Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-12-03 12:10


Åtgärder för att minska den oplanerade vården på sjukhusen


Inflödena till sjukhusens akutmottagningar ökar både när det gäller yngre vuxna och den äldre åldersgruppen. Genom att öka tillgängligheten i primärvården och genomföra särskilda åtgärder på sjukhusen kan den oplanerade vården minska för de mest sjuka äldre, kroniskt sjuka patienter och de som ofta söker vård på sjukhusens akutmottagningar. Med ofta menas tre gånger eller mer under ett år. 

Det finns många patienter som söker på akutmottagningarna, som i första hand behöver förbättrad omsorg och vård i hemmet men inte inläggning på sjukhuset. För att hjälpa dessa patienter till rätta har flera akutmottagningar inrättat en funktion som kallas omsorgskoordinatorer.

Omsorgskoordinatorerna stärker patienternas nätverk genom kontakt med kommuner och primärvård så att patienterna kan återvända hem. Ibland behövs längre tid för att ordna alla dessa kontakter och då kan patienten läggas in på så kallade 23-timmarsplatser. Omsorgkoordinatorernas arbete på Sahlgrenskas Universitetssjukhus har förhindrat 15-30 inläggningar per vecka.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att en regional riktlinje tas fram för att förbättra omhändertagande av patienter som ofta söker vård på sjukhusens akutmottagningar. Vidare beslutade utskottet att ge en introduktionsfinansiering så att omsorgskoordinatorsfunktioner kan introduceras på alla akutmottagningar.



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53, Helén Eliasson (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69,
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77, eller Kjell Foss, kommunikationsstrateg HSA, 0700-82 55 17.


Läs meddelandet som PDF