Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-12-04 18:30


Beslut i regionfullmäktige 4 december 2007


Vid dagens sammanträde beslutade regionfullmäktige bland annat om fortsatt samordning av serviceverksamheterna och om prishöjningar inom vuxentandvården. Dessutom delade man ut Västra Götalandsregionens Jämställdhetspris 2007.

 

Jämställdhetspriset 2007 till Västfastigheter

Jämställdhetspris 2007 Fastighetsdirektör Kjell Eriksson, personalutskottets ordförande Karin Engdahl och planeringsledare Nina Hautanen.

Förvaltningen Västfastigheter mottog 2007 års jämställdhetspris för att man på ett målmedvetet sätt vidareutvecklat och genomfört ett strukturerat och långsiktigt jämställdhetsarbete under de senaste åren. Nina Hautanen, planeringsledare i Borås, fick ett hedersomnämnande för sitt arbete med att integrera jämställdhetsfrågorna i beställningarna av hälso- och sjukvård.

Läs mer om jämställdhetspriset...  

Prishöjning vuxentandvården

Regionfullmäktige beslutade om en generell prishöjning på 2,5 procent inom vuxentandvården (folktandvården) nästa år. Utöver den generella höjningen kommer justeringar att göras för vissa åtgärder för att vara kostnadstäckande. Priserna för Frisktandvården kommer att vara oförändrade.

Avskrivning av lån för Axevalla folkhögskola

Regionens fordran på drygt sex miljoner kronor avskrivs och pantbreven återlämnas till Stiftelsen Axevalla folkhögskola.

Fortsatt samordning av serviceverksamhet

Regionfullmäktige fastställde de förhållningssätt som ska gälla när det gäller fortsatt samordning av serviceverksamheterna i Västra Götalandsregionen. Hanteringen av samordningsvinsterna kommer att behandlas i samband med arbetet med budgeten. Verksamherna för kost, städ, vaktmästeri/interna transporter, löneadministration, fakturahantering och patientfakturering ska bli en del av förvaltningen Regionservice enligt en föreslagen tidplan fram till 2009. 

Beslutet fattades efter votering där en majoritet röstade för regionstyrelsens förslag. Moderaterna och kristdemokraterna, sjukvårdspartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet reserverade sig till förmån för egna förslag.

Regionens utnyttjande av lokaler

Västra Götalandsregionen ser över sitt behov av administrativa lokaler och fastighetsnämnden har därför gjort en kartläggning. Regionstyrelsen kommer att utreda lokalbehovet i Göteborg - här vill man se en samordning av lokalerna till färre antal platser än idag. Fastighetsnämnden ska bland annat ta fram en lokalförsörjningsplan för de administrativa lokalerna i Göteborg och formulera enhetliga riktlinjer för förhyrning.

Reviderat tillväxtprogram

Regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget till det regionala tillväxtprogrammet för 2008-2013 vid sitt sammanträde den 20 november, liksom till förslaget till hur ärendet ska hanteras. Regionfullmäktige fick i samband med dagens sammanträde möjlighet att lämna synpunkter. Den fortsatta beredningen av ärendet sker i BRU - beredningsgruppen för regional utveckling och vidare i regionstyrelsen. Regionfullmäktige fattar sedan beslut om det nya tillväxtprogrammet.

 

MOTIONER

Deltagande i det Europeiska ungdomsutbytet Eurodyssee

Göran Levin mfl (fp) har i en motion förelagit att Västra Götalandsregionen ska delta i ungdomsutbytet Eurodysse. Regionfullmäktige beslutade att regionutvecklingsnämnden får i uppdrag att utreda regionens möjligheter att delta.

Om järnvägens betydelse för hållbarheten

Sören Kviberg m fl (v) och Stefan Kristiansson m fl (mp) har motionerat om att Västra Götalandsregionen ska utreda järnvägarnas betydelse för hållbarheten. Efter votering beslutade regionfullmäktige beslutade avslå motionen.

Vänsterpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna, sjukvårdspartiet och Susanne Aronsson (-) reserverade sig till förmån för yrkande om bifall till motionen.

Älvsborgsbanan för ett rundare Västra Götaland

Sören Kviberg m fl (v), Birgitta Losman (mp) och Susanne Aronsson (-) vill att förutsättningarna för en utveckling av Älvsborgsbanan utreds. Regionfullmäktige beslutade att motionen ska anses besvarad med regionutvecklingsnämndens yttrande.

Vänsterpartiet, miljöpartiet, kristdemokraterna, sjukvårdspartiet och Susanne Aronsson (-) reserverade sig till förmån för yrkande om bifall till motionen.

Miljöskydd, livsmedelssäkerhet och djurskydd vid upphandlingar

Annika Olsson (c) vill att Västra Götalandsregionen antar riktlinjer för upphandling av livsmedel till verksamheterna, särskilt när det gäller miljökrav, livsmedelssäkerhet och djurskydd. Servicenämnden har yttrat sig om motionen och beskriver att man antagit EKU:s nationella kriterier som riktlinjer i kommande upphandlingar. Dessa kriterier omfattar de områden som berörs i motionen. Regionfullmäktige beslutade att motionen ska vara besvarad med servicenämndens yttrande.

Motion om hälsostugor

Monica Selin (kd) har i en motion föreslagit ett samarbete med några större kommuner om att på försök inrätta så kallade hälsostugor. Samtliga remissinstanser ställer sig bakom motionens intentioner men anser inte att hälsostugor är en bra lösning. Regionfullmäktige beslutade avslå motionen.
Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för yrkandet att bifalla motionen.

FYRA INTERPELLATIONER

  • Ordföranden för NU-sjukvårdens styrelse, Britt-Marie Andrén Karlsson (s), svarade Göran Larsson (mp) om behovet av slutenvårdsplatser inom barn- och ungdomspsykiatrin.
  • Regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s) svarade Birgitta Losman (mp) Vart tog den politiska diskussionen om kollektivtrafiktaxorna vägen?
  • Regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s) svarade Soili Brunberg (mp) om utredning av regionens tolkverksamheter
  • Regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s) svarade Stefan Kristiansson (mp) – Utövar regionen politisk censur?

TIO FRÅGOR BESVARADES

  • Hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, Jonas Andersson (fp), besvarade en fråga ställd av Margaretha Bjälkemo (svg) om lekterapin på SÄS.  
  • Regionstyrelsens ordförande, Roland Andersson (s), besvarade en fråga ställd av Margaretha Bjälkemo (svg) om Skene lasarett.
  • Regionstyrelsens ordförande, Roland Andersson (s), besvarade en fråga ställd av Anitha Welander (svg) om rätten att lägga protokollsanteckningar.  
  • Kerstin Brunnström, (s), ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse, besvarade en fråga ställd av Stefan Caplan (m) om information till anställda efter beslut i styrelsen.
  • Regionstyrelsens ordförande, Roland Andersson (s), besvarade en fråga ställd av Stephan Gyllenhammar (mp) om fartygsvrak i Skagerak.
  • Personalutskottets ordförande, Karin Engdahl (s), besvarade en fråga ställd av Sören Kviberg (v) om personligt ”månadskort” vid tjänsteresa. Ställd till personalutskottets ordförande.
  • Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnd 1, Per Arne Brink (s), besvarade fråga ställd av Mats Abrahamsson (m) om framtiden för Heljerödshemmet. 
  • Regionstyrelsens ordförande, Roland Andersson (s), besvarade en fråga ställd av Annette Ternstedt (v) om undertecknande av deklaration för jämställdhet mellan män och kvinnor.
  • Jonas Andersson (fp) besvarade en fråga ställd av, Ole Borch (mp), om medicinering med psykofarmaka till gamla människor. 
  • Västtrafiks ordförande, Lennart Blomqvist (s), besvarade en fråga ställd av Johan Kanmert (s) om reklamen för sms-lån på fordon i Västtrafiks regi.

INKOMNA MOTIONER

Göran Larsson (mp) om att inrätta närvårdskoordinatorer i Västra Götaland.

Ole Borch (mp) om förbättrad journalhantering som främjar närsjukvårdstanken.

Ole Borch (mp) om meddelarskydd och insyn för medborgare.

Sören Kviberg (v) och Alberto Jorge (v) om drickvattenautomater för att främja användningen av kranvatten.

Sören Kviberg m fl (v) om kompetenscentrum för jämställdhet och mångfald.

Olle Linton (m) om ett ökat engagemang från Västra Götalandsregionens sida för konsten i regionen.

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66.


Läs meddelandet som PDF