Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-08 14:10


Regionen eller kommuner ska inte tvingas betala statlig infrastruktur


Staten ska inte vältra över kostnader för vägar och järnvägar på regioner och kommuner. Det skriver regionstyrelsen i ett yttrande till finansdepartementet.

I skrivelsen ”Kommunal medfinansiering av regional infrastruktur” föreslås bland annat att regioner och kommuner bör få möjlighet att bli medfinansiärer av statlig transportinfrastruktur även om den ligger i annan kommun eller region.

Västra Götalandsregionen har inte fått skrivelsen på remiss men anser ändå att frågan är så viktig att man lämnar ett yttrande till finansdepartementet. Beredningsgruppen för regionutveckling, med politiker både från regionen och kommunerna i Västra Götaland, har tagit fram ett förslag till yttrande som regionstyrelsen ställde sig bakom.

I yttrandet understryker styrelsen att det är staten som har huvudansvaret för investeringarna i vägar och järnvägar. Om man ändrar på denna princip innebär det i praktiken en övervältring av kostnader från staten till lokala och regionala aktörer.

Regionstyrelsen menar vidare att om ökade krav ställs på kommuner och regioner när det gäller finansiering av statlig infrastruktur måste även principen för vem som beslutar om investeringar i vägar och järnvägar ändras.

Dessutom menar regionstyrelsen att möjligheten för kommuner och regioner att medfinansiera infrastruktur i annan kommun eller region även måste få gälla för investeringar i infrastruktur där kommunerna har ett finansieringsansvar.

I sitt yttrande till finansdepartementet pekar styrelsen också på ett redovisningsproblem vid medfinansiering i statlig transportinfrastruktur. Om en region eller kommun varit med och betalat en investering i en väg eller järnväg där man inte själv har ett finansieringsansvar tvingas man normalt skriva av investeringen direkt. Detta får orimliga effekter på den kommunala redovisningen med stor påverkan på resultatet. I yttrandet jämförs med regioners och kommuners investeringar i egna anläggningar där kostnaden skrivs av successivt efter en uppskattad nyttjandeperiod.

Övriga beslut i regionstyrelsen, reservationer med mera...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, eller Kjell Foss, presschef, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF