Pressmeddelande
Från (None)
2009-05-04 14:00


Psykiatrisk avdelning anpassad för äldre invigd på SÄS


Varje år tar ca 400 personer över 65 år i Sverige sitt liv, men det lyfts sällan fram i ljuset. Psykisk ohälsa hos äldre är ett i många fall dolt vårdbehov. Symptomen är diffusa och därför lätta att förbigå inom vården.

- Äldre personer söker ofta vård för kroppsliga besvär som yrsel och huvudvärk istället för att säga att man är deprimerad, säger Thomas Floxmo, äldrepsykiatrisamordnare inom psykiatrin på SÄS.

Att det är ett dolt vårdbehov kan exempelvis bero på attityder till äldre och åldrandet som sådant, men även attityder och skamkänslor inför psykisk sjukdom. Patienter och deras anhöriga tror ofta att olika symptom hör ihop med ålderdomen, inte att det är psykiska problem.

- Man räknar med att upp till 10 - 15 procent av de äldre lider av behandlingsbar depression. Men bara en tredjedel av dessa personer upptäcks inom vården, säger Thomas Floxmo.

För dessa patienter startar nu Södra Älvsborgs Sjukhus en äldrepsykiatrisk vårdavdelning med sex platser på vuxenpsykiatrisk klinik 1. Avdelningen ska ta emot personer över 70 år och erbjuda en god psykiatrisk vård anpassad för äldres förutsättningar. Att enheten är liten gör att vården kan bli mer individuellt utformad och flexibel samtidigt som vårdmiljön blir lugnare och mer överskådlig för den äldre. Alla patienter kommer att erbjudas enkelrum, vilket också är en väsentlig del i vårdmiljön.

-  I vården av äldre krävs det längre tid i mötet och för tillfrisknandet. Personalen som arbetar här har lång erfarenhet och stort intresse av att arbeta med dessa patienter och vår önskan är att göra det bättre för denna patientgrupp, säger Thomas Floxmo.

De sex platserna som nu tillförs vuxenpsykiatrin vid SÄS är nya och förhoppningen är att det hårda trycket som har funnits och fortfarande finns inom området ska minska.


 



Kontaktperson: Calle Larsson, avdelningschef, vuxenpsykiatrisk klinik 1, 033-616 10 00
Thomas Floxmo, äldrepsykiatrisamordnare/sjuksköterska, tfn 033-616 10 00


Läs meddelandet som PDF