SÄS utvecklar ätstörningsvården genom att starta en ny ätenhet, som ska bli en del i en mer samordnad vårdkedja för patienter med ätstörningar. Hit kan patienter få komma när behandlingen i öppenvården inte räcker till och det finns behov av ätträning.
- Det känns både spännande och positivt att vi nu kan erbjuda denna del i behandlingen som vi inte haft hos oss tidigare. Nu kan vi få en mer samordnad och välplanerad vård för patienter med ätstörningar, vilket vi även hoppas ska leda till färre återfall, säger Maria Svensson, tillförordnad vårdenhetschef.
Bodil Persson, överläkare, och Maria Svensson, tillförordnad vårdenhetschef.
Högupplöst bild på Bodil Persson och Maria Svensson.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Tar emot patienter med ätstörningsdiagnos på remiss
Till den nya specialiserade ätenheten kommer patienter med en ätstörningsdiagnos på remiss från något av de 11 öppenvårdsteam som finns inom sjukhusets upptagningsområde. Det handlar om patienter med anorexia, bulimi eller ospecifik ätstörning, som har behov av intensivbehandling för att träna sig på att äta. Behandlingen bygger på kognitiv beteendeterapi anpassad för ätstörning, kallad CBT-E.
- Det är en mycket tuff behandling som går ut på att utsätta sig för och stå ut med ångesten av att ha mat i magen och kunna hantera sin självbild. En person som svälter har en skev självbild och mycket tvångstankar. Kan vi hjälpa till att frigöra dessa låsningar får patienten lättare att tänka och även ändra sitt beteende, men det bygger på att patienten är motiverad och aktiv i behandlingen, säger överläkaren Bodil Persson.
Den intensiva behandlingen grundar sig på måltider, vila och aktivitet. Patienterna ska klara av att äta tre till fyra gånger per dag på ätenheten, frukost, lunch och mellanmål. Däremellan ska de lära sig att slappna av för att näringen ska stanna kvar i kroppen. Till det kommer gruppaktiviteter som exempelvis att lära sig mer om näring och hur kroppen fungerar. Målet är att patienterna ska komma igång med att äta för att kunna fortsätta i sin vardagsmiljö och att bygga självkänsla genom att lägga fokus på andra saker än själva ätandet. Behandlingen pågår i högst sex månader, oftast kortare. Ätenheten kommer under hela perioden att ha kontinuerlig kontakt med behandlare och kontaktperson i öppenvården.
- Vi kommer att ha fortlöpande utvärderingar för att se om behandlingen fungerar. Patienterna kan ibland behöva mer tid i öppenvården för att förbereda sig på den intensiva och tuffa behandlingen, därför är det viktigt att ha öppenvårdsteamen i ryggen. Patienterna behöver ju även fortsatt behandling efter ätträningsperioden för att undvika återfall, säger behandlingsassistenten Ulrika Krona.
Öppenvårdsteamen och ätenheten kommer att utgöra huvuddelarna i ätstörningsvården. Därtill finns det vårdplatser i slutenvården för patienter som har ett BMI (Body Mass Index- riktmärke för att mäta hälsosam vikt)under 14 och som har behov av näring under medicinsk kontroll.
Teamet på ätenheten består av: Maria Hollender, sjuksköterska, Emma Rosén, sjukgym- nast, Maria Svensson, vårdenhetschef, Susanna Niklasson, arbetsterapeut, Bodil Persson, överläkare, Ulrika Krona, behandlingsassistent, Anne Pruul, psykolog och handledare för teamet. Högupplöst bild på teamet.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Börjar ta emot patienter i augusti
Den nya verksamheten håller nu på att byggas upp. Sedan den 1 april har ätenheten börjat ta emot och bedöma remisser och planering pågår för att få rätt kompetens i öppenvårdsteamen. Den 19 augusti startar verksamheten på allvar då enheten börjar ta emot patienter. Förutom att höja kvaliteten på ätstörningsvården är den nya specialiserade ätenheten är en del i sjukhusets plan för att minska köpt vård och valfrihetsvård. Under förra året köpte SÄS ätstörningsvård av privata vårdgivare, bland annat i Varberg och Stockholm, för omkring 6 miljoner kronor.
- Vi gör denna satsning för att vi haft behov av att förbättra vården. SÄS ska kunna erbjuda en högkvalitativ vård inom detta område, då tror vi att patienterna kommer att välja att få sin vård hos oss, säger Suzanne Guregård, biträdande sjukhusdirektör.
Kort fakta
Ätenheten finns på Solhem och har 6 platser och 4,5 tjänster. Teamet består av läkare, sjuksköterska, behandlingsassistent, sjukgymnast och arbetsterapeut. De tar emot patienter från 18 år på remiss från öppenvården med diagnoserna anorexia nervosa, bulimia nervosa och ospecifik ätstörning. Av de elva öppenvårdsteamen inom sjukhusets upptagningsområde finns sex team i Borås och ytterligare fem i Lerum, Alingsås, Vårgårda, Mark och Kind.