Pressmeddelande
Från SÄS
2013-04-05 11:45


Två nomineringar till Guldskalpellen 2013


Två utvecklingsarbeten av skilda slag på Södra Älvsborgs Sjukhus har nominerats till Guldskalpellen 2013. Priset delas ut av tidningen Dagens medicin till personer och verksamheter som gjort utvecklingsarbeten som kan inspirera till ökad kvalitet i sjukvården. SÄS står i år för två av tolv nomineringar från Västra Götalandsregionen: dels vuxenpsykiatrins arbetssätt för att behandla depression hos äldre, dels uppföljningsverktyget SÄS-portalen som enkelt presenterar viktiga mätetal för sjukhusets ledning.

Mona Asp, Thomas Floxmo, Rosita Nemeth-Bank, Kajsa Sandblom och Paula Adolfsson. 
Mona Asp, Thomas Floxmo, Rosita Nemeth-Bank, Kajsa Sandblom och Paula Adolfsson. I äldrepsykiatriska teamet ingår också Per-Anders Abrahamsson och Ingrid Ahlgren. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS. Klicka för högupplöst bild

Det äldrepsykiatriska teamet arbetar på ett otraditionellt sätt för att behandla äldre personer - från 70 år och uppåt - med mild eller måttlig depression. Oftast handlar det om depressioner som hos äldre får mer diffusa symptom än hos yngre och inte sällan tolkas som att det har kroppsliga orsaker, eller hör till åldern att vara trött och sakna den normala livsgnistan. Det unika med teamets arbetssätt är att man gör regelbundna hembesök hos de äldre, i kombination med andra behandlingsinsatser och nära samverkan med närstående och andra vårdgivare som primärvård, hemsjukvård, hemtjänst med flera.

– Vi möter patienterna på deras hemmaplan, säger Thomas Floxmo, sjuksköterska och samordnare i det äldrepsykiatriska teamet. Vi blir ”gäster” och tar del av deras vardag, ser hela människan. Visst tar hembesöken en del tid men den är väl investerad. Tillfrisknande tar tid och detta är en del av det.

Lyfter fram en tyst patientgrupp

Teamet består av en psykiater på deltid och fem psykiatrisjuksköterskor och förutom depressioner behandlar man också bland annat oros- och ångesttillstånd och andra psykiatriska tillstånd. Upptagningsområde är södra Älvsborg och hembesöken brukar planeras så att personalen åker till flera patienter som bor relativt nära varandra när man ger sig ut. Patienterna, ungefär 200 nyinskrivningar per år, kommer företrädesvis via remiss från primärvården.

– Det är väldigt positivt att bli nominerade till Guldskalpellen, säger Thomas Floxmo. Det är ett sätt att lyfta fram äldre med psykisk sjukdom som annars är en ganska tyst och bortglömd grupp. För många i den här generationen tar det emot att tänka att man är deprimerad. Det finns därför risk för att sjukdomen inte upptäcks utan förklaras som besvär beroende på åldrande.

SÄS-portalen – raka spåret till aktuell statistik

Det andra bidraget till Guldskalpellen är SÄS-portalen, en teknisk funktion för uppföljningar av viktiga mätetal inom sjukhuset.  Genom portalen nås stora delar av sjukhusets basinformations på ett enkelt sätt. Utöver att portalen innehåller information inom områdena vårdproduktion, personal, ekonomi och medicinsk kvalitet finns även möjlighet att nå sammanfattningsrapporter för sjukhuset totalt, kliniker och ansvarsställen. Målgrupp för SÄS- portalen är ledningspersonal och specialistfunktioner på alla nivåer.  

Arbetet med att ta fram SÄS-portalen startade som ett internt utvecklingsprojekt 2010 efter en idé hos IS-IT och utdatateamet.  Huvudtanken var och är att verksamheten på ett enkelt och översiktligt sätt ska kunna hitta information som stöd för den verksamhet man bedriver istället för att leta efter informationen i diverse mappsystem. Vid årsskiftet 2011/2012 började portalen införas på sjukhuset, en inplementering som fortfarande pågår.

Uppmärksamheten inom regionen är stort kring den lösning som SÄS tagit fram. Detta har, som ett första steg, inneburit att en regional HR-portal konstruerats och kommer att bli åtkomlig för regionens ungefär 50 förvaltningar under våren och sommaren.

Fakta om Guldskalpellen

Dagens Medicin delar årligen ut priset Guldskalpellen till årets förnyare i sjukvården. Tidskriften har belönat personer och verksamheter som har tagit initiativ till och genomfört förändringar som kan inspirera till ökad kvalitet i sjukvården, till nytta för både medarbetare och patienter.

Priset består av ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor, ett hedersdiplom och en gyllene pokal som delas ut vid en officiell ceremoni hemma hos pristagarna. I slutet av april offentliggörs vem som får Guldskalpellen 2013.



Kontaktperson: Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF