Ny rapport visar att antalet canceröverlevare ökar för varje år i Västra Götaland och Norra Halland. Av alla som fått en cancerdiagnos sedan 1958 kommer cirka 88.000 att leva i januari nästa år. Motsvarande siffra tio år tidigare var cirka 65.000.
Ökningen beror på att en allt större andel av dem som får sin diagnos botas från sin cancer och att vi alla lever allt längre. Ökningen beror även på att allt fler får diagnosen cancer, antingen för att förekomsten ökar eller för att letandet efter avvikande celler blivit mer intensivt.
En uppskattning säger att kirurgi botar 60 procent, strålbehandling 20 procent, gamla läkemedel 15 procent och nya läkemedel 5 procent. Av dem som avlider i en cancersjukdom har många levt länge med diagnosen, ofta under decennier. Olika behandlingar har förlängt livet och höjt livskvaliteten.
Samtidigt ställer det ökande antalet canceröverlevare sjukvården inför nya utmaningar. Ambitionsnivån har höjts till att inte bara bota, utan till att bota med bevarad livskvalitet.
Det saknas statistik över livskvaliteten för canceröverlevare. Allt tyder på att den ändrats dramatiskt till det bättre – samtidigt som det finns utrymme för ytterligare förbättringar. Onkologiskt Centrum arbetar med att i framtiden även statistiskt kunna ge besked om livskvaliteten.
Möjligheterna ökar för att avbilda tumören med röntgen och att leverera joniserande strålar främst till tumören. Även den cancerdödande kapaciteten på strålarna ökar vilket gör att fler överlever av strålbehandling utan nedsatt livskvalitet.
De tekniska förutsättningarna för framgångsrik kirurgi blir allt bättre. All denna nya ”hårdvara” kräver även ny ”mjukvara”, ny kunskap hos hela det arbetslag som arbetar med patienten. Ibland krävs även en ändrad struktur för vården. Allt detta arbetar Västra Götalandsregionen och Norra Halland med, både vad gäller framtagandet av ny kunskap genom forskning, spridning av denna nya kunskap genom undervisning och tillämpning.
Läs mer i Prevalensrapport 2008