Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-01 14:00


Kultur och infrastruktur i regionstyrelsens beslut 1 juni


Vid sitt sammanträde på tisdagen yttrade sig regionstyrelsen över ett förslag om statens stöd till regional kultursamverkan samt ställde sig bakom den regionala planen för transportinfrastruktur i Västra Götaland 2010 – 2021.

Västra Götalandsregionen och kommunerna är eniga om ny fördelning av nationella medel till kultur

I ett svar till betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (kultursamverkansutredningen) instämmer Västra Götalandsregionen och kommunerna i länet gemensamt i regeringens förslag att Västra Götalandsregionen som en av fem regioner ska få större inflytande över de nationella kulturpengarna.

Västra Götalandsregionen ställer sig överlag positiv till förslagen i betänkandet, men några påpekande görs. Man anser bland annat att tidsperspektivet för modellens införande är alltför snävt och förespråkar att modellen införs först den 1 juli 2011. Västra Götalandsregionen ifrågasätter också att kulturrådet ska utvärdera och följa upp kulturplanen och föreslår i stället att det görs av en ny analysmyndighet. Slutligen förslår Västra Götalandsregionen att frågor som rör folkbibliotekens roll, de så kallade skapande skola medlen och frågor som rör den lokala filmutvecklingen bör ligga i modellen.

Remissvaret som regionstyrelsen beslutade om vid dagens sammanträde har föregåtts av en bred förankring i kommunerna, kulturverksamheter och organisationer som i sin tur har resulterat i en närmast unik situation där samtliga kommuner och GöteborgsOperan, som är en särskild remissinstans, ställer sig bakom svaret.

Nästa steg i arbetet är att ta fram en regional kulturplan som ska ligga till grund för förhandlingarna med staten som inleds i november.

Regional plan för transportinfrastruktur i Västra Götaland 2010 – 2021

Beredningsgruppen för regionalutveckling (BRU) har lämnat ett förslag till regional plan för transportinfrastruktur i Västra Götaland för perioden 2010–2021. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige ställa sig bakom BRU:s förslag.

Totalt mer än 60 miljarder kronor till infrastruktursatsningar i Västra Götaland

Den ekonomiska ramen för Västra Götalandsregionens regionala plan för transportinfrastruktur har lagts fast av regeringen och är 5 835 miljoner kronor för perioden 2010–2021. Pengarna fördelas på ett antal åtgärdsområden där de två största är regionala vägåtgärder (3 664 miljoner kronor) och medfinansiering av kollektivtrafikåtgärder (1 332 miljoner kronor). Satsningarna på kollektivtrafiken ökas väsentligt jämfört med gällande plan. Nytt är att en miljöbedömning gjorts parallellt under planeringsprocessen. Tillsammans med medel i den nationella planen och det tidigare i år beslutade Västsvenska Infrastrukturpaketet innebär det infrastruktursatsningar på totalt ungefär 61 miljarder kronor i Västra Götaland.

De medel som ligger i den regionala planen används dels till namngivna objekt, dels i potter. Objekten som är namngivna är större objekt och prioriteringen mellan dessa har arbetats fram först inom kommunalförbunden och sedan på BRU:s möten. Jämfört med tidigare planomgångar har väsentligt större resurser lagts i potter. Detta ger större utrymme för mindre åtgärder och en ökad flexibilitet och stärker samtidigt det politiska inflytandet över genomförandet av planen.

Viktigt med samordning mellan lokala, regionala och nationella planer

BRU betonar vikten av att transportsystemet ska ses som en helhet, även om åtgärderna finansieras både genom den regionala och den nationella planen och med det Västsvenska infrastrukturpaketet. En del objekt finansieras även lokalt genom medfinansiering till regionala vägobjekt och kollektivtrafikåtgärder. Den största lokala finansieringen sker med trängselavgifterna inom Västsvenska infrastrukturpaketet. Samordningen mellan dessa planer och åtgärder är avgörande för att bästa resultat ska nås.

Beredningsgruppen för regionalutveckling, BRU, består av politiker från Västra Götalandsregionen och de fyra kommunalförbunden – Fyrbodal, Skaraborg, Sjuhärad och Göteborgsregionen – som företräder länets 49 kommuner.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Länk till förslaget till regional plan för transportinfrastruktur i Västra Götaland för perioden 2010–2021 (ärende två)

 

Länk till pressmeddelande med kort redogörelse för samtliga ärenden.

 


Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 070-249 17 24.
Kjell Foss, presschef, 0702-41 52 88. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF