Pressmeddelande
Från SÄS
2011-05-18 07:30


Pressmeddelande: Från sjukhusstyrelsens möte 2011-05-17


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på tisdagen. På mötet godkändes månadsrapporten för april där sjukhuset bland annat redovisade fortsatt korta väntetider till mottagning och behandling. Sjukhuset redovisade också arbetet med sjukhusets underskott och nå vård och ekonomi i balans.

Månadsrapporten efter april visar på ett underskott på 60,9  mkr vilket är 62, 6 mkr sämre än budget och 1,2 mkr sämre än samma period föregående år. Prognosen för året ligger kvar på ett underskott med 100 mkr.

Korta väntetider

Sjukhuset fortsätter att hålla en tätposition i regionen när det gäller att förbättra tillgängligheten och erbjuda patienterna vård i rimlig tid. Efter april månad visar sjukhuset en måluppfyllelse mot 60 dagar på 88 procent för mottagning och 89 procent för behandling.
För 90 dagar ligger SÄS på 99 procent måluppfyllelse för både mottagning och behandling.

Styrelsen beslutade att godkänna månadsrapporten.

Åtgärdsplanen går framåt

Styrelsen fick information om hur arbetet med att spara 67 mkr 2011 har gått vidare.

Arbetet med produktionsplanering har intensifierats för att öka vårdproduktionen i egen regi och minska mängden köpt vård. Sjukhuset ser redan en minskning jämfört med 2010.
Dialog pågår vidare med berörda verksamheter kring alternativa lösningar för att säkerställa egen läkarbemanning och minska beroendet av bemanningsföretag. En reduktion har hittills gjorts när det gäller vissa jourtjänster på kvällar och helger.
För att minska läkemedelskostnaderna är målet att öka följsamheten till rekommenderade läkemedel och styra sortiment och lagerhållning med hjälp av bland annat en central dosmaskin.  

Ytterligare åtgärder för att minska kostnaderna är att dra ner på övertidsuttaget genom att extra vårdplatser avvecklas och att en vårdplatsöversyn genomförs för att säkerställa rätt bemanning. På sjukhuset sker också en översyn av visstidsanställda till förmån för tillsvidareanställda. Slutligen genomförs uppföljning av materialförbrukning och lagernivåer samt leverantörstrohet.

Styrelsen fick också information om följande punkter

• Presentation av det personalstrategiska arbetet på SÄS
• Framtagning av ny vision, verksamhetsidé och värdegrund
• Rapport från möten med revisorer och ägarutskottet
• Sommarbemanningen



Kontaktperson: Peter Rosholm, ordförande sjukhusstyrelsen, 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Lennart Ryler, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934


Läs meddelandet som PDF