Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-06-17 14:20


Beslut regionstyrelsen 17 juni

Alternativ finansiering av infrastruktur endast som undantag


Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till skrivelse till kommunikationsminister Åsa Torstensson angående Alternativ finansiering av infrastrukturutbyggnad. Skrivelsen är framtagen i samarbete med kommunerna i Västra Götaland.

I skrivelsen framgår att infrastruktur är ett statligt ansvar och medfinansiering av kommuner och regioner för byggande av vägar och järnvägar endast bör ske i undantagsfall. Undantaget skulle vara då kommuner och regioner kan se en direkt egennytta av att ett visst projekt byggs ut. Västra Götalandsregionen anser också att kommuner och regioner kan göra större insatser när det gäller planering och förskottering för att få igång utbyggnad tidigare.

Om inte statens pengar räcker till är Västra Götalandsregionen beredd att acceptera en alternativ finansiering. Med alternativ finansiering menas i första hand brukarfinansiering såsom vägtullar och liknande.

I skrivelsen till kommunikationsministern pekar Västra Götalandsregionen ut ett antal utbyggnader av infrastrukturen som kan medfinansieras av brukarna. Det är Västlänken (en tågtunnel under Göteborg), en vägtunnel under älven vid Marieholm i Göteborg, K2020 (omfattande kollektivtrafikprojekt i Göteborgsområdet) och E20 genom Västra Götaland.

Regionstyrelsen vill att Västra Götalandsregionen ska fortsätta dialogen med regeringen och tillsammans med företrädare för staten hitta intressanta finansieringslösningar för de utpekade projekten.

Vägar och järnvägar som kan byggas snart

Regionstyrelsen beslutade godkänna ytterligare ett förslag till skrivelse till kommunikationsministern. Denna skrivelse gäller infrastruktur i Västra Götaland som kan börja byggas ut inom de närmaste åren. Utöver de redan beslutade och finansierade väg- och järnvägsprojekten lyfter Västra Götalandsregionen i samarbete med kommunerna i Västra Götaland fram ett flertal projekt.

Angelägna järnvägsprojekt är bland annat Västra Stambanan mellan Göteborg och Alingsås samt ny järnvägsbro vid Marieholm i Göteborg.

Bland angelägna vägprojekt lyfts åter en ny älvförbindelse vid Marieholm i Göteborg fram liksom E20 och då särskilt mellan Alingsås och Vårgårda. Även Torslandavägen i Göteborg kan ingå i en så kallad närtidssatsning.

Västra Götalandsregionen lyfter också fram satsningar på kollektivtrafiken. Exempel är Tuvesviks båtterminal på Orust, Gamlestadens resecentrum och ett busstorg vid Amhult, båda i Göteborg.

Övriga beslut i korthet


Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF