Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-09-10 17:00


100 000 kr till handikappidrottare i Västra Götaland


Christoffer Lindhe, Ulricehamn, simning, Nicolina Pernheim, Västra Frölunda, judo och goalball, TIF:s hjältar, Trollhättan, och Peter Ojala, Lilla Edet, Friskis och svettis och rullstolsinnebandy får Västra Götalandsregionens handikappidrottsstipendium 2009.

Västra Götalandsregionens regionfullmäktige beslutade i maj 2000 att inrätta ett årligt stipendium på 100 000 kronor till handikappidrott. 
Västra Götalandsregionen vill med stipendiet synliggöra handikappidrotten.
Det delas ut till aktiva idrottsutövare med funktionsnedsättning, enskilda eller lag och till ledare/tränare. Syftet är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som kan vara en förebild som stimulerar till idrottsutövning.

För aktiva idrottsutövare skall stipendiet ge möjlighet till utveckling i respektive gren, till exempel att kunna delta i tävlingar och träning under bästa tänkbara ledning och konkurrens samt vara ett stöd till resor och uppehälle. Stipendiet kan delas ut till aktiva idrottsutövare som tävlar på regional, nationell eller internationell nivå.

I år har 25 ansökningar kommit in. 18 ansökningar avser aktiva idrottsutövare, enskilda eller lag/föreningar. Sju ansökningar avser ledare/tränare.

Vid bedömning och framtagandet av förslag till stipendiater har samråd skett med representanter för brukarna och handikappidrottsrörelsen.
 

Christoffer Lindhe, 1989, Ulricehamn, simning får 30 000 kr

Meriter: Ett år efter sin skada, hade han lyckats över förväntan och tog sig upp på en fjärde plats i världsrankingen i sin klass S4 och tog fyra SM guld i frisim (50, 100, 200m) och fjäril (50m). Sammanlagt har Christoffer nu sju SM-guld och 16 svenska rekord.
Christoffer deltog i Handikapp-OS i Peking 2008. Han blev 6:a på 50 m frisim, 4:a på 100 m frisim och 4:a på 200 m frisim.
Han tränar för Åsundens Simsällskap, Mölndals allmänna simsällskap och även för landslaget
Egen motivering och mål: medalj i EM och VM till hösten och medalj i Paralympics 2012.

Nicolina Pernheim, 1991, Västra Frölunda, judo och goalball får 30 000 kr

Meriter: judo: fyra i senior- EM och två ytterligare internationella tävlingar med topplaceringar 2007.
Topplaceringar i tre internationella tävlingar och en femteplats i senior Paralympics i Peking. 2008 
Vinst i två internationella tävlingar 2009. EM Guld (senior) till Nicolina samt Guld i Junior klassen. Även utmärkelse Lions international (fair play) av tävlingsledningen
(6 kg kopparlejon ). Nicolina har bästa resultat hittills för Sverige i ett EM i Judo för synskadade.
Goalball: Vinst i SM både 2007 och 2008.
Egen motivering och mål: att kunna åka på internationella läger och tävlingar med andra synskadade och att kvala in till Paralympics i London 2012.  

TIF:s hjältar, fotboll får 20 000 kr  


Meriter: Resultat som har uppnåtts i tabeller anser de inte vara av intresse, utan deras vinst är; att det har börjat med en fysisk aktivitet, att det börjar med sundare matvanor, att de fått bättre självförtroende, att de vet att de duger som de är, att genom regelbundna motionsvanor fått bättre hälsa, att de fått en bättre koordinationsförmåga och balans.
Egen motivering och mål: Att hitta vänner genom ett gemensamt intresse, vilket är en stor hälsovinst. Söka personer med funktionsnedsättning bland nya svenskar som de ser är väldigt isolerade.

Peter Ojala, 1968, Lilla Edet, Friskis och svettis, rullstolsinnebandy
får 20 000 kr

Meriter: spelar i IK-Drivringen som bland annat varit svenska mästare i rullstolsinnebandy. IK Drivringen var med i Sverigeserien under tre år och vann alla tre åren. Peter vann även skytteligan under samma tid. Är tränare i rullstolsinnebandy.
Har varit Friskis & Svettis instruktör under tio år och nu även gyminstruktör där. Varje år hålls ett läger för funktionshindrade i Mullsjö som han leder. Sitter med i styrelsen som suppl i VHIF och är ordf i Utbildningsutskottet. Ordf i IK Drivringen. Föreläser på skolor om sin funktionsnedsättning och sin positiva syn på saker idag. Hjälper andra i liknande situationer att hitta möjligheter och ta upp deras egna intressen. Spelar med i Eskilstuna rullstolsinnebandylag och har blivit uttagen till landslaget. I höstas var landslaget i Tjeckoslovakien och spelade. Är engagerad i Tjernobylbarngruppen och var för två år sedan i Vitryssland och besökte barn med funktionsnedsättningar, där de ska starta någon typ av gymverksamhet.
Egen motivering och mål: Tycker det är viktigt att kunna dela med sig av sin erfarenhet genom att vara ledare och att föreläsa. Att få någon som helt tappat hoppet att se nya möjligheter är värdefullt för honom och får honom att kämpa ännu mer för sin sak. Förutom att hjälpa andra drömmer han om att få komma till Paralympics som deltagare eller ledare.


Utdelning av stipendierna sker vid Västra Götalandsregionens fullmäktigesammanträde den 20 oktober 2009 av regionfullmäktiges och handikappkommitténs ordföranden.
 

 

 



Kontaktperson: Ordf Lena Hult, 0705 56 17 84, vice ordf Lars Åke Carlsson 0705 41 54 62 eller handikappchef Bengt Säterskog 0521 27 52 66 eller 0705 5737 07.


Läs meddelandet som PDF