Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-11-10 10:00


Äldre får antibiotika i onödan


Personer över 75 år får antibiotika dubbelt så ofta som yngre personer. Ofta ges behandling i onödan, mot exempelvis naturliga bakterier i urinen eller misstänkta infektioner i bensår. Risken är att de äldre får biverkningar som diarré och blir bärare av resistenta bakterier.

Världshälsoorganisationen, WHO, har klassat antibiotikaresistensen som ett av de största hoten mot folkhälsan. I första hand måste den onödiga användningen av antibiotika minska. Under de senaste två åren har arbetet i Västra Götaland med att minska onödig förskrivning av antibiotika lyckats bäst i landet. 

Regeringens patientsäkerhetsmål är att det årligen ska förskrivas högst 250 antibiotikarecept per 1000 invånare och år. I Västra Götaland förskrivs idag 320 men för de äldre över 75 år skrivs det ut 600 recept per 1000 invånare i den åldersgruppen, varje år.

- Våra äldre ska inte behöva få antibiotika i onödan. Risken är att de blir bärare av resistenta bakterier och får biverkningar som diarré, säger Christina Åhrén, ordförande för Regionala Strama på Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsavdelning.

Diffusa besvär som trötthet, oro och förvirring när äldre har bakterier i urinen misstolkas ofta som urinvägsinfektion som kräver antibiotikabehandling. En tredjedel av patienterna på äldreboenden bär på bakterier i urinen utan att det ger symtom. Dessa snälla bakterier ska inte behandlas bort. Ofta ges också antibiotika felaktigt för misstänkta infektioner i bensår. 

- Här finns ett stort behov att föra ut kunskap om nya behandlingsriktlinjer till såväl personal som patienter och deras anhöriga, säger Christina Åhrén.

Regionala Strama och Vårdhygienenheterna i Västra Götaland inbjuder nu personal inom primärvården och kommunal omsorg i regionen till utbildningseftermiddagar om infektioner hos äldre. Efterfrågan på utbildning har varit stor och närmare 600 personer i Borås och Göteborg har hörsammat inbjudan.  Nu har turen kommit för ytterligare 300 personer i Uddevalla och Skövde. 

Media är välkomna att lyssna vid kommande utbildningstillfällen.

Uddevalla: 11 november, klockan 13.00–16.00, Bohusläns museum.
Skövde: 13 november, klockan 13.00–16.00, Kyrkans Hus, Kyrkogatan 5 

Media är också välkomna att kontakta nedanstående för mer information.


Strama står för Samverkan mot antibiotikaresistens och Strama Västra Götaland är en del i det nationella Stramanätverket. www.vgregion.se/strama



Kontaktperson: Christina Åhrén, Regionläkare och ordförande för Regionala, Strama, 0702-18 28 14,
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande Smittskyddsläkare, Uddevalla, 010-441 24 24, eller Peter Nolskog, biträdande Smittskyddsläkare, Skövde, 0500-43 24 16.


Läs meddelandet som PDF