Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-03-18 14:00


Årsredovisningen på regionstyrelsen 18 mars 2008

2007 - ett stabilt och gynnsamt år för Västra Götalandsregionen


Västra Götalandsregionens årsredovisning för 2007 visar ett ekonomiskt överskott på 189 miljoner kronor. Samtidigt börjar hälso- och sjukvården alltmer att fungera som en sammanhållen helhet och Västra Götalandsregionens arbete inom bland annat kultur och miljö visar glädjande resultat. För att garantera de anställdas pensioner i framtiden har regionen avsatt 400 miljoner.

 

- Vi ser tillbaks på ett stabilt år med ett gott ekonomiskt resultat där inte minst satsningarna på primärvården gett resultat. En större andel av resurserna går till primärvården och vi ser att tillgängligheten blir bättre, det är lättare att komma i kontakt med vården på telefon och antalet besök har ökat, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Primärvården har också förstärkts med kompletterande yrkesgrupper. Ett exempel är beteendevetare, som kan ge stödjande samtal. En annan förstärkning, som inte minst är viktig när det gäller att arbeta med frågor runt det ökande problemet med övervikt, är satsningen på fler dietister. Ytterligare förstärkningar kommer att ske under 2008.

Andra områden kräver ytterligare förbättringar. Målet att öka andelen av hälso- och sjukvårdens resurser till vård av psykisk sjukdom har inte uppfyllts. Dessutom är väntetiden till barn- och ungdomspsykiatrin på de flesta håll fortsatt för lång.

Plusresultat men för hög nivå på kostnaderna

Det positiva resultatet på 189 miljoner kronor beror till största delen på den goda konjunkturen i Västsverige. Denna har resulterat i ökad sysselsättning och att skatteintäkterna ökat med 445 miljoner kronor i jämförelse med budgeten. Under 2007 har investeringsnivån varit högre än tidigare och det är främst fastighetsinvesteringarna som ökat. Investeringarna uppgår till drygt 1,8 miljarder kronor, vilket är högre än vad som budgeterats och betydligt högre än tidigare. Bland annat har man påbörjat nya vårdbyggnader för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och för Södra Älvsborgs Sjukhus.

- Västra Götalandsregionen gör ett gott ekonomiskt resultat, men det är viktigt att vi är uppmärksamma på att kostnadsnivån ligger på en för hög nivå. Detta beror bland annat på ökade kostnader för personal och läkemedel. Precis som i början på 2000-talet kommer vi att sätta fokus på kostnaderna, så att vi försäkrar oss om att de ligger i balans med våra intäkter, säger Johan Assarsson.

Sammantaget redovisar hälso- och sjukvården – för tredje året i rad – ett positivt resultat, för 2007 med 149 miljoner kronor. Det är främst hälso- och sjukvårdsnämnderna och primärvården som redovisar positiva resultat medan i stort sett alla sjukhus har negativa resultat.

Regionens resultat har påverkats av kostnader för kommande pensionsåtaganden om 400 miljoner kronor och en lika stor avsättning att använda för kostnader som kan uppstå i samband med pågående och beslutade utvecklingsarbeten.

Fortsatt fokus på miljöfrågorna

Årsredovisningen visar på att Västra Götalandsregionens målmedvetna arbete med miljöfrågorna ger resultat. Energianvändningen i fastigheterna har minskat med 3,8 procent jämfört med året innan, alla sjukhus har infört och använder ett gemensamt kemikaliehanteringssystem och andelen ekologiska livsmedel fortsätter öka och är i dag drygt 11 procent. Resandet med kollektivtrafiken har ökat under året.

- Det här är viktiga frågor som vi arbetar kontinuerligt med, vi måste till exempel minska miljöbelastningen från våra transporter och resor i tjänsten, säger Johan Assarsson.

Västra Götalandsregionen mer jämställt

Genom att använda en särskild metod, JÄMIX, har det varit möjligt att mäta hur jämställdheten i Västra Götalandsregionen utvecklas. Förra året uppnådde regionen måttet 110 jämfört med 97 året innan, på en skala där max är 180 poäng. Regionen visade bäst resultat inom området ”andel kvinnor i högsta ledningsgrupp”.

Medellönen i Västra Götalandsregionen ökade med 3,2 procent, medan motsvarande siffra för hela landstingssektorn var 3,3 procent. Årsredovisningen visar att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskat, att sjukfrånvaron minskat och att rekryteringsläget för de flesta personalgrupper är stabilt inom hälso- och sjukvården. Det är fortfarande särskilt svårt att rekrytera läkare till bland annat primärvård, psykiatri och onkologi. Antalet anställda har ökat med 245 personer till totalt 50 619 personer.

Västra Götalandsregionen - en kulturregion

År 2007 satsade Västra Götalandsregionen mest pengar av alla regioner och landsting på kultur, eller 474 kronor per invånare. Regionen har uppfyllt målet att främja kulturverksamheter som medverkar till den regionala utvecklingen. 

I samband med beslutet ändrades en skrivning efter förslag från majoritetspartierna. I skrivningen framgår bland annat att i tider av överskott och god ekonomi göra avsättningar inför framtiden är i linje med principen om god ekonomisk hushållning. Men att de är tveksamt om denna avsättning helt uppfyller kriterierna enligt rekommendationer från Rådet för kommunal redovisning.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna årsredovisningen och bokslutsdispitionerna men gav samtidigt regionstyrelsens ordförande i uppdrag att godkänna slutliga redaktionella förändringar.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden och miljöpartiet till förmån för eget tilläggsyrkande.

Övriga beslut i regionstyrelsen...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF