Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-03-18 13:59


Beslut i korthet från regionstyrelsens möte den 18 mars


Handlingar

Fullmäktigeärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Årsredovisning 2007

Ekonomiavdelningen har upprättat årsbokslut och årsredovisning för Västra Götalandsregionen 2007.

Resultatet i korthet:

  • Resultatet för Västra Götalandsregionen 2007 blev efter bokslutsdispositioner 189 miljoner kronor.
  • Resultatet har påverkats av avsättningar för kommande pensionsåtaganden, 400 miljoner, och för pågående och beslutade utvecklingsarbeten 400 miljoner.
  • Investeringarna uppgår till drygt 1,8 miljarder kronor.
  • Hälso- och sjukvården redovisar ett positivt resultat med 149 miljoner kronor 2007 trots att i stort sett alla sjukhus har negativa resultat.
  • Antalet anställda har ökat med 245 personer till totalt 50 619 personer.
  • Sjukfrånvaron bland regionens anställda har minskat jämfört med 2006.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner årsredovisningen och de föreslagna bokslutsdispositionerna.

Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för egna förslag.

Ytterligare information om årsredovisningen finns i separat pressmeddelande.

Se även pressmeddelande från regionstyrelsens möte den 4 mars om bokslutskommunikén.

Uppföljning av tillfälliga beredningar.

I samband med årsredovisningen görs varje år en uppföljning av regionfullmäktiges tillfälliga beredningar. Regionfullmäktige har hittills tillsatt sex tillfälliga beredningar som bland annat ska följa Ansvarskommitténs arbete, utveckla regionfullmäktiges arbete och rapportera om kulturens betydelse för den enskilde, samhället och näringslivet.

Regionstyrelsen föreslår fullmäktige att besluta att informationen noteras.

Västra Götalandsregionen kräver socialt ansvar av leverantörer

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige antar det reviderade strategidokumentet om sociala aspekter i samband med upphandlingar. Strategidokumentet som är gemensamt framtaget av Västra Götalandsregionen Stockholms läns landsting och Region Skåne ställer bland annat krav på att leverantörer ska följa FN:s barnkonvention, att inte tillåta diskriminering och att ta hänsyn till miljö och säkerhet.

Ytterligare information finns i ett tidigare pressmeddelande från Regionservice den 10 oktober 2007.

Uppföljning av regionfullmäktiges uppdrag 2007

I samband med årsredovisningen för 2007 redovisas uppföljningen av regionfullmäktiges uppdrag till styrelser, nämnder 2007.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige noterar informationen. 

Motioner (ska avgöras av regionfullmäktige)

Västra Götalandsregionen ska ta fram gemensamma riktlinjer för mobiltelefoni på sjukhusen

Conny Brännberg (kd) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen tar fram gemensamma riktlinjer för mobiltelefoni och datakommunikation på Västra Götalandsregionens sjukhus. Många patienter och anhöriga skulle uppskatta möjligheten att ringa mobilt samtidigt som allt fler använder sig av uppkopplingar via GSM och 3G-näten även för andra ändamål.

I ett yttrande över motionen svarar regionkansliet att den tekniska utvecklingen har gjort att elektroniska komponenter i allt mindre grad påverkar varandra och att mobiltelefoni därför bör kunna användas relativt fritt inom sjukhusen men att det idag är stora skillnader mellan sjukhusen och att ett gemensamt regelverk är önskvärt.

Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att bifalla motionen och ge regionstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för att tillåta mobiltelefoni på sjukhusen.

Vänerns vattennivå inte en fråga för regionstyrelsen

I en motion om att säkra avtappningen och vattennivån i Vänern föreslår Sten Bergheden (m) att regionstyrelsen ska samla och ena kommunerna om vattenavtappning och reglering, utreda finansieringsalternativ och lyfta frågan till regering och riksdag.

Miljönämnden och beredningsgruppen för regionutveckling har yttrat sig över motionen. I yttrandet konstaterar man frågans allvar och att Västra Götalandsregionen berörs på flera sätt, att kommunerna i området redan samarbetar och att det är staten som bär ansvaret för regleringen av Vänerns vattennivå.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till att förslagen inte ligger inom Västra Götalandsregionens kommunala kompetens, det vill säga vad regionen enligt kommunallagen har rätt att göra.

Regionstyrelsen planerar minoritetspolitiskt seminarium

I ett yttrande över Linnea Lehikoinens (s) motion om en minoritetspolitisk konferens i Västra Götaland svarar regionstyrelsen att styrelsens presidium har regelbundna träffar med representanter för de nationella minoritetsgrupperna och att ett större seminarium mellan Västra Götalandsregionen och minoritetsgrupperna redan planeras.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår motionen.

Avslag på motion om aktivt stöd till Mariestad

I en motion till regionfullmäktige med titeln "att uppgjorda överenskommelser ska gälla" vill Sten Bergheden (m) att Västra Götalandsregionen aktivt ska stödja Mariestads kommun. Bergheden vill att kommunen får behålla Skattemyndigheten och fortsätta utvecklas som rätts- och förvaltningscentrum.

I svaret till motionen säger regionkansliet att Mariestads kommun redan har vidtagit åtgärder som gör att Skatteverket stannar kvar och utvecklas i Mariestad och att Västra Götalandsregionen har svårt att ta ställning i frågor där flera kommuners intressen behöver vägas mot varandra.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår motionen.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Förfrågan om att använda eget kapital remitteras till ekonomiutskottet

Hälso- och sjukvårdsutskottet och styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus har begärt att få använda det egna kapitalet för olika satsningar i verksamheten.

Regionstyrelsen beslutade att remittera frågan till ekonomiutskottet.

Västtrafiks verksamhetsplan 2009-2011

Regionstyrelsen har lämnat synpunkter på Västtrafiks verksamhetsplan för 2009-2011 som ska fastställas vid bolagets årsstämma i maj 2008. Regionutvecklingsnämnden säger i ett yttrande bland annat att kollektivresandets marknadsandel utvecklas för långsamt, att man borde utreda konsekvenserna av att 40 procent av fordonsparken använder förnyelsebara drivmedel istället för föreslagna 30 procent och att Västtrafik gärna ska använda sig av Västra Götalandsregionens tillgänglighetsdatabas för att ge sina resenärer information om tillgängligheten på gångvägar och hållplatser.

Regionstyrelsen godkände yttrandet och ger Västtrafik två uppdrag, dels att utreda om man kan öka resandet inom olika samhällsgrupper med hjälp av prissättning och rabatter, dels att ompröva och effektivisera trafikutbudet för att frigöra resurser som kan användas för mer angelägna satsningar.

Västra Götalandsregionen vill att Sverige godkänner Lissabonfördraget

Regionstyrelsen beslutade att godkänna yttrandet från Internationella beredningen om EU:s Lissabonfördrag.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Intern revisionsrapport om regionkansliets budgetarbete

Regionstyrelsen har med hjälp av konsultföretaget KPMG internt granskat regionkansliets budgetarbete. Rapporten visar att det skett en utveckling av budgetarbetet och budgetuppföljningen men också att det finns möjligheter till förbättringar genom ökad dialog och tydligare ansvar och mål för den gemensamma IT-utvecklingen.

Regionstyrelsen beslutade att regiondirektören senast den 1 september 2008 ska rapportera för regionstyrelsen hur regionkansliet arbetat med förslagen i rapporten.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24
Niclas Samsioe, informationsavdelningen, 0706-98 06 35 Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88


Läs meddelandet som PDF