Sjukhuset redovisar flera konkreta lösningar i sitt svar till Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen, som efter inspektioner under förra året påpekade brister i arbetet.
Under sommaren och hösten 2010 genomförde Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen inspektioner på SÄS för att kontrollera hur sjukhuset arbetar för att förebygga överbeläggningar. De ingick i en nationell granskning av hur landets samtliga akutsjukhus hanterar överbeläggningar och hur det påverkar medarbetare och patienter. Vid inspektionerna noterades att det regelbundet förekommer överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter och att sjukhuset behöver göra ytterligare insatser för att motverka detta. I kraven framkom också att sjukhuset ska arbeta fram en skriftlig rutin för riskbedömning i samband med överbeläggning eller utlokalisering.
Efter ett omfattande arbete har sjukhuset nu lämnat sitt svar med en redovisning som beskriver en rad åtgärder som genomförts och planeras för att förhindra överbeläggningar.
- Vi har kommit fram med konkreta arbetssätt inom flera områden som gör att vi kan minska trycket på våra vårdplatser. Vi är en bra bit på väg för att nå en långsiktig lösning och skapa en bättre situation för våra medarbetare och patienter, säger biträdande sjukhusdirektör Maria Dalemar.
Bland de åtgärder som genomförts finns flera exempel. På alla sjukhusets kliniker ska utskrivningar genomföras så att patienter kan lämna avdelningen betydligt tidigare än idag, ofta redan under förmiddagen. Konsulterande läkarbedömningar ska senast ske inom ett dygn. Vissa patientgrupper, som identifierats i arbetet, kan få sina undersökningar gjorda minst lika bra på mottagning eller i dagsjukvård, utan att behöva ligga inne. När medicinpatienter kommer in via akutmottagningen ska konsultläkare kontaktas för att avgöra var och hur den enskilde patienten får bäst vård. Detta är åtgärder som alla påverkar vårdtider och hur antalet vårdplatser utnyttjas. Dessutom har en skriftlig rutin för riskbedömning av arbetsmiljön i samband med överbeläggning eller utlokalisering av patient till annan avdelning tagits fram. Rutinen ska användas varje gång en ny patient överstiger det fastställda vårdplatsantalet på en avdelning och en bedömning av hur det påverkar arbetsmiljön ska göras av vårdenhetschef eller tjänstgörande arbetsledare.
- Det betyder att de bedömningar som görs blir utförligare och dokumenterade på ett mer systematiskt sätt, vilket gör att vi får bättre uppföljning, säger Monica Hjelmgren, t.f HRV-direktör.
Utöver detta finns det ytterligare faktorer att jobba vidare med för att lösa vårdplatspusslet. Sjukhuset ska ha en dialog med primärvården för att få patienter därifrån att remitteras direkt till en specialistmottagning istället för till akutmottagningen, dit många hänvisas idag. Dessutom pågår ett arbete med att få en bättre vårdplatsfördelning som stämmer mer överens med den faktiska situationen på sjukhusets kliniker.
- Eftersom vissa åtgärder redan är igång och andra på väg att starta borde vi kunna se att antalet överbeläggningar minskar kontinuerligt, säger Maria Dalemar, biträdande sjukhusdirektör.