Västra Götalandsregionens resultat för 2009 blev ett överskott på 86 miljoner. Det visar Västra Götalandsregionens bokslutskommuniké. Den finansiella oron och lågkonjunkturen gjorde 2009 till ett mycket svårbedömt år men prognoserna har under året förbättrats successivt. Från ett minus på 900 miljoner vid årets början visar bokslutet nu ett överskott.
– 2009 har varit ett mycket svårbedömt år. Men prognoserna har kontinuerligt visat på ett allt bättre läge både för samhällsekonomin i stort och för Västra Götalandsregionen, säger ekonomidirektör Mats Friberg.
De främsta orsakerna till förbättringen är yttre faktorer. Skatteintäkterna har successivt förbättrats i takt med återhämtningen i samhällsekonomin. Sveriges Kommuner och Landsting återförde under året pengar till Västra Götalandsregionen i form av en engångsutbetalning. AFA Försäkring beslöt vid två tillfällen att sänka regionens premier.
– De yttre faktorerna är det som påverkat resultatet mest men under året har även verksamheternas åtgärdsprogram för att få ekonomin i balans börjat få genomslag, säger ekonomidirektör Mats Friberg.
Flera av sjukhusen visar fortfarande stora underskott men Sahlgrenska Universitetssjukhuset redovisade för andra gången i Västra Götalandsregionens tioåriga historia ett plusresultat, med nära 114 miljoner kronor för 2009.
– Även om läget vid ingången till 2010 är mer gynnsamt än tidigare måste vi fortsätta att effektivisera i verksamheten. Bedömningarna inför 2011 visar på en försvagning av ekonomin innan det vänder uppåt igen från 2012 och framåt, säger Mats Friberg.
Personalminskning
Personalkostnaderna ökade med tre procent 2009. Ökningen är lägre än föregående år och beror främst på att kostnaderna för de sociala avgifterna har minskat genom de sänkta premierna till AFA Försäkring. Antalet anställda har minskat. Vid utgången av 2009 hade Västra Götalandsregionen 50 204 anställda vilket är en minskning med 682 personer i jämförelse med föregående år.
Sjukfrånvaron har minskat något i jämförelse med föregående år och är nu nere i 5,2 procent. Framförallt bland kvinnorna märks en förbättring.
Ökad vårdkonsumtion
Sammantaget ökade invånarnas vårdkonsumtion under 2009. Konsumtionen, som räknas i antal prestationer, ökade med 2 600 i jämförelse med 2008. Ökningen skedde främst inom primärvården där besöken ökat med cirka 5 600. Det är främst läkarbesöken som ökat medan andra besök minskat. Sjukhusens vårdproduktion har däremot minskat under 2009 med 600 prestationer. Framförallt är det läkarbesöken som minskat.
Händelserikt år
2009 var ett händelserikt år för Västra Götalandsregionen. Det har bland annat präglats av arbetet med att införa VG Primärvård, som startade den 1 oktober, då invånarna fick möjlighet att fritt välja vårdcentral. Fler aktörer har inneburit att vårdcentralerna blivit fler och är nu 205 stycken, en ökning med 64 vårdcentraler.
Under hösten startade även arbetet med att vaccinera invånarna mot den nya influensan A (H1N1). Under 2009 vaccinerades drygt 60 procent av befolkningen.
Fortsatt stora investeringar
Investeringsnivån är fortsatt hög och på ungefär samma nivå som under 2008. 2009 investerade Västra Götalandsregionen drygt två miljarder kronor i utrustning och fastigheter. Bland de större investeringarna kan nämnas de nya vårdbyggnaderna vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås samt byggnationen av Brinkåsen för rättspsykiatrin inom NU-sjukvården.
Bokslutskommunikén 2009 som PDF