Pressmeddelande
Från SÄS
2011-06-01 08:30


SÄS inleder samarbete med Primärvården Södra Älvsborg kring rökstopp i samband med operation


De patienter som ska opereras på SÄS får nu information om vikten av rökstopp redan på vårdcentralen innan de kommer till sjukhuset.

Ett rökstopp i samband med operation är en patientsäkerhetsfråga och ökar förutsättningarna för ett gott operationsresultat. Likaså minskar risken för komplikationer, som exempelvis fördröjd sårläkning och infektioner. Därför har SÄS tagit initiativ till ett samarbete med Primärvården Södra Älvsborg i syfte att få fler patienter att göra rökstopp inför operation. Tidigare kunde patienten få tid till operation utan att få information om rökstopp.

- Vi är mycket glada att samarbete med kringliggande vårdcentraler nu påbörjas, säger Agneta Olofsson, hälsokoordinator vid Södra Älvsborgs Sjukhus. Att få information redan i primärvården ger patienten betydligt bättre möjligheter att tidsmässigt hinna genomföra ett rökstopp före operationen, fortsätter Agneta Olofsson. Högupplöst bild på Agneta Olofsson med broschyr om rökstpp (jpg)

Primärvården Södra Älvsborg är också positiva till samarbetet.

- Det är viktigt att vi vårdgivare samarbetar vad gäller hälsofrämjande och förebyggande insatser. För patienten är det positivt att få information om vikten av rökstopp inför operation redan på vårdcentralen, säger primärvårdsdirektör Kerstin von Sydow.

Forskning har visat att rökstopp i samband med vissa operationer kan halvera komplikationsrisken. Rekommendationen är att ett rökstopp inleds minst fyra veckor före en planerad operation. Även ett kortare uppehåll ger en viss effekt. Rökstoppet bör sedan fortgå sex veckor efter operationen. Om patienten inte röker i samband med operationen är det också ett bra tillfälle att som vårdgivare tillsammans med patienten diskutera möjligheterna till att fortsätta vara helt rökfri.

Vid SÄS har rekommendation av rökstopp i samband med operation införts på flertalet av de opererande klinikerna. Informationsbroschyren ”Tobak och operation” har använts som informationsmaterial. Nu har broschyren reviderats och utgör grunden för en gemensam broschyr för SÄS, Alingsås lasarett och Primärvården Södra Älvsborg.

-Både patienten och sjukvården har mycket att vinna säger Lise-Lotte Risö Bergerlind Process- och utvecklingschef vid Södra Älvsborgs Sjukhus. Med färre komplikationer minskar patientens lidande och man kan återgå till sitt vanliga liv igen snabbare. Dessutom blir vårdtiden kortare och sjukvårdens kostnader lägre.  

-Då har vi även bidragit till att patienten får ökade chanser till ett långsiktigt friskare liv, avslutar Lise-Lotte Risö Bergerlind.

 



Kontaktperson: Agneta Olofsson, hälsokoordinator
Lise-Lotte Risö Bergerlind, process- och utvecklingschef, tfn 033 - 616 10 00 Pressjouren 033 - 616 24 44


Läs meddelandet som PDF