Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) tog i dag emot en delegation från Socialstyrelsen med generaldirektör Kjell Asplund i spetsen. Sjukhuset hade inbjudit till ett studiebesök på hjärtintensivavdelningen (HIA) men också för en dialog kring det processorienterade arbetssätt som börjat ta form på sjukhuset.
Bra beslutsstöd och kvalitetsregister är viktiga för att få patientsäkerhet, rätt kvalitet och effektivitet i vården. Det är viktigt med resultatdrivna beslutsstöd och SÄS ville därför gärna visa upp hjärtintensivavdelningens IT-stöd ”Hjärtjournalen” som ett bra exempel på det för Socialstyrelsen.
Ett viktigt syfte med studiebesöket var också att diskutera hur SÄS ska kombinera linje- och processorganisation och hur ansvarsfördelningen ska se ut i en sådan kombination.
Hjärtintensivavdelningen på sjukhuset har tagit fram ett beslutsstöd för vårdpersonal som kallas Hjärtjournalen. Enkelt uttryckt hjälper det vårdpersonalen att fatta rätt medicinska beslut vid hjärtintensivvård och ”tvingar” dem att följa de nationella riktlinjer som finns på området.
- Det finns en oerhörd drivkraft i vården. Att lära av varandra måste vara och är en drivkraft. Här kan vi på Socialstyrelsen hjälpa till att lyfta fram goda exempel och Hjärtjournalen på HIA är ett sådant, säger Kjell Asplund.
Socialstyrelsen blev under dagen också informerade om den processorienterade styrning som nu börjar ta form på SÄS. En processorienterad organisationsform utgår från patientens utgår från patientens samlade vårdbehov. Det innebär att processerna skär tvärs genom de olika klinikerna på SÄS och alltså det traditionella organisationsmönstret.
I socialstyrelsens författning är det verksamhetschefen som har det yttersta medicinska ansvaret på en klinik. När processerna skär igenom klinikerna kan det innebära en problematik eftersom ansvarsfördelningen kan bli otydligt. Vem är egentligen medicinskt ansvarig?
- Vi måste gå i takt med vårdlagstiftningen och följer självfallet denna. Därför har vi också låtit jurister titta på hur en processorienterad vård harmonierar med den. Bland annat på grund av detta är den dialog vi nu för med Socialstyrelsen så viktig, menar sjukhusdirektör Ingela Tuvegran.
- Vårdlagstiftningen är anpassad efter en gammal struktur. Därför vill vi också ta reda på hur lagen kan anpassas mot den nya modernare processorienterade organisationen. Vi ser fram emot den utvärdering som SÄS ska göra av processtyrningen, säger Kjell Asplund.
Socialstyrelsen vill ju ha ett regelverk som går att anpassa till verksamheten och därför måste vi ta till oss kunskap om sådana här nya typer av ledningsorganisationer, säger Christina Kärvinge, chef för enheten för nationella riktlinjer vid Socialstyrelsen.
Bilden visar från vänster överläkare Hans Tygesen, överdirektör Håkan Ceder, generaldirektör Kjell Asplund, sjukhusdirektör Ingela Tuvegran och chefen för Enheten för nationella riktlinjer, Christina Kärvinge.