Pressmeddelande
Från Vårdsamverkan Fyrbodal
2010-10-25 08:00


Uddevalla och Orust satsar på ”Kvalitativ uppföljning av de mest sjuka och äldre”


Tillsammans med Västra Götalandsregionen, SKL, Vårdsamverkan Fyrbodal och Fyrbodals kommunalförbund ska Uddevalla kommun och Orust kommun, i en kvalitativ undersökning, följa upp hur de mest sjuka och äldre tas om hand när antalet vårdplatser inom länssjukvården minskas och hemsjukvården i kommunerna förväntas ta ett större ansvar för dessa patientgrupper.

Den senaste tidens nationella rapportering belyser problematiken och utmaningen kring de multisjukas behov av en väl fungerande hemsjukvård. Sveriges Radio hänvisar till SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) rapport ”Från sjukhussäng till E-hälsa” och visar att antalet vårdplatser halverats sedan1992. Ingenstans i Europa har sjukvårdsängarna försvunnit i lika snabb takt som i Sverige, men det är en helt medveten och önskvärd utveckling enligt SKL. Samtidigt belyser en ny avhandling från Karolinska Institutet att hemsjukvården inte är anpassad för att ta emot så svårt sjuka patienter som den förväntas göra idag. Dessutom är roller och ansvarsfördelning otydliga menar Sonja Modin, forskare, distriktsläkare och författare till avhandlingen.

Med en allt snabbare växande grupp av multisjuka äldre i Fyrbodal är detta en högst relevant problematik att ta itu med för politiker och tjänstemän även på lokal nivå. ”Kvalitativ uppföljning av Optimal vårdprocess för äldre med stort vårdbehov i Närsjukvårdsområdet Orust och Uddevalla, i Fyrbodal” är ett startskott i detta arbete. Ett utvecklingsarbete finansierat av SKL och staten, och som är kopplat till ”Program för god äldreomsorg” samt ”Bättre liv för sjuka äldre”.

Via länken nedan finner ni en lägesbeskrivning, av Fyrbodals arbete kring äldre med stort vårdbehov, i form av en sammanställning över konferensdagen som hölls den 1 oktober i Uddevalla kring arbetet med Kvalitativ uppföljning av de mest sjuka äldre.

Sammanställning och lägesbeskrivning av Fyrbodals arbete kring äldre med stort vårdbehov.

Kontaktpersoner

  • Håkan Sundberg, ordförande Vårdsamverkan Fyrbodal, 0703-40 75 45.
  • Karin Magnusson, verksamhetschef vård och omsorg Orust kommun, 0706-79 48 48.
  • Bo Lundgren, socialchef Uddevalla kommun, 0706-89 70 20

     

Västra götalandsreigonens logotyp


 

Kort om Vårdsamverkan Fyrbodal:

Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisation som samfinansieras av Västra Götalandsregionen och Fyrbodals 14 kommuner samt Lilla Edet.

Vårdsamverkan Fyrbodal arbetar för gränsöverskridande samverkan mellan samtliga vårdgivare. Det krävs samlade krafter runt vårdtagaren för att kunna erbjuda en kvalitativ och kostnadseffektiv vård.

Vårdsamverkan Fyrbodal arbetar för att ta bort trösklar och riva murar mellan sjukhus, primärvård och kommuner, för att skapa gemensamma lösningar på gemensamma behov och kunskapsutbyte mellan vårdgivare.

Sedan år 2000 arbetar organisationen enligt fastställt samverkansavtal mellan hälso- och sjukvårdsnämnd 1, 2 och 3, primärvård, länssjukvård och kommunerna i Fyrbodal samt Lilla Edets kommun.



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF