Pressmeddelande
Från (None)
2010-11-19 08:00


Temadag den 21 november - "Konsten att stå på egna ben"


Söndagen den 21 november, i entrén på SÄS Borås, är det återigen dags för en temadag där ortopedkliniken och hälsokoordinatorn arrangerar aktiviteter som knyter an till förebyggande och behandlande åtgärder inom ortopedi.
 

- Besökarna  kommer att lära sig hur vi på olika sätt kan ta hand om vår kropp för att den ska hålla för vardagslivets påfrestningar, säger Agneta Olofsson, hälsokoordinator.

Läkare, sjukgymnaster och metodutvecklare föreläser i museet från kl. 12:15 till 17:00. Ämnen som tas upp är benskörhet, fallskador, frakturer, proteser, träning och utomhusaktiviteter.
Agneta Olofsson, Foto Miriam Carlsson, Fotomedia.

Agneta Olofsson

SÄS är ett processorienterat sjukhus och en av sjukhusets processägare kommer att belysa sjukhusets omhändertagande av patienter med höftfrakturer. Sjukhusets ambition är att inom 24 timmar påbörja åtgärder för operation om en fraktur har inträffat.

Mirek Pawlowski

- Vi vet att om vi kan planera in operationen snabbt minskar risken för trycksår, som annars kan försena rehabiliteringen. Får patienten dessutom träffa sjukgymnast och arbetsterapeut inom två respektive tre dygn efter operation kan patienten snabbare komma hem från sjukhuset, säger Mirek Pawlowski, överläkare och processägare vid ortopedkliniken.
Mirek Pawlowski. Foto Miriam Carlsson, Fotomedia.

Bland andra är Jan Andblad, sjukgymnast från IF Elfsborg  på plats och berättar hur vi kan lära av hur fotbollsspelarna i Elfsborg förebygger skador och sjukdomar.

SÄS erbjuder också alla besökare möjlighet att komma in och titta på SÄS Hotell och ortopedmottagningens lokaler.

I entrén kommer ett antal utställare, bland andra Svenska turistföreningen, Korpen, flera pensionärsförbund och representanter från primärvården och Borås stad att svara på dina frågor.

Passa även på att besöka utställningen ”Konsten att stå på egna ben” i museet.då.nu. Där visas bland annat en film hur en artroskopi, operation via titthål genom huden, i ett knä går till.



Kontaktperson: Om temadagen, Agneta Olofsson, hälsokoordinator, tfn 033-616 10 00
Om processen höftfrakturer, Mirek Pawlowski, processägare och överläkare på ortopedkliniken, tfn 033-616 10 00


Läs meddelandet som PDF