Pressmeddelande
Från SÄS
2012-11-19 08:00


Nu förstärker SÄS det tobakspreventiva arbetet i Skene


Södra Älvsborgs Sjukhus tobakspreventiva arbete är i fokus under vecka 47 då den ”Tobaksfria veckan” infaller. Veckan som är en nationell kampanj mot tobaksbruk har funnits sedan 1970-talet och drivs av olika frivilligorganisationer som arbetar med tobak.

Nu får SÄS får ännu bättre förutsättningar att hjälpa patienter till rökfrihet genom att ett rökavvänjningsstöd startar vid SÄS Skene. Gunilla Hallberg, sjuksköterska vid ortopedkliniken, SÄS Skene, kommer att arbeta med rökavvänjning.

Gunilla Hallberg. Foto Pernilla Lundgren, Fotomedia.

Sedan tidigare finns rökavvänjnings-stöd för patienter på SÄS i Borås. För de patienter som hittills fått rökav-vänjning, visar uppföljningar att mer än hälften av de patienter som avslutat sin behandling harslutat att röka.

Många är fortfarande är rökfria efter sex månader.

-Vi är glada att kunna erbjuda kvalificerad rådgivning för rökavvänjning även i Skene och hoppas att en ökad tillgänglighet gör att vi kan stötta ännu fler patienter till rökfrihet, säger Jan-Erik Varildengen, överläkare lungmedicin och ansvarig för SÄS rökavvänjningsstöd.

Jan-Erik Varildengen, temagruppsansvarig för sjukhusets arbete med tobaksprevention. Foto Bo Haglund, Fotomedia.

Högupplöst bild på Jan-Erik Varilden (jpg) 

Information och föreläsning under uppmärksamhetsveckan

SÄS uppmärksammar den tobaksfria veckan på flera sätt. I huvudentréerna på sjukhusen i både Borås och Skene finns informationsbord med bland annat faktamaterial samt information om vart man kan vända sig för att få råd och stöd. SÄS rökavvänjningsstöd finns representerade vid informationsborden och under veckan erbjuds möjlighet att diskutera/ställa frågor kring tobaksbruk på sjukhusets facebook-sida.

Torsdagen den 22 november är du välkommen till föreläsningen:
”Ett bloss har väl ingen dött av”
Om tobakens påverkan på kroppen. Innerst inne vet de flesta att tobak inte är bra för hälsan, men vad vinner du på att sluta röka? Du får möjlighet att testa hur dina lungor mår och känna på hur en astmatiker har det.
Föreläsare: Jan-Erik Varildengen, överläkare och Solveig Svensson, sjuksköterska
Lokal: Konferenslokal Arne Aldman, ingång huvudentrén, SÄS Skene.
Tid: 18.00–19.30
Ingen kostnad, ingen anmälan. För ytterligare information se: www.vgregion.se/sas/halsa

Antal rökare minskar i Sverige
En positiv trend där andelen rökare stadigt minskar har kunnat ses i Sverige. Effekten av att man i Sverige införde rökfrihet i alla serveringsmiljöer inomhus år 2005 har bidragit i hög utsträckning. År 2009 var det 13 procent kvinnor och 11 procent män i den svenska befolkningen som röker dagligen. Detta är en minskning med tre respektive sex procentenheter jämfört med år 2004.Trots detta är tobaksrökning är en riskfaktor för ca 60 olika sjukdomar. Den som röker förlorar i genomsnitt tio år av sin förväntade livstid. I Sverige dör 6 600 personer av rökning varje år. Därutöver tillkommer 200 dödsfall på grund av passiv rökning.

Södra Älvsborgs Sjukhus vill bidra till att minska ohälsa och dödsfall till följd av tobaksrök.



Kontaktperson: Jan-Erik Varildengen, överläkare lungmedicin, tfn 033-616 1000
Pressjouren tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF