Pressmeddelande
Från SÄS
2012-03-21 16:00


Skonsam metod att operera åderbråck en av årets medicinska nyheter


Trots stora besparingskrav satsar Södra Älvsborgs Sjukhus i år drygt 27 miljoner på nya medicinska metoder och läkemedel. Två exempel på nya metoder som införs är bättre diagnostik av bröstcancer och ett skonsammare sätt att operera åderbråck.

– Vi kan inte låta den medicinska utvecklingen stanna av, säger Hans-Göran Hagström, chef för den sjukvårdsstrategiska staben. Vi ska hålla hög klass i alla våra verksamheter.


Hans-Göran Hagström, sjukvårdsstrategisk chef.
Foto: Fotomedia, SÄS.


SÄS satsar årligen ett antal miljoner kronor på medicinsk utveckling.  Ambitionen är att hålla en hög och jämn klass på vårdens kvalitet, till gagn för patienterna. För att nå dit krävs att sjukhuset tillgodogör sig nationella och internationella medicinska framsteg. Varje år genomförs därför den så kallade medicinska enkäten, en process som involverar specialitetsansvariga läkare och processägare. Mot slutet av året leder den fram till ett antal förslag om vilka nya medicinska metoder och läkemedel som ska införas nästkommande år.

– Metoderna ska vara evidensbaserade och de ska stämma med regionala och nationella riktlinjer och vårdprogram, säger Hans-Göran Hagström som leder arbetet med att ta fram förslagen. Dessutom ska de vara nya för oss på SÄS, inte vara en utökning av befintlig verksamhet.

Förbättrad bröstcancerdiagnostik och nytt sätt att operera åderbråck

För 2012 innebär det bland annat förbättrad diagnostik av vissa bröstcancertumörer. Nya analysmetoder gör att man bättre kan identifiera särskilt snabbväxande tumörer och tumörer med sämre prognos. På så sätt ökar möjligheten till rätt behandling och rätt läkemedel. För att kunna göra det tillförs kliniken för bild- och laboratoriemedicin medel för driftökning. 

– Analysmetoden innebär att vi i högre grad kan rikta behandlingarna, säger Hans-Göran Hagström. Det innebär också att vissa kvinnor i fortsättningen kan komma att slippa krävande cellgiftsbehandlingar. Det är förstås bra både för individen och med tanke på vårdkostnader.

En annan ny metod som kommer att bli påtaglig för patienterna under 2012 är så kallad minimalinvasiv kirurgi av åderbråck, en metod som SÄS är tidigt ute med i Sverige men som det finns god vetenskaplig evidens för internationellt.  Den traditionella metoden att skära upp vid ljumske och fotknöl och dra ut blodådern kommer att avvecklas successivt. Istället införs en metod där man genom radiofrekvensbehandling destruerar ådern som skrumpnar ihop. Behandlingen kan göras på ett vanligt mottagningsrum istället för på en operationssal och kräver bara lokalbedövning.  Medel tilldelas för utrustning och drift.

– Den här metoden innebär klara fördelar för patienten, säger Hans-Göran Hagström. Ingreppen i kroppen blir mindre, smärtan efteråt minskar och vårdtiden blir kortare.  För sjukhusets del innebär det att vi frigör operationsutrymme för annat.

Det ekonomiska utrymmet för medicinsk utveckling avsätts i budgeten. Det ska balanseras mot de minskningar av kostnaderna på 93 miljoner som SÄS beslutat om för 2012, med målet att 2013 ha en vård och ekonomi i balans.

– För våra patienter är det viktigt att den medicinska utvecklingen fortgår trots kärv ekonomi, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Övriga nya medicinska metoder

  • Förbättrad screeningverksamhet för tidig upptäckt av förstadier till livmoderhalscancer
  • Ökad användning av biologiska läkemedel för behandling av psoriasis
  • Fullföljande av investering från 2011 i nya metoder för utredning och behandling av sömnapné
  • Fördjupad behandling av benskörhet hos relativt unga män genom läkemedel
  • Utvecklad diagnostik av luftburen smitta hos patienter med lunginflammation

Dessutom införs ett antal nya läkemedel, budgeterat till drygt 20 miljoner kronor av den totala summan för nya medicinska metoder och läkemedel. Dessa samordnas som tidigare med det regionala resurstillskottet som gäller första året ett nytt, ofta dyrt, läkemedel införs.

Flera av de andra förslag som kommit in till beredningsgruppen under 2011 - totalt ett 30-tal - bedöms som intressanta men skjuts framåt i tiden. Andra har bedömts som angelägna men hemmahörande i klinikernas interna utvecklingsarbete.



Kontaktperson: Hans-Göran Hagström, tfn 033-616 4218
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF