Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-08 14:00


Beslut i korthet regionstyrelsen den 8 april


Motioner (ska avgöras av regionfullmäktige)

Motion om flexibelt månadskort för kollektivt resande

Benny strandberg (kd) och Marianne Nilsson (kd) föreslår i en motion till regionfullmäktige att fullmäktige ska utreda om man kan införa ett mer flexibelt månadskort för att öka det kollektiva resandet bland dem som inte reser så ofta att ett månadskort lönar sig.

Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att motionen är besvarad med hänvisning till regionens yttrande över Västtrafiks verksamhetsplan 2009-2011 som beslutades den 18 mars. I yttrandet får Västtrafik ett uppdrag att utreda möjligheterna att öka resandet med bibehållna eller ökade intäkter genom att införa en tydlig kundorienterad prisdifferentiering.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Motion om meddelarskydd och allmänhetens insyn i upphandlade verksamheter

I en motion till regionfullmäktige föreslår Ole Borch (mp) att Västra Götalandsregionen försäkrar sig om de anställdas meddelandeskydd och allmänhetens möjlighet till insyn i upphandlade verksamheter som drivs i privat regi.

Regionkansliet skriver i ett svar till motionen att Västra Götalandsregionen vanligtvis avtalar med leverantörerna att de inte får inskränka de anställdas möjligheter att lämna information till massmedia. Avtalen innehåller dock inga särskilda möjligheter till sanktioner, som Ole Borch föreslår, men det finns alltid en möjlighet att häva eller säga upp avtalen och kräva skadestånd om leverantörerna inte följer avtalen.

Allmänhetens insyn i upphandlade verksamheter kan enligt kommunallagen endast ske i begränsad omfattning. Insynen sker främst genom att Västra Götalandsregionen i avtalen ser till att man har möjlighet att kontrollera och följa upp verksamheten

Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att motionen är besvarad.

Motion om förbättrad journalhantering

För att främja närsjukvården vill Ole Borch (mp) i en motion till regionfullmäktige att Västra Götalandsregionens olika journalsystem görs tillgängliga oberoende av var patienterna behandlas.

Regionkansliet svarar i ett yttrande att arbetet redan pågår med samma inriktning som motionären föreslår. Arbetet har sin utgångspunkt i den IT-strategiska handlingsplanen som fastslagits av regionstyrelsen, Ett fönster till informationen. Målet är att all relevant information ska vara tillgänglig för vårdgivaren. Det är dock först vid halvårsskiftet 2008 som det blir möjligt att utbyta patientinformation mellan förvaltningar i och med en ändring i patientdatalagen.
 
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att motionen är besvarad.

Västra Götalandsregionen justerar investeringsramarna för 2008-2010

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att öka investeringsramarna för 2008-2010 med 415 miljoner kronor.

Bakgrunden till beslutet är bland annat att byggkostnaderna för de tre rättspsykiatriska klinikerna har ökat. Kostnadsökningen har inte kunnat rymmas inom ramarna beroende på de höga och speciella krav som ställs på utformningen av rättspsykiatriska enheter.

Kristdemokraterna deltog inte i beslutet.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Tydligare regler för livsmedel för särskilda ändamål

I samråd med kommunerna har Västra Götalandsregionen förtydligat reglerna för subventionerade livsmedel för särskilda näringsändamål (SÄRNÄR).

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionens frivilliga åtagande ska omfatta patienter inom den slutna vården, patienter inom den öppna vården där Västra Götalandsregionen bär det fulla hälso- och sjukvårdsansvaret, övriga patienter som bor i ordinärt boende samt i de särskilda boenden där den enskilde själv står för sin mathållning.

Miljöpartiet deltog inte i beslutet.

Strategi för extern kommunikation

Regionstyrelsen godkände regionkansliets förslag till strategi för Västra Götalandsregionens externa kommunikation. Strategin omfattar både Västra Götalandsregionen som organisation och Västra Götaland som territorium.

I och med beslutet får regiondirektören i uppdrag att sätta igång arbetet som finansieras genom omfördelning inom regionstyrelsens budget.

Regiondirektören ska varje år återkomma till regionstyrelsen med en handlingsplan och arbetet ska utvärderas efter två år.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Strategi för regiongemensam verksamhets- och kvalitetsutveckling

Ärendet utgick från dagens sammanträde och kommer att tas upp senare.

Rapport om fortsatt utbildning om bemötande av funktionshindrade

Handikappkommittén fick 2005 i uppdrag av regionfullmäktige att genomföra utbildningar i bemötande av personer med funktionshinder. Handikappkommitten rapporterar att uppdraget nu är slutfört och föreslår en fortsättning på utbildningarna. Avdelningen funktionshinder och delaktighet kommer att ansvara för utbildningarna som utförs av Regionservice.

Regionstyrelsen beslutade enligt förslaget från handikappkommittén.

Beslut om NU-sjukvårdens rättspsykiatriska anläggning vid Brinkåsen

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget om att bygga en ny rättspsykiatrisk anläggning vid Brinkåsen i Vänersborg.

Regionstyrelsen beslutade även att bevilja en låneram på 446 miljoner kronor till fastighetsinvesteringen, att NU-sjukvården får täckning för halva hyreskostnaden och att övrig finansiering av lokalhyror, kompetensutveckling och verksamhetsmedel ska prövas i budget och plan för 2009-2011.

Regionstyrelsen beslutade att avslå NU-sjukvårdens begäran om utökad låneram och täckning av lokalhyror med mera för psykosrehabilitering.

Kulturnämndens framställan om ökat driftsbidrag till Göteborgsoperan

Ärendet återremmitterades till ekonomiutskottet.

Yttrande om Apoteksmarknadsutredningen

Västra Götalandsregionen har som remissinstans fått möjlighet att yttra sig över sig om Apoteksmarknadsutredningens huvudbetänkande ”Omreglering av apoteksmarknaden”, SOU 2008:4.

Regionstyrelsen beslutade sig att ställa sig bakom förslaget till yttrande från läkemedelsenheten där det bland annat framgår att det är okej att omreglera marknaden men det påpekas också att läkemedelsbehandling är en av vårdens metoder. Landsting och regioner bör därför ha ett betydande inflytande över läkemedelshanteringen.

Regionen ska inte tvingas betala statlig infrastruktur

Staten ska inte vältra över kostnader för vägar och järnvägar på regionen och kommuner. Det skriver regionstyrelsen i ett yttrande till finansdeparetmentet över departementsskrivelsen ”Kommunal medfinansiering av regional infrastruktur”.

Läs mer i separat pressmeddelande

E20, Uddevalla hamn och Vänersjöfarten bör ingå i det transeuropeiska transportnätet

Regeringen ska på EU:s uppdrag ta fram underlag för den kommande revideringen av riktlinjerna för TEN-T, det transeuropeiska transportnätet.

I ett yttrande anser beredningsgruppen för regionutveckling att infrastrukturen i Västra Götaland inom flera områden ingår i det transeuropeiska transportnätet. Förutom den infrastruktur som redan nämns som särskilt viktiga länkar för svensk och internationell industri och handel menar beredningsgruppen att även E20 mellan Örebro och Göteborg, Götalandsbanan, Uddevalla hamn och Vänersjöfarten bör finnas med i TEN-T

De nya riktlinjerna är tänkta att träda i kraft 2010 och är styrande för EU:s medelstilldelning.

Regionstyrelsen beslutade att lämna ett yttrande till Banverket enligt förslaget från beredningsgruppen för regionutveckling.

Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.

Ny strategi för kemikalier

Att fasa ut eller ersätta miljö- och hälsofarliga produkter med mindre farliga är ett av Västra Götalandsregionens prioriterade mål 2008. Miljönämnden har därför tagit fram ett förslag till kemikaliestrategi för Västra Götalandsregionen.

I sitt yttrande till miljönämnden över förslaget anser regionstyrelsen att förslaget har en bra inriktning för hur arbetet ska bedrivas.

Beslut om upphandling överklagat

Regionfullmäktiges uppdrag till Servicenämnden att lämna anbud på den framtida hjälpmedelsförsörjningen i Västra Götaland har överklagats. Enligt överklagandet har regionfullmäktige överskridit sin kompetens genom att Västra Götalandsregionen konkurrerar på en marknad där det finns privata aktörer.

Regionkansliets juridiska avdelning föreslår i ett yttrande att överklagandet ska avslås.

Regionstyrelsen beslutade att lämna ett yttrande till länsrätten enligt regionkansliets förslag.

Västra Götalandsregionen önskar fortsatt stöd från Rikstrafiken till tågtrafik i Västra Götaland.

I ett yttrande till Västtrafik föreslår regionutvecklingsnämnden att Västtrafik skriver ett nytt avtal med Rikstrafiken för stöd till tågtrafik i Västra Götaland efter 2010.

Bidragen från Rikstrafiken minskar men enligt Västtrafiks förslag bör framtida upphandlingar ändå baseras på dagens trafikutbud.

Regionutvecklingsnämnden anser i yttrandet att avtalet bör innehålla vilka banor/linjer som neddragningarna gäller och att avtalet bör kunna omförhandlas om förutsättningarna förändras under avtalsperioden.

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig i enlighet med regionutvecklingsnämndens förslag.

Rapport från ekonomiutskottets möte med Västtrafik

Regionstyrelsen beslutade att notera informationen.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24
Kjell Foss, presschef, 0702-41 52 88 Niclas Samsioe, informatör presstjänsten, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF