. Intäkterna har ökat med 4 procent och kostnaderna med 2,6 procent jämfört med samma period förra året. Sjukhuset fortsätter att visa god tillgänglighet och har som mål att erbjuda patienterna vård inom 30 dagar. Andelen patienter som fått vård inom gränsen för vårdgarantin är 99 procent för mottagningsbesök och 95 procent för behandling.  Måluppfyllelse mot 60 dagar ligger på 90 procent för mottagningsbesök och 89 procent för behandling och motsvarande siffror för 30 dagar ligger på 60 respektive 61 procent.

Arbetet med nuvarande åtgärdsplan, fortsätter att visa resultat och effekten till och med september är 82 miljoner kronor. De största effekterna har uppnåtts genom minskade kostnader för köpt vård, läkemedel, personal och bemanningsföretag, Användningen av bemanningsföretag har minskat mest inom vuxenpsykiatrin, rehabiliteringskliniken, anestesikliniken och ögonkliniken. Dessutom har intäkterna när det gäller försäljning av laboratorie- och röntgenprover från vårdcentralerna ökat.

-Våra medarbetare gör ett utmärkt arbete och bedömningen är att åtgärdsplanens effekt blir 101 miljoner kronor vid årets slut, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Det ekonomiska läget för sjukhuset är fortsatt ansträngt. Inför 2013 får inte sjukhuset full finansiering för verksamheten och det finns en obalans på minus 208 mkr. Detta medför att sjukhuset under 2013 fortsätter att arbeta med ytterligare åtgärder inom en rad områden för att nå en ekonomi i balans. Åtgärdsplanen för nästa år innehåller insatser som motsvarar 114 mkr och förväntas ge en helårseffekt på 145 mkr 2014. Bland åtgärderna märks en fortsatt minskning av bemanningsföretag och köpt vård, en översyn av jourverksamheten på SÄS i Skene samt sammanslagningar av fem kliniker till två. Från den 1 januari 2013 blir ambulanssjukvården och akutmottagningen en gemensam klinik, enheten för rehabilitering och ortopedteknik slås ihop med rehabiliteringskliniken och SÄS Hotell blir en del av medicinsk informatik och teknik.

- Under året har vi identifierat många arbetssätt som vi bedömer påtagligt kan minska väntan för patienter i slutenvården, en tidig vård och behandlingsplan för varje patient som medför bättre planering och kortare vårdtider samt möjlighet att vårda fler patienter i dagvård. Därigenom bedömer vi att vi kan minska antalet vårdplatser med motsvarande två vårdavdelningar eller 48 platser, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Förutom dessa åtgärder innehåller planen insatser för att minska hyreskostnader och kostnader för förbrukningsmaterial. Dessutom bedöms försäljningen av bild- och laboratorietjänster kunna öka ytterligare.  En annan del i att nå en vård och ekonomi i balans är sjukhusets arbete med att optimera flöden. En del i detta arbete är att ha färre övergripande mål. Därför kommer sjukhuset under de kommande åren att ha fokus på fem strategiska områden; ge vård i rätt tid, minimera antalet vårdskador, öka patientens delaktighet, utveckla den kunskapsbaserade vården och få en ekonomi i balans.

- Trots den kraftfulla åtgärdsplanen så kommer vi inte att lyckas med att få en ekonomi i balans under 2013. Sjukhusets bedömning är ett underskott vid utgången av 2013 på cirka 90 miljoner kronor, säger Thomas Wallén.

En oenig styrelse godkände vårdöverenskommelsen med hälso- och sjukvårdsnämnderna i Sjuhärad respektive Mittenälvsborg, som beskriver vilken sjukvård som ska erbjudas vid SÄS. Oppositionen yrkade på återremiss. Överenskommelsen gäller för både 2013 och 2014 med möjlighet till en ny förhandling inför 2014. Sjukhuset får 2,76 miljarder kronor i ersättning för 2013 och 2,79 miljarder för 2014 för en produktion som motsvarar 2012 års beställning. Sjukhusets får också 25 mkr i extra resursförstärkning för att nå en ekonomi i balans, men trots detta kan inte produktionen fullt ut finansieras av nämnderna.

Den målrelaterade ersättningen uppgår till 80 mkr, vilket motsvarar 3 procent av den totala ersättningen. Den är kopplad till kraven på tillgänglighet enligt kömiljarden, som innebär att 70 procent av patienterna inte ska behöva vänta mer än 60 dagar på besök eller behandling, samt kraven på god vård enligt regionala kvalitetsmål inom 13 områden, bland annat hjärtsjukvård, diabetes, ortopedi, stroke och patientsäkerhet.

Under 2013 ska sjukhuset utveckla en ätstörningsenhet som erbjuder intensiv dagvård i samverkan med sjukhusets övriga behandlingsenheter. Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli kommer dessutom att genomföra en översyn av ögonsjukvården vid Alingsås lasarett med syfte att optimera hur resurserna utnyttjas på regionens sjukhus.

- Överenskommelsen innebär att nämnderna inte fullt ut klarar att finansiera den beställda vården och styrelsen önskar fortsatta diskussioner med beställarnämnderna. Vi är överens med beställarna om svårigheter att nå ekonomi i balans under 2013, trots omfattande åtgärder för att sänka kostnaderna. Nya metoder, åtgärder eller riktlinjer som innebär ökade kostnader för sjukhuset kommer inte att kunna genomföras om det äventyrar arbetet med att nå en ekonomi i balans, säger Peter Rosholm (s), ordförande i sjukhusstyrelsen.

En särskild överenskommelse ska träffas när det gäller att ta över ansvaret för de barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna i Södra Älvsborg från primärvården. Sjukhuset beräknar att ta beslut om överenskommelsen innan årsskiftet.

Övriga punkter

• Överenskommelse med Regionservice om service och tjänster 2013
• Rapport angående pilotförsök med serviceteam på vårdavdelningar i Tehuset
• Uppföljning av plan för internkontroll. Sjukhuset betonar vikten av en öppen redovisning direkt till styrelsen och i planen analyseras allt från genomförande av åtgärdsplan till redovisning av sjukhusets olika projekt.



Kontaktperson: Peter Rosholm (s), sjukhusstyrelsens ordförande, 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, 033-616 10 00 SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF