Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-12-17 00:00


Barn kan sprida hepatit A på förskola Vaccinera inför utlandsresa!


Under hösten har barn på flera förskolor i Västra Götaland insjuknat i virussjukdomen hepatit A. Detta berodde på att ovaccinerade barn smittats i samband med utlandsresa. För att förhindra vidare smittspridning har stora insatser med förebyggande vaccination utförts på berörda förskolor.

I Sverige upptäcks årligen cirka hundra smittade personer. De flesta smittas utomlands. Därför är det viktigt att både barn och vuxna vaccinerar  sig inför resa till länder där hepatit A är vanligt förekommande såsom Balkan utom Kroatien och Grekland, forna Sovjetunionen utom Baltikum, Mellanöstern och övriga Asien, Oceanien, Afrika, Mellan- och Sydamerika. Speciell risk är det för barn som besöker släkt och vänner i dessa länder.
Hepatit A är en virusinfektion som kan leda till inflammation i levern. Sjukdomen karakteriseras av feber, illamående, eventuellt kräkningar och så småningom gulhet i hud och ögonvitor. Mörk urin och ljus avföring kan förekomma. Det är inte alla som blir gula, men de flesta är besvärade av trötthet och kan ha dålig matlust under veckor till månader. En del kan utveckla svår leversjukdom. Små barn blir oftast inte så sjuka, en del blir inte sjuka alls. De kan ändå vara stora spridare av smitta. Det finns ingen behandling utan infektionen läker ut av sig själv.
Viruset finns i avföringen och sprids via mat och vatten. Smitta kan även spridas mellan personer vid nära kontakt, till exempel inom familjen eller i förskolemiljö. Det är viktigt att alltid vara noggrann med handhygien i samband med toalettbesök, blöjbyte och mathantering.

Läs mer om hepatit A: www.smittskyddsinstitutet.se   
www.1177.se



Kontaktperson: Smittskyddsläkare Birgitta Arnholm 031-368 5600
Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog 0500-43 24 16


Läs meddelandet som PDF