Pressmeddelande
Från SÄS
2011-10-17 07:00


SÄS uppmärksammar donationsveckan 17-23 oktober


Södra Älvsborgs Sjukhus sätter extra fokus på att sprida kunskap och svara på frågor om donation av organ och vävnader i samband med donationsveckan den 17 – 23 oktober, som initieras av donationsverksamheten på Socialstyrelsen.


Matilda Proos, donationsansvarig sjuksköterska, Tommy Hanis, f.d donations-
ansvarig läkare, och Peter Geiger, nuvarande donationsansvarig läkare.
Foto: Bo Haglund, SÄS.

Ladda ner högupplöst bild på donationsansvariga på SÄS.

Under tre förmiddagar finns donationskunnig personal på plats i montrar i huvudentréerna i Borås och Skene för att möta patienter och anhöriga som har funderingar kring donation. Syftet, förutom att sprida kunskap om ämnet, är att betona vikten av att ta ställning och göra sin vilja känd.

- Det är den avlidne patientens vilja som gäller i dessa situationer och är den inte känd så är det de anhöriga som får ta ett beslut utifrån vad de tror att han eller hon egentligen önskade, vilket kan vara tufft i en redan svår situation, säger Peter Geiger, donationsansvarig läkare på SÄS.

Vården har ett ansvar för donationsfrågan

För att en organdonation ska kunna bli möjlig måste en person avlida och konstateras död i total hjärninfarkt under pågående respiratorbehandling. Det innebär att hjärnans alla funktioner totalt och oåterkalleligt har upphört. Men hjärtat och övriga organ blir syresatta fast patienten är död.  Endast ett fåtal, ungefär 300 av ca 95 000 personer som dör i Sverige varje år, kan bli aktuella som organdonatorer.

Statistiskt sett är det sannolikt med 1-2 organdonationer per år på SÄS, men under de senaste två åren har det inte förekommit några sådana donationer. Men de patienter som kan komma i fråga vårdas på intensivvårdsavdelningen. Enligt lag får respiratorbehandling fortsätta under maximalt 24 timmar efter att patienten konstaterats död för att utreda om det kan bli aktuellt med organdonation.

- Det är av största vikt att vi inom vården säkerställer och utreder alla dödsfall där organdonation kan vara möjlig. Vi har ett ansvar att väcka donationsfrågan hos anhöriga i ett tidigt skede och att förvalta den avlidne patientens vilja, säger Peter Geiger.

Organisation för vävnadsdonationer

När det gäller vävnadsdonationer ska en organisation byggas upp på sjukhuset för att få igång detta arbete. Ett samarbete har inletts med ögonkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal för hornhinnedonationer. Där finns en av landets fem hornhinnebanker och där utförs även transplantationer. Rutiner och arbetssätt för att identifiera möjliga donatorer ska nu utvecklas på SÄS. Annars sker vävnadsdonationer mestadels i samband med organdonationer.

Syfte - att få folk att ta ställning

En stor svensk undersökning har visat att 8 av 10 svenskar är positivt inställda till att donera sina organ, men det är endast hälften som gjort sin vilja känd. Det finns tre sätt att göra sin vilja känd, antingen kan man anmäla sig till donationsregistret, fylla i ett donationskort eller berätta om sin vilja för sina närmaste. Alla tre sätt är lika giltiga och det är alltid den senaste uppgiften som gäller.

- En avliden person som donerar sina organ och vävnader kan ge nytt liv åt 8-10 andra människor. Därför är det viktigt att ta ställning och också tala om det för sina anhöriga, säger Matilda Proos, donationsansvarig sjuksköterska på SÄS.

 

Besök montrarna i sjukhusens huvudentréer:

Skene - 18 oktober kl 08:00-11:00
Borås -  19 och 20 oktober kl 08:00 – 11:00

Fakta om donationer

De organ som idag transplanteras i Sverige är njurar, lever, hjärta, lungor, bukspottkörtel och i vissa fall tunntarm. I viss utsträckning transplanteras även så kallade cellöar från bukspottkörteln till patienter med diabetes. Vävnader som transplanteras är främst hornhinnor och hjärtklaffar men också hud och benvävnad.

Varje år genomförs omkring 600 organtransplantationer i Sverige. På väntelistan finns över 750 personer som väntar på nya organ och siffran ökar för varje år. Det är inte åldern utan organens och vävnadernas kondition som avgör om en donation är möjlig. Sjukvården gör en medicinsk prövning av alla som anmält att de vill donera, om de blir aktuella för donation.



Kontaktperson: Peter Geiger, donationsansvarig läkare, 033-616 10 00
Matilda Proos, donationsansvarig sjuksköterska, 033-616 10 00 SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF