Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-06-17 14:00


Regionstyrelsens beslut i korthet


Handlingar

Fullmäktigeärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Dotterbolag till Sahlgrenska International Care AB avvecklas

På förslag från Sahlgrenska International Care AB beslutade regionstyrelsen att föreslå för regionfullmäktige att det helägda dotterbolaget, Gothenburg Municipal Services AB, som varit vilande sedan Västra Götalandsregionens bildandes, avvecklas.

Borgensåtagande på 40 miljoner för Folkteatern i Göteborg

Regionstyrelsen föreslår för regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen ingår ett borgensåtagande för Folkteatern i Göteborg på maximalt 40 miljoner kronor.

För att möta framtidens behov behöver Folkteaterns lokaler att byggas om för att bland annat anpassas så att funktionshindrade lättare ska kunna besöka teatern. I och med ombyggnaden kommer hyran att höjas för att täcka ägarens, Folkets Hus i Göteborg, investeringar i lokalerna. Västra Götalandsregionens borgensåtagande gäller under förutsättning att Folkteatern inte kan betala hyran under de kommande tio åren som det nya hyresavtalet gäller.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.

 

Motioner (ska avgöras av regionfullmäktige)

Motion om PSA-test för män över 50 år

I en motion föreslår Susanne Aronsson (svg) och Margaretha Bjälkemo (svg) att Västra Götalandsregionen utreder om det är möjligt att införa ett frivilligt PSA-test för alla män över 50 år i likhet med mammografi för kvinnor.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår motionen.

Regionstyrelsen hänvisar till att alla remissinstanser inom regionen hänvisar till Socialstyrelsens riktlinjer som rekommenderar att man inte inför allmänt PSA-test för män över 50 år.

Motion om klimatfond

I en motion föreslår Stefan Kristiansson (mp) med flera att regionutvecklingsnämnden ska utreda hur en klimatfond ska utformas.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att avslå motionen. Regionstyrelsen hänvisar till regionutvecklingsnämndens och miljönämndens yttranden där man anser att en klimatfond skulle resultera i onödig byråkrati och att Västra Götalandsregionen inte skapar finansieringsfonder för olika ändamål. Istället menar nämnderna att det idag finns möjlighet att söka medel för olika insatser och att frågan bör kunna hanteras inom regionens projekthantering och projektfinasiering.

Miljöpartiet reserverade sig och yrkade bifall till motionen.

Regionen bör utreda riktlinjer för transporter av avlidna

Regionstyrelsen beslutade att se över riktlinjerna för hemtransporter av avlidna och vill därmed att regionfullmäktige bifaller Ingrid Bergmans (mp) motion. Bergman menar i motionen att det är orimligt att kostnaderna för hemtransporten av en avliden läggs på dödsboet när patienter vårdats på sjukhus långt från hemorten.

Att vården sker långt från hemmet kan bero på att patienten remitterats för behandling, att patienten blivit anvisad till ett annat sjukhus än det närmaste genom vårdgarantin eller genom möjligheten att fritt välja vårdgivare i Västra Götaland.

Västra Götalandsregionens etikkommitté anser att omhändertagandet av avlidna bör vara likvärdigt oavsett var en person avlider. Etikkommittén anser att det är etiskt riktigt att kistsättningen sker på det sjukhus där den avlidne vårdats men att Västra Götalandsregionens ansvar inte bör upphöra förrän kistan transporterats till det remitterande sjukhuset.

Funktionshindrade ska kunna resa i Västra Götaland som alla andra

I en politisk viljeförklaring menar regionstyrelsen att personer med funktionshinder ska ha tillgång till allmän kollektivtrafik, färdtjänst och sjukresor ska fungera som en sammanhållen helhet med enhetliga regler och inte som tre separata system. En rapport som tagits fram av VästKom och Västra Götalandsregionen visar att möjligheterna för funktionshindrades resande i hög grad beror på i vilken kommun man bor.

Regionstyrelsen beslutade att en arbetsgrupp med representanter för kommunerna i Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Västtrafik, i samarbete med handikapporganisationerna, ska ta fram förslag på hur det kan bli möjligt för medborgarna att resa i Västra Götaland oavsett ålder och funktionshinder.

Beslutet avgörs slutgiltigt av regionfullmäktige

 

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Inriktningsdokument fär reigonstyrelsens detaljbudget

Regionstyrelsen beslutade att godkänna majoritetens förslag till riktlinjer och uppdrag med mera för regionkansliets detaljbudget 2009.

Moderaterna deltog inte i beslutet.

Planeringsdirektiv för överenskommelser, uppdrag och detaljbudgetar

Regionstyrelsen beslutade att anta regionkansliets justerade förslag till planeringsdirektiv för Västra Götalandsregionens fortsatta arbete med överenskommelser, uppdrag och detaljbudgetar samt interna planerings- och budgetarbete.

85 miljoner till strategiska utrustningsinvesteringar

Regionstyrelsen beslutade att 85 miljoner kronor ska fördelas mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården, Södra Älvsborgs sjukhus och Kungälvs sjukhus. Pengarna ska användas till strategiska utrustningsinvesteringar. Investeringarna sker som en följd av nya behandlingsmetoder och nya medicintekniska framsteg och ska bland annat användas till ny digital utrustning för mammografi och laboratoriemedicin samt två MR-kameror.

Handlingsprogram för att minska vårdskadorna

Regionstyrelsen beslutade att anta det regiongemensamma handlingsprogrammet för Säker Vård.

Målet för handlingsprogrammet är att inga patienter ska drabbas av vårdskador i regionens hälso- och sjukvård. Under åren 2008-2010 inriktas patientsäkerhetsarbetet på att förebygga vårdskador inom sex prioriterade områden och att halvera vårdrelaterade infektioner från tio till fem procent.

I handlingsprogrammet poängteras också att skador ska registreras och följas upp och patienten ska få information om vad som har hänt och vilka åtgärder som vidtas för att undvika att händelsen upprepas.  

Säker Vård är ett av sex kvalitetsområden i Socialstyrelsens rekommendationer om God Vård och är ett högt prioriterad område inom Västra Götalandsregionen.

Ny regional katastrofmedicinsk plan

Regionstyrelsen beslutade att godkänna en ny regional katastrofmedicinsk plan för hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Planen, som är en reviderad version av den katastrofmedicinska planen från 2006, ska gälla från och med 1 juli 2008. Den regionala planen bygger på Socialstyrelsens föreskrifter om katastrofmedicinsk beredskap och planläggning inför höjd beredskap.

Handlingsplan för extern kommunikation godkänd

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget till handlingsplan för Västra Götalandsreigonens externa kommunikation. Handlingsplanen som är kopplad till den strategi som regionstyrelsen beslutade om i i april innehåller åtgärder och aktiviteter som kan genomföras eller inledas under återstoden av 2008 samt inriktningen för de två kommande åren.

Västra Götalandsregionens tioårsjubileum

2009 har Västra Götalandsregionen funnits i tio år vilket ska uppmärksammans på olika sätt. Regiondirektören har haft regionstyrelsens uppdrag att ge förslag till aktiviteter i samband med firandet som ska stärka så väl den interna identiteten som den externa kommunikationen.

Regionstyrelsen beslutade att regionstyrelsens beredningsgrupp utgör styrgrupp för den fortsatta hanteringen av aktivitetsförslagen samt att de delar av aktiviteterna som inte redan finansieras inom budgeten ska finansieras med medel ur regionstyrelsens oförutsedda med maximalt tre miljoner kronor.

Förslag till nytt namn för styrelsen för handikappverksamheten återremitterat

Styrelsen för handikappverksamheten har ansökt hos regionstyrelsen om namnbyte. Styrelsen för handikappverksamheten anser att det nuvarande namnet är vilseledande eftersom man enbart ansvarar för den handikappverksamhet som handikappförvaltningen ansvarar för.

Regionstyrelsen återremitterade förslaget till styrelsen för handikappverksamheten med motiveringen att styrelsens namn inte bör beskrivas utifrån tjänstemannaorganisationens namn, Handikappförvaltningen, utan utifrån styrelsens verksamhetsområde.

Uppföljning av policyn för handikappfrågor

Uppföljningen av handikappolicyn ska ske integrerat med verksamheternas årsredovisningar. Handikappkommittén redovisar att uppföljningens resultat är bättre än tidigare och visar att medvetenheten och engagemanget inom funktionshindersområdet ökar.

Regionstyrelsen beslutade att notera informationen och att sammanställningen ska användas som underlag för nämndernas och styrelsernas fortsatta integreringsarbete.

Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för gemensamt yrkande.

Nya regler för behandling av patientuppgifter från 1 juli

I och med den nya patientdatalagen gäller från och med den 1 juli 2008 regler för behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen har tagit fram nya föreskrifter som bland annat ställer krav på olika sätt att styra åtkomsten till patientuppgifter. För patienterna innebär den nya lagen att de bland annat ska kunna begränsa tillgången till de egna uppgifterna genom att spärra personuppgifter för åtkomst utanför en vårdenhet eller vårdprocess.

Regionstyrelsen beslutade att ge regiondirektören uppdraget att bland annat ta fram förslag till regionövergripande krav och villkor för Västra Götalandsregionens verksamheters anpassning till den nya lagen.

Regionstyrelsen beslutade även att hälso- och sjukvårdsnämnderna ska ta hänsyn till behovet av sammanhållen journalföring mellan Västra Götalandsregionens egna verksamheter och privata vårdgivare samt att IT-stödet i vården bör ske på ett sätt som underlättar samverkan med andra landsting och regioner.

Förnyad framställning om ny valkretsindelning

Västra Götalandsregionen vill ha en ny valkretsindelning i Västra Götaland som är bättre anpassad utifrån dagens förutsättningar och organisering av det politiska arbetet. Regionstyrelsen beslutade att göra ytterligare en framställan till regeringen om en ny valkretsindelning som en påminnelse till den tidigare framställan, från 2004, man ännu inte har fått svar på.

Västra Götalandsregionens delleverans av den regionala systemanalysen till trafikverken

Regionstyrelsen beslutade att godkänna beredningsgruppen för regionutvecklings förslag till rapporten ”Säkra tillväxten och förbättra miljön”. Rapporten är en delleverans av den regionala systemanalysen till trafikverken. I systemanalysens slutsatser nämns bland annat behovet av utbyggnad och upprustning av vägar och järnvägar på flera ställen i Västra Götaland samt satsningar för kollektivtrafiken.

Alternativ finansiering av infrastruktur endast som undantag

Se separat pressmeddelande

Vägar och järnvägar som kan byggas snart

Se separat pressmeddelande

Rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Regionstyrelsen godkände ett förslag till yttrande till socialdepartementet angående FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. I yttrandet ställer sig regionstyrelsen bakom att Sverige godkänner konventionen och ett protokoll som ger den enskilde möjligheten att överklaga om personens rättigheter anses kränkta.

Skydd av levande skogar

Regionstyrelsen beslutade avge föreslaget yttrande till miljödepartementet över Statskontorets redovisning – Skyddet av levande skogar. Västra Götalandsregionen anser bland annat att det är synnerligen viktigt att säkerställa skyddet av den biologiska mångfalden i skogen. 

Svensk klimatpolitik

Regionstyrelsen beslutade avge föreslaget yttrande till miljödepartementet över Svensk klimatpolitik. I sitt yttrande påtalar Västra Götalandsregionen vikten av den lokala och regionala rollen för att nå klimatmålen och att se frågorna ur ett produktions och konsumtionsperspektiv. 

Gärna lättnader i strandskyddet men inte i Bohuslän

Regionstyrelsen beslutade avge förslaget till yttrande till miljödepartementet över Stranden – en värdefull miljö. Skrivelsen från departementet föreslår att lättnader ska göras i strandskyddet med hänsyn till lokala förhållanden och förutsättningar.

Regionstyrelsen ställer sig bakom departementets förslag och menar att exploatering av strandnära områden kan vara avgörande för en nyetablering och ge kommunen konkurrensfördelar när det gäller att locka nya invånare. Men lättnaderna ska bara gälla områden där investeringsviljan och utvecklingen är låg.

Bohuskusten däremot har ett högt exploateringstryck och där är allmänhetens tillgång till kusten en viktig faktor för besökare och turism. Regionstyrelsen håller med förslaget i departementets skrivning att där ska en strikt tillämpning av strandskyddet gälla även i fortsättningen.

I sitt yttrande ifrågasätter regionstyrelsen förslaget om att föreningar och miljöorganisationer ska ges möjlighet att få överklaga ett upphävande av strandskyddet. Den rätten bör vara reserverad för parter som är sakägare i ärendet.

Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.

Bredband till fler i närtid

Regionstyrelsen beslutade avge föreslaget yttrande över Bredband 2013 till näringsdepartementet.

Bredbandstekniken är viktig för hushåll, näringsidkare och samhälle för att kunna utnyttja de tjänster och möjligheter som ges. Företagens intresse för att investera i bredband utanför tätorter för att nå en uppkoppling med fullgod kapacitet i närtid, är inte tillräckligt. Regionstyrelsen ställer sig därför bakom att staten måste ta ett stort ansvar för att en så grundläggande infrastruktur byggs ut i hela landet. Utredarens förslag är att Västra Götaland ska få knappt 17 procent av det statliga stödet och regionstyrelsen anser att förslaget är väl motiverat.  

Ja till naturgasledning

Regionstyrelsen beslutade avge föreslaget yttrande över koncessionsansökan för naturgasledningen Skanled. Idag finns en ledning med naturgas från Danmark som slutar i Stenungsund. Skanled ska byggas ihop med denna ledning för naturgas från Norge.

Naturgasen ska i första hand ersätta oljan men är också en fossil energi och måste därför enligt regionstyrelsen ses som ett övergångsbränsle. Men då naturgas betyder minskade koldioxidutsläpp och minskade transporter av olja ställer sig styrelsen bakom koncessionsansökan för naturgasledningen Skanled.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Göteborg/Säve en flygplats av riksintresse

Regionstyrelsen beslutade avge föreslagna yttrande över Luftfartsverkets avsikt angående riksintressen för luftfart. Styrelsen menar i yttrandet att det ska vara en självklarhet att flygplatsen Göteborg/Säve är en flygplats av riksintresse. Flygplatsen har en verksamhet som har stor betydelse för transportsystemet i Västsverige och är dessutom både ett komplement och ett alternativ till Göteborg-Landvetter flygplats.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. 

Bättre säkerhet Håle Täng-Lidköping

Regionstyrelsen beslutade avge förslaget yttrande till Vägverket över förstudie för väg 44, delen Håle Täng-Lidköping.

Regionstyrelsen anser att det är bra att möjligheter att förbättra trafiksäkerheten tillvaratas genom att utnyttja de före detta reservflygfälten på sträckan. Men styrelsen menar att andra förslag med 2+2väg och två mil med 1+1väg inte är rimliga ur framkomlighetssynpunkt. Styrelsen konstaterar också att de föreslagna förbättringarna inte är med i Regional infrastrukturplan för Västra Götaland 2004-2015.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF