Pressmeddelande
Från SÄS
2014-03-12 16:01


SÄS arbetar med smittspårning efter upptäckt av antibiotikaresistent bakterie


På SÄS medicin- och onkologklinik har man upptäckt spridning av vancomycinresistenta enterokocker, VRE. Bakterien är vanligt förekommande i avföringen men detta är en variant som blivit motståndskraftig mot antibiotika. Den är vanligt förekommande i länder med hög antibiotikaanvändning. De flesta svenskar som är bärare av bakterien har fått den via utlandsresor.

Sjukhusets epidemiska styrgrupp har aktiverats för att samordna åtgärderna för att förhindra smittspridning. Städningen på avdelningen har förstärkts och hygienrutinerna på avdelningen har setts över. Sedan tidigare pågår även arbete med att involvera patienterna i god handhygien.

- Friska personer behöver inte vara oroliga för att bli sjuka, säger Lisbeth Karlsson, vårdhygienläkare. Det är våra mest sjuka patienter som är i riskzonen.

I nuläget är det fyra kända patienter som är bärare av VRE. SÄS har vidtagit åtgärder för att förhindra att smittan sprids ytterligare. Smittspårning, för att hitta personer som eventuellt är bärare av VRE, men som inte längre finns kvar på sjukhuset, pågår.

- Vi har sedan tidigare utarbetat rutiner för att hantera och avgränsa utbrott, fortsätter Lisbeth Karlsson. För att säkerställa att inte smittspridning fortgår så gör vi odlingar på alla som skrivs in och skrivs ut på avdelningen. Även de som får vård under längre tid odlas.

Alla patienter som vårdats på avdelning, E71, under de senaste tre månaderna, kommer att kontaktas för att få information.


Informationsblad om VRE från folkhälsomyndigheten



Kontaktperson: Pressjouren 033-6162444
Lisbeth Karlsson, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF