Pressmeddelande
Från SÄS
2011-11-30 08:00


SÄS diabetesmottagning på facebook ska hjälpa unga vuxna till en bättre behandling


Förhoppningen är att patienter som ofta kan vara svåra att nå ut till ska få en bättre kunskap om sin sjukdom och därmed en förbättrad behandling.

Som första sjukhus med en facebook-sida för diabetespatienter, har SÄS nu startat sidan ”SÄS Diabetesmottagningen Unga Vuxna”. Sidan riktar sig framförallt till patienter mellan cirka 18-25 år med diabetes typ 1. En stor del av patientgruppen sköter inte sin diabetes optimalt, bland annat när det gäller kost och uteblivna läkarbesök, vilket kan få allvarliga konsekvenser senare i livet som exempelvis nervsjukdomar, ögonkomplikationer och impotens. Att just denna patientgrupp inte är så noga med sin behandling tror Frida Clarstedt, dietist diabetesmottagningen SÄS, bland annat kan beror på att man som ung vuxen känner sig osäker och inte riktigt vågar ställa frågor kring sin diabetes eller att man helt enkelt förnekar den.

Frida Clarstedt, dietist diabetesmottagningen SÄS

Frida Clarstedt ligger bakom idén till facebook-sidan. Foto: Miriam Carlsson, fotomedia.

- Vår förhoppning är att nå ut till våra unga vuxna patienter med information om deras sjukdom och även skapa ett forum där de kan diskutera både med oss och med andra i samma situation. Målet är att de ska sköta sin behandling bättre för att slippa problem senare i livet, säger Frida Clarstedt.

Sidans logg uppdateras ett par gånger i veckan med nyheter och tips av Frida Clarstedt, exempelvis om hur man kan få hjälp med att näringsberäkna matintaget under en dag och information om stress kopplat till förhöjt blodsocker. Till sin hjälp har hon fyra sjuksköterskor på diabetesmottagningen i Borås och Skene. De håller daglig koll på sidan och svarar på kommentarer inom tre dagar. Sidan innehåller även länkar till relevanta webbplatser om exempelvis forskning, motion och kost, och kontaktuppgifter till medarbetare som arbetar på diabetesmottagningen.

I samband med uppstarten, i slutet av oktober, skickades en inbjudan till alla patienter inom målgruppen och redan under första veckan var det 18 användare som ”gillade” sidan och över 100 unika personer har tittat på den. Om cirka ett år kommer en uppföljning att ske i samband med HBA1CH, ett sätt att mäta behandling av diabetes.
- Då kan vi se om behandlingen för patientgruppen har förbättrats med hjälp av facebook, men under tiden kommer vi att diskutera med våra patienter vad som kan förbättras på sidan och hur vi kan utveckla den, säger Frida Clarstedt.
 
SÄS Diabetesmottagningen Unga Vuxna på Facebook

Högupplöst bild: Frida Clarstedt, dietist diabetesmottagningen SÄS 



Kontaktperson: Frida Clarstedt, dietist diabetesmottagningen SÄS, 033 - 616 3921


Läs meddelandet som PDF