Pressmeddelande
Från
Västra Götalandsregionen
2006-09-07 14:26
Var femte man dricker för mycket alkohol
Resultaten från den nationella folkhälsoenkäten 2005 är klara. De visar att män i Västra Götaland dricker mest alkohol i riket. Oroande är också siffrorna för ungas alkoholvanor. Mer än varannan man och mer än var tredje kvinna i åldern 20-24 år har riskabla alkoholvanor.
Resultaten av den nationella folkhälsoenkäten 2005 har nu bearbetats och finns i en regional rapport ”Hälsa på lika villkor i Västra Götaland?”.
Rapporten visar att folkhälsan i Västra Götaland är i stort sett som i landet i övrigt. Men det finns ett par områden som avviker; mäns alkoholvanor, konsumtionen av magsårs- och magkatarrmediciner samt användningen av sömnmedel.
Var femte man dricker för mycket I Västra Götaland har 20 procent av männen riskabla alkoholvanor, vilket är högre andel än i riket i övrigt där 16 procent av männen har riskabel konsumtion av alkohol. Tillsammans med Göteborg ligger här Trestadsområdet högst i statistiken.
Bland ungdomar i åldern 20-24 år är andelen med riskabla alkoholvanor den i särklass högsta jämfört med andra åldersgrupper. Mer än varannan ung man och mer än var tredje ung kvinna dricker för mycket alkohol.
Många använder sömnmedel Magsårs- och magkatarrmediciner används mer i Västra Götaland än i riket i övrigt. Högst konsumtion ses i Dalsland och Göteborg Nordost. Även när det gäller användningen av sömnmedel är det vanligare i Västra Götaland än riket i övrigt. I åldersgruppen 65 – 84 år är det också mer än dubbelt så vanligt bland kvinnor än män att använda lugnande eller ångestdämpande mediciner.
Hälften av befolkningen är överviktig Var sjätte invånare rör sig för lite. Problemet är störst i Göteborg Nordost. Nära hälften av befolkningen är överviktig eller fet. Största andelen överviktiga finns i Skaraborg och Dalsland.
Unga kvinnor har sämst psykisk hälsa När det gäller den psykiska hälsan mår unga kvinnor sämst. Närmare 30 procent av kvinnor i åldern 16 – 29 år har ett nedsatt psykiskt välbefinnande. Var femte kvinna i Göteborg Nordost och på Hisingen har haft allvarliga självmordstankar. Självmordstankar och självmordsförsök visar sig vara mer vanliga bland arbetslösa, förtidspensionärer, långtidssjukskrivna och studerande än yrkesarbetande.
Många har inte råd att gå till tandläkare Mer än var tionde vuxen upplever sin tandhälsa som dålig. Men det är många som inte söker tandläkare – bristande ekonomi anges oftast som orsak. Närmare 20 procent av den vuxna befolkningen avstår från att besöka tandläkare trots behov.
Fotnot: Undersökningen ”Hälsa på lika villkor?” är en nationell folkhälsoenkät som år 2005 även genomfördes i hela Västra Götaland. Folkhälsoenkäten besvarades av 16 253 personer i åldern 16 – 84 år i Västra Götaland.
Rapporten ”Hälsa på lika villkor i Västra Götaland?” redovisas på nämndområdesnivå och har tagits fram av Hälso- och sjukvårdskanslierna och Hälso- och sjukvårdsavdelningen i Västra Götalandsregionen.
Syftet med undersökningen är att få ökad kunskap om hur människor lever och mår men också hur hälsosatsningarna ska se ut.
Enkäten handlar om fysiskt och psykiskt välbefinnande, levnadsvanor och ekonomiska förhållanden, trygghet och sociala relationer. |
Rapporten Enkäten
|
Kontaktperson:
För ytterligare information kan kontakt tas med: epidemiolog Barbara Rubinstein, tfn 031-63 08 63, 0705-71 25 13,