Pressmeddelande
Från (None)
2010-11-22 08:00


SÄS arbetar för att minska tobakskonsumtionen


Varje dag använder 1,6 miljoner svenskar tobak i någon form. Man vet att merparten vill sluta och att cirka var tredje vill ha hjälp. Tobaksrökning ökar kraftigt risken för flera typer av cancer och innebär även en ökad risk för sjukdomar i hjärta, kärl och lungor.

-För vissa grupper, de med lungsjukdom, cancer, diabetes, hjärtkärlsjukdom och schizofreni.,  är rökning mer riskfyllt än för andra, och därför att det särskilt angeläget att de får hjälp och stöd att sluta röka, säger Jan-Erik Varildengen, överläkare vid hjärt-lungkliniken SÄS.

SÄS kommer med mer kraft sätta fokus på det tobaksförebyggande arbetet. Bland annat kommer  sjukhuset under 2011 att fortsätta rekommendera rökstopp i samband med operation.

Risken för komplikationer, t.ex försämrad sårläkning, sårinfektioner och på hjärta och blodkärl, i samband med operation minskar markant om man som patient kan göra ett uppehåll 4 veckor före.

- SÄS kommer också att starta en rökavvänjningsfunktion för de patienter som behöver extra hjälp och stöd att sluta röka avslutar Agneta Olofsson, Hälsokoordinator vid SÄS.

Föreläsning ”Ett litet bloss har väl ingen dött av” 25 november

Torsdag den 25 november  kl. 18.00-19.30 vid SÄS Skene:

Du får veta mer om tobakens påverkan på kroppen. Innerst inne vet de flesta att tobak inte är bra för hälsan, men vad vinner du på att sluta röka? Du får också möjlighet att testa hur dina lungor mår och känna på hur en astmatiker har det.
Föreläsare: Jan-Erik Varildengen, överläkare och Solveig Svensson, sjuksköterska vid hjärt-lungkliniken SÄS.
Lokal: Konferenscentrum, konferenslokal Arne Aldman, ingång huvudentrén SÄS Skene.

Fakta tobaksprevention

I oktober i år kom Socialstyrelsen med en preliminär version av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder som är avsedda att stödja förändring av levnadsvanor vid bland annat tobaksbruk.

Tobaksfria veckan, vecka 47, har funnits sedan 70-talet med avsikt att stimulera till tobaksfrihet. Bakom kampanjen står Nationella tobaksuppdraget vid Statens folkhälsoinstitut i samarbete med landstingens tobakssamordnare och resurspersoner på tobaksområdet. Syftet med uppmärksamhetsveckan är att uppmuntra tobaksbrukare att sluta röka och snusa på egen hand genom det korta samtalet inom hälso- och sjukvården och samtidigt informera om den hjälp som finns att få. 

Högupplöst bild på Jan-Erik Varildengen, överläkare och temagruppsansvarig för tobaksprevention.  



Kontaktperson: Jan-Erik Varildengen, överläkare Hjärt-lungklinken, tfn 033-616 10 00
Agneta Olofsson, hälsokoordinator, tfn 033-616 12 36


Läs meddelandet som PDF