Pressmeddelande
Från SÄS
2012-02-22 11:20


Pressinbjudan: Bertil Karlsson lämnar blod för 100:e gången


Torsdag 23 februari lämnar SÄS-medarbetaren Bertil Karlsson blod för 100:e gången. Sammanlagt har han bidragit med 45 liter blod till sjuka och skadade. Dagen till ära kommer han att uppvaktas av blodcentralen i Borås. Media är välkomna att vara med när nålen sticks in i armen.  

– Det känns riktigt bra att kunna ge blod för hundrade gången, säger Bertil Karlsson. Jag är stolt men också tacksam att jag fått vara frisk och kan lämna blod. Jag ska fira genom att gå på restaurang på fredag kväll med min hustru och mina syskon med respektive.

Bertil Karlsson har arbetat 37 år på Södra Älvsborgs Sjukhus, med start inom ambulanssjukvården. Där var det många som lämnade blod och det påverkade också Bertil som blev blodgivare 1980. I arbetet blev det tydligt vilket stort behov av blod och blodgivare det finns. I många år har han också varit engagerad i frågor som friskvård och arbetsmiljö, på senare år bland annat genom SÄS arbete att vara ett hälsofrämjande sjukhus.

– Att vara blodgivare är en bra hälsomätare och ger mig anledning att behålla bra levnadsvanor. Nu siktar jag på att få lämna blod många år till. Får jag behålla hälsan kan det säkert bli 20-30 gånger till, säger Bertil Karlsson. Vem vet hur länge gubben kan hålla på?

Tid och plats

Bertil Karlsson lämnar blod för 100:e gången torsdag 23 februari kl 10:15 på Blodcentralen, SÄS i Borås. På plats för att svara på allmänna frågor om blodgivning finns också Lena Langvik, kvalitetsansvarig. Media är välkomna - anmäl er till Lena Löfgren, pressjouren tfn 616 2444.

Fakta blodgivning

Under 2011 lämnade totalt 5011 personer blod vid SÄS blodcentraler i Borås, Skene och Alingsås, i stort sett hälften män och hälften kvinnor. Totalt gjordes förra året 12000 tappningar á 4,5 dl vilket blir 5400 liter. För att klara av hela behovet av blod på SÄS skulle det behövas ytterligare minst ett par tusen regelbundna blodgivare.

För att börja som blodgivare ska man vara mellan 18 och 60 år. Innan man blir godkänd görs en hälsokontroll där man bland annat testar blodet och får svara på ett antal frågor. Syftet är att säkerställa att det inte finns risk för blodsmitta av något slag. Reglerna kring blodgivning har blivit tydligare med åren, bland annat vad gäller karenstid efter utlandsresor och att man inte får ge blod under den tid som man äter vissa mediciner.

Vid blodgivning delas blodet upp i röda blodkroppar som kan förvaras i kylskåp upp till sex veckor, plasma som fryses ner i max tre år och trombocyter som klarar sig i rumstemperatur 5-7 dagar. De olika beståndsdelarna går till sjuka och skadade patienter som antingen blöder kraftigt eller som av olika skäl inte kan bilda eget blod. En stor mottagargrupp är cancerpatienter som genomgår cytostatikabehandling.  Men även vid många andra sjukdomar, planerade operationer och olyckor är blodgivarnas insatser ovärderliga och kan rädda liv. Alla män som lämnat blod på SÄS 100 gånger och alla kvinnor som lämnat blod 75 gånger uppvaktas med en present.



Kontaktperson: SÄS pressjour tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF