Pressmeddelande
Från SÄS
2012-09-19 15:00


SÄS har kommit en bit på väg mot ekonomisk balans


SÄS styrelse godkände på onsdagen delårsrapporten för augusti.  Resultatet för årets första åtta månader blev -102,7 mkr. I vården börjar man se resultat av att systematiskt arbeta med flödet av patienter och när det gäller tillgänglighet får 60 procent av alla patienter tid till mottagning eller behandling inom 30 dagar.

Resultatet till och med augusti är – 102,7 mkr, vilket är 106,5 mkr sämre än budget men 16,2 mkr bättre än föregående år. Intäkterna har ökat med 4,19 procent och kostnaderna med 3,15 procent jämfört med samma period 2011. Kostnadsutvecklingen består till största delen av ökade personalkostnader, läkemedel samt lokal- och fastighetskostnader.

- Resultatet är i linje med vad vi förutsåg i början av året. Regionens tilläggsbeslut i april att vi får lov att gå med 130 miljoner i underskott i år, tillsammans med årets lönerevision som blev dyrare än beräknat, gör att vi har det tufft. Vi väntar också på de ekonomiska effekterna av nya åtgärder som vi genomfört efter sommaren, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Åtgärdsplanen för kostnadsminskningar går enligt plan och i vissa fall bättre. Samtidigt har sjukhusledningen identifierat kostnadsökningar inom områden som inte är en del av åtgärdsplanen motsvarande 20 miljoner kronor på helårsbasis. Prognosen för 2012 sätts därför till minus 150 mnkr förutsatt att åtgärdsplanen för 2012 genomförs.

- Sjukhusledningen har fått i uppdrag att hitta åtgärder som reducerar dessa kostnadsökningar. Möjligheterna är dock begränsade utan att det drabbar vården allvarligt. Därför fastställer styrelsen årsprognosen, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande.  

Parallellt pågår arbetet kring nästa års vårdöverenskommelse med hälso- och sjukvårdsnämnderna. 

- Läget är fortfarande kärvt kring de ekonomiska förutsättningarna. Trots nya mycket omfattande sparåtgärder ser vi det som mycket svårt att nå ekonomisk balans 2013. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har därför gett styrelsen i uppdrag att ta fram förslag på minskningar av vårdutbudet på SÄS. Sjukhusdirektören ska tillsammans med hälso- och sjukvårdskansliet ta fram förslag på åtgärder för kvarvarande obalans, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande. 

Successivt bättre flöde för patienterna

Sjukhuset har som strategiskt fokus att ”optimera flöden” och att ha en god tillgänglighet. Man arbetar med detta utifrån flera olika aspekter och som börjar visa positiva resultat.  

När det gäller tillgänglighet är SÄS eget mål att erbjuda patienter ett första besök eller behandling inom 30 dagar. Efter augusti var måluppfyllelsen för tid till mottagning 61 procent och för behandling 59 procent. Beläggningen totalt på sjukhuset har sedan i våras gått ner och för juli och augusti var beläggningen 87 respektive 86 procent. Det innebär en rimligare arbetssituation för medarbetare samtidigt som man också kan ta emot patienter som planerat. Ett annat mål är att förbättra vårdplaneringen under sjukhusvistelsen. De patienter som är färdigbehandlade, men behöver en plats i t ex kommunalt boende, ska inte stanna kvar på sjukhuset längre än nödvändigt. Antalet dagar som patienterna är utskrivningsklara har minskat från i genomsnitt 2,9 dagar i februari i år till 2,0 dagar i augusti 2012. Andelen patienter som skrivs ut samma dag som de är utskrivningsklara har fördubblats från 21 procent till 44 procent.

För att skapa ett jämnt flöde i sjukhuset strävar också SÄS efter att skriva ut patienter tidigare på dagen och ge plats för nya patienter. I augusti skrevs 32 procent av patienterna ut före kl 12 vilket kan jämföras med 25 procent samma period föregående år. Målet är att 50 procent av patienterna ska skrivas ut före lunch. 

- Det är viktiga mätetal i vårt arbete med att skapa ett jämnare tryck på sjukhuset, vilket är bra för både patienter och medarbetare. Det ska gå snabbt att få hjälp samtidigt som man inte ska behöva vänta mer än nödvändigt på att få komma hem när man är färdigbehandlad, säger Thomas Wallén.

Sjukhuset genomför en utbildningssatsning för att förbättra flödena. Medarbetare på olika nivåer i sjukhuset har utbildats för att kunna arbeta med ett systematiskt förbättringsarbete i vardagen. Som en del av utbildningen pågår ett sjukhusövergripande projekt där man har analyserat flödet av akut sjuka patienter och under hösten ska arbeta fram förbättringar för denna patientgrupp.

- Det finns mycket vilja och energi på SÄS att arbeta med att utveckla arbetssätten och skapa ännu bättre vård för patienterna och en god arbetsmiljö för medarbetarna. Det viktiga är att de nya kunskaperna förs in i det dagliga arbetet. Vi ser redan att arbetet med våra flöden ger positiva resultat, säger Thomas Wallén.

Styrelsen fick också information om följande punkter:

  • Regionservice pilotprojekt Servicepaket i Tehuset.

  • Förslag från Hälso- och sjukvårdsnämnderna 6 och 8 att SÄS ska ansvara för barn- och ungdomsmottagningarna (BUM)  i Södra Älvsborg. 



Kontaktperson: Peter Rosholm (s), sjukhusstyrelsens ordförande, 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934


Läs meddelandet som PDF