Pressmeddelande
Från Västra Götalandsregionen
2008-03-14 11:15


Färre med allvarligt stresstillstånd


Den stressrelaterade psykiska ohälsan minskar bland anställda i Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Det visar en ny rapport från Institutet för stressmedicin. Trots minskningen svarar var fjärde av de drygt 3000 i undersökningen att de upplever psykisk ohälsa i form av oro, ångest, nedstämdhet eller psykisk utmattning.

I enkätundersökning med samma personer jämför Institutet för stressmedicin, ISM, åren 2004 och 2006. Rapporten från undersökningen visar att höga krav i kombination med hög stressnivå i arbetet hade samband med utveckling av stressrelaterad psykisk ohälsa under uppföljningen. Andra betydelsefulla faktorer var att ha upplevt förändringar på arbetsplatsen som en försämring, att ha omvårdnadsansvar för vuxen närstående samt att själv ha en låg grad av fysisk aktivitet.

Faktorer som hade samband med förbättrad hälsa var en god psykosocial arbetsmiljö med balans mellan krav och inflytande respektive ansträngning och belöning, socialt stöd från arbetskamrater och chefer samt att ha upplevt förändringar på arbetsplatsen som positiva. Mest gynnsam var utvecklingen av psykosocial arbetsmiljö och psykisk hälsa inom tandvården. Bilden inte var lika positiv bland de anställda inom Försäkringskassan som i stor utsträckning varit föremål för förändringar på arbetsplatsen.

En stor majoritet av deltagarna bedömde sitt allmänna hälsotillstånd som lika bra eller bättre jämfört med två år tidigare. En av sex ansåg att det hade försämrats.

Andelen som uppfyllde kriterierna för Allvarligare stressrelaterat tillstånd med depression, ångest, utmattning eller utbrändhet, hade minskat från 30 procent år 2004 till 26 procent två år senare.

Slutsatsen är att åtgärder för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön och att stimulera till en hälsosam livsstil är viktiga såväl för att förebygga som att minska redan befintlig stressrelaterad psykisk ohälsa bland de anställda.


Hela rapporten och en sammanfattning finns på www.stressmedicin.com


 



Kontaktperson: Avdelningschef Gunnar Ahlborg jr, 031- 89 43 83, eller utvecklingsledare Annemarie Hultberg, 031-89 43 81.


Läs meddelandet som PDF