Pressmeddelande
Från SÄS
2013-03-11 09:30


SÄS utvecklingsresa i fokus på nationell lean-konferens


Tillsammans med stora svenska vårdjättar som Karolinska Universitetssjukhuset och internationella aktörer som det amerikanska vårdnätverket ThedaCare har Södra Älvsborgs Sjukhus bjudits in för att medverka på den nationella konferensen Lean healthcare 2013, som äger rum 13-14 mars. Temat för konferensen är ledarskapets roll i förbättringsarbete och sjukhusdirektör Thomas Wallén ska presentera sjukhusets pågående utvecklingsarbete, som startade för drygt ett år sedan.

- Det är väldigt hedrande att vi blivit inbjudna tillsammans med landets största sjukhus och framstående internationella sjukhus och vårdnätverk. Den utvecklingssatsning som vi påbörjat, där vi tagit ett helhetsgrepp kring vården på sjukhuset, har fångat ett stort intresse och många sjukhus och vårdgivare vill ta del av vårt arbete och våra erfarenheter, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Thomas Wallén, sjukhusdirektör Södra Älvsborgs Sjukhus

Thomas Wallén, sjukhusdirektör SÄS.
Högupplöst bild på sjukhusdirektör Thomas Wallén.
Foto: Bo Haglund, SÄS.

Satsningen har bestått av ett utbildningsprogram, som byggt på lean som metodik. Utbildningen har genomförts i samarbete med Högskolan i Borås och sammanlagt har cirka 200 medarbetare deltagit, allt från sjukhusets ledning till flera olika chefsgrupper, utvecklingscontrollrar och andra stabsfunktioner. Lean bygger på två huvudprinciper som handlar om respekt för människan och ständiga förbättringar. Mer konkret innebär det att sätta patienten och dess behov i centrum, att identifiera hela värdekedjan, skapa ett kontinuerligt flöde, att planera utifrån efterfrågan och att sträva efter ständiga förbättringar. Under utbildningen har teorierna tillämpats i praktiken genom att deltagarna analyserat patientens väg från akuten till utskrivning. De har tittat på fem delar i flödet; inflöde, akutmottagning, diagnostik, avdelning och operation. Uppdraget har varit att analysera patientens väg, hitta olika stopp och strul och föreslå förbättringar. Syftet med utbildningsprogrammet har varit att öka kunskapen om vårdprocesserna på sjukhuset och utveckla gemensamma arbetssätt för effektiva flöden. Något som också ska leda till en vård och ekonomi i balans.

- Det som är unikt är att vi har tittat på helheten och analyserat patientens väg genom sjukhuset. Det har inget annat sjukhus gjort och därför vill de lära av oss. Genom en helhetssyn kan vi få stora övergripande effekter på hela sjukhuset, vilket leder till färre överbeläggningar, färre återinskrivningar och mindre väntan för patienterna och en bättre arbetsmiljö, säger Thomas Wallén.

En av grupperna med chefer och utvecklingscontrollrar som analyserat 
patientens väg genom sjukhuset. Denna grupp har tittat på patientflöden
på akutmottagningen.
Högupplöst bild på gruppen som tittat på patientflöden på akutmottagningen. 
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
 

Utvecklingsarbetet har också lett till att sjukhuset har färre övergripande verksamhetsmål i år jämfört med tidigare. Omkring 40 mätetal har blivit fem strategiska fokusområden och elva mål och mätetal, som styr sjukhusets verksamhet. Fokusområdena handlar om att minimera antalet vårdskador, ge vård i rätt tid, utveckla den kunskapsbaserade vården, öka patientens delaktighet och få en ekonomi i balans. Elva förbättringsprogram ska säkerställa att målen nås. För varje program finns en ansvarig programledare som hela tiden bevakar och följer upp arbetet för att nå resultat. Bland programmen finns patientsäkerhet, vård- och behandlingsplaner, produktions- och kapacitetsplanering och omhändertagande av de mest sjuka äldre, områden som ska utvecklas och förbättras.

- Under förra året har vi ägnat oss åt att analysera vår verksamhet för att verkligen förstå hur allt fungerar och vilka brister vi har i vardagen. Utmaningen nu är att vi ska göra rätt från början och undvika strul och väntan för patienterna. Nu har vi färre uttalade förbättringsområden att arbeta vidare med och jag är övertygad om att vi kommer att se tydliga effekter successivt under året, säger Thomas Wallén.

Mer information om konferensen Lean healthcare 2013

 



Kontaktperson: SÄS pressjour 033-616 24 44
Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211 934


Läs meddelandet som PDF