Pressmeddelande
Från SÄS
2011-09-07 08:00


Självmord - vem tänker på det?


Torsdagen den 8 september anordnar SÄS en kvällsföreläsning med fokus på hur man kan förebygga självmord. Det är i samband med den internationella suicidpreventiva dagen som temagruppen för psykisk hälsa på SÄS vill öka medvetenheten i ämnet.

Syftet med föreläsningen är att förmedla hur man känner igen signaler hos den som funderar på att ta livet av sig. Signalerna kan både närstående och vårdpersonal bli mer uppmärksamma på.

- För att om möjligt förebygga självmord så måste vi inom sjukvården känna igen tecken på depression och illabefinnande samt ha en aktiv dialog med anhöriga i behandlingen, säger Christina Wånge, överläkare inom vuxenpsykiatrin.

Christina Wånge

Christina Wånge, överläkare inom vuxenpsykiatrin. Foto Miriam Carlsson, Fotomedia.

Högupplöst bild på Christina Wånge (jpg)

De som arbetar inom sjukvården ställs inför frågor om existentiella funderingar som patienter som mår dåligt har. Det är bra att sjukvårdspersonalen öppnar upp för samtal kring dödsönskningar och självmordstankar. Även närstående kan göra mycket genom att vara lyhörda och aktiva i samtalet med den som inte mår väl.

- Om vi inte gör det lämnar vi människor ensamma med sina funderingar vilket kan leda till en negativ och destruktiv utveckling med självskadehandlingar som följd. Vi måste se människan bakom symtomen och sörja för ett professionellt omhändertagande och god kontinuitet i vården, fortsätter Christina Wånge.

Under föreläsningskvällen finns tillfälle att ställa frågor och få mer information om vart man kan vända sig för att få råd och stöd.

Föreläsningen

Tid: Torsdag 8 september kl 18.00-19.30
Plats: Elin Odenkrants-salen, SÄS Borås, ingång 29
Föreläsare: Christina Wånge, överläkare vuxenpsykiatrin, SÄS och
Else-Marie Törnberg, ordförande Suicidprevention i Väst.

Medverkar gör också representanter från vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin, sjukhuskyrkan samt sjukhusbiblioteket vid SÄS.

Ansvarig för arrangemanget är temagrupp Psykisk hälsa som är en av de temagrupper som stöttar det hälsofrämjande arbetet på SÄS.

Fri entré, ingen anmälan.

Välkomna

 

Korta fakta

  • SÄS arbetar aktivt med att sprida kunskap till alla medarbetare om depressionssjukdomar. Processen ”Förstämningssjukdom” arbetar sjukhusövergripande med riktlinjer och vårdutveckling kring sjukdomen.
  • SÄS arbetar också övergripande med missbruk, psykossjukdomar och personlighetsstörningar, patientgrupper där självmordstankar ofta kan vara förekommande. Bland annat används checklistor och frågeformulär i samband med patientsamtal för att upptäcka depression och riskabelt alkoholintag.

Läs mer om nationella suicidpreventiva dagen 10 september 

 



Kontaktperson: Christina Wånge, överläkare tfn 033-616 10 00
Lise-Lotte Risö Bergerlind, process- och utvecklingschef tfn 033-616 10 00 Pressjouren tfn 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF